You are here

«Πατέρας του ψέματος» χαρακηρίστηκε ο Τζόνσον ενώπιον του Ανωτάτου Δικαστηρίου

18/09/2019 19:15

Να υπερασπιστούν την αλήθεια και τη δημοκρατία κάλεσε τους 11 δικαστές του Ανωτάτου Δικαστηρίου στο Λονδίνο ο νομικός εκπρόσωπος των εναγόντων κατά της αναστολής των εργασιών του βρετανικού κοινοβουλίου κατόπιν απόφασης του Πρωθυπουργού Μπόρις Τζόνσον.

Ο δικηγόρος Έιντριαν Ο’ Νιλ έκλεισε τη δεύτερη ημέρα της ακροαματικής διαδικασίας επί της νομιμότητας της αναστολής, λέγοντας σε ασυνήθιστα φορτισμένο τόνο ότι «η μητέρα την κοινοβουλίων έχει κλείσει από τον πατέρα του ψέματος», αναφερόμενος στον Πρωθυπουργό.

Στην επιχειρηματολογία του ισχυρίστηκε ότι η απόφαση αναστολής είναι παράνομη λόγω της πρόθεσης του Πρωθυπουργού, που είναι να απαλλάξει την κυβέρνηση από τη συνταγματική υποχρέωση να λογοδοτεί στο κοινοβούλιο για τις ενέργειές της, στην προκειμένη περίπτωση στο Brexit.

Νωρίτερα ο νομικός εκπρόσωπος της κυβέρνησης είχε υποστηρίξει ότι η δικαιοσύνη είναι αναρμόδια να κρίνει μία αμιγώς πολιτική απόφαση.

Ο κ. Ο’Νιλ απάντησε ότι από τη στιγμή που το κοινοβούλιο τελεί υπό αναστολή, η μόνη εξουσία που είναι «ακόμα όρθια» και μπορεί να ελέγξει την εκτελεστική εξουσία είναι η δικαστική.

Η διαδικασία συνεχίζεται και ολοκληρώνεται την Πέμπτη.

ΚΥΠΕ