You are here

Χρ. Βασιλείου: Γινόμαστε μάρτυρες μιας μεγάλης αλλαγής

16/09/2019 07:26

Η οικονομία της Κύπρου βιώνει μια μεγάλη αλλαγή καθώς οι ξένοι επενδυτές χρησιμοποιούν, πλέον, τη χώρα ως τελικό αντί ενδιάμεσο σταθμό επενδύσεων, αναφέρει ο διευθύνων σύμβουλος της KPMG, Χρίστος Βασιλείου. 

Σε συνέντευξη του στη StockWatch ο κ. Βασιλείου τονίζει την προσαρμοστικότητα του τομέα των υπηρεσιών στα νέα δεδομένα που δημιουργεί η ροή επενδύσεων σε διάφορους τομείς της οικονομίας και αναλύσει τις προκλήσεις που συνεχίζει να παρουσιάζει ο κλάδος.

«Σε ό,τι αφορά το μοντέλο επενδύσεων, τα τελευταία χρόνια γινόμαστε μάρτυρες μιας μεγάλης αλλαγής», αναφέρει.

«Οι ξένοι επενδυτές προτιμούν πλέον να επενδύουν στην ίδια την Κύπρο πάρα να την χρησιμοποιούν ως ένα ενδιάμεσο σταθμό (hub) για επενδύσεις. Έχουμε ήδη δει πολλές ξένες επενδύσεις σε αρκετούς τομείς της οικονομίας όπως μαρίνες, τουριστική βιομηχανία, φαρμακοβιομηχανία, λιανικό εμπόριο, τράπεζες, κ.ά.», σημειώνει.

Τα νέα δεδομένα δημιουργούν θετικές πιέσεις στον κλάδο υπηρεσιών για προσαρμογή.

«Πρέπει να προσαρμοστούμε με ευελιξία ως χώρα και ως επαγγελματίες στη νέα μορφή που παίρνει το οικονομικό μας μοντέλο», αναφέρει.

Στη συνέντευξη μιλά για την πορεία και τις προοπτικές του κλάδου, τα ζητήματα που προκύπτουν από την αυστηρή ρύθμιση αλλά και τους εξωγενείς κινδύνους που ελλοχεύουν για την οικονομία.

Μιλά επίσης για τις προκλήσεις του τομέα ακινήτων, κυρίως για την ανάγκη διατήρησης της εξωγενούς ζήτησης εν μέσω της αυξανόμενης προσφοράς.

«Η διατήρηση της Κύπρου ως ένα ισχυρό και ανταγωνιστικό χρηματοοικονομικό κέντρο αποτελεί προτεραιότητα τόσο των επαγγελματιών του κλάδου αλλά και της πολιτείας. Οι επαγγελματικές υπηρεσίες ήταν ένας από τους τομείς που παρουσιάστηκαν ανθεκτικοί στην κρίση, ενώ μπορούν να αποτελέσουν ένα από τους πυλώνες περαιτέρω ανάπτυξης, ίσως με μοντέλο παρόμοιο με αυτό της Σιγκαπούρης», σημειώνει.

Στη συνέντευξή του αναφέρει ότι ακόμη ένας σημαντικός τομέας που παρουσιάζει ανάπτυξη είναι αυτός των επενδυτικών ταμείων.

Ο κ. Βασιλείου μιλά επίσης για την εξειδίκευση που απαιτείται στον τομέα παροχής υπηρεσιών.

«Καθημερινά ακούμε για τον «πόλεμο ταλέντων» μεταξύ επιχειρήσεων, την έλλειψη συγκεκριμένων δεξιοτήτων στην αγορά αλλά και τη συνεχή ανάπτυξη των δεξιοτήτων του ανθρώπινου δυναμικού των επιχειρήσεων.

Η αγορά ζητά εξειδίκευση από τους επαγγελματίες και αυτό μπορεί να επιτευχθεί μόνο με αφοσίωση του προσωπικού και συνεχή κατάρτιση, που συνοδεύονται από βαθιά τεχνογνωσία και βιωματική εμπειρία».

Ο διευθύνων σύμβουλος της KPMG αναφέρεται επίσης στην οδηγία της ΚΤ για τις shell companies που επηρέασε αρνητικά τον κλάδο.

Της Γεωργίας Χαννή