You are here

Υπογραφή συμφωνίας με ΕΕ για άσυλο

19/09/2019 12:10

Ως ένα πολύ σημαντικό βήμα για την αντιμετώπιση του μεταναστευτικού προβλήματος που αντιμετωπίζει η Κύπρος χαρακτήρισε ο Υπουργός Εσωτερικών Κωνσταντίνος Πετρίδης την υπογραφή Συμφωνίας Μόνιμης Φιλοξενίας Αντιπροσωπείας της Ευρωπαϊκής Υποστήριξης για το Άσυλο (EASO) στην Κύπρο που έγινε σήμερα στο γραφείο του με την Εκτελεστική Διευθύντρια του EASO.
 
Σε δηλώσεις του, ο κ. Πετρίδης είπε ότι η Κύπρος είναι η πρώτη χώρα από τα κράτη μέλη της ΕΕ που υπέγραψε και εφαρμόζει τη Συμφωνία.

Στο πλαίσιο της Συμφωνίας, το EASO θα έχει έδρα στη Λευκωσία ενώ παράλληλα θα λειτουργεί γραφεία και σε άλλες περιοχές ανάλογα με τις ανάγκες.

Πρόκειται για ένα πολύ σημαντικό βήμα, είπε ο κ. Πετρίδης, το οποίο επιτεύχθηκε μετά από διαβουλεύσεις του Υπουργείου Εσωτερικών και του EASO, δεδομένων των αυξημένων μεταναστευτικών πιέσεων που αντιμετωπίζει η Κύπρος αλλά και το γεγονός ότι το υφιστάμενο Σύστημα Ασύλου δεν μπορεί να ανταποκριθεί από μόνο του.
 
«Η συμφωνία προβλέπει την εμπειρογνωμοσύνη αλλά και αριθμητική παρουσία εμπειρογνωμόνων του EASO στην Κύπρο ούτως ώστε να αρχίσουμε να υλοποιούμε με τον καλύτερο τρόπο την ταχεία διαδικασία εξέτασης των αιτήσεων», σημείωσε ο κ. Πετρίδης.

Είπε ότι μέσα από την αποτελεσματική συνεργασία Κύπρου και EASO και τη στήριξη τόσο σε εμπειρογνωμοσύνη, όσο και σε τεχνογνωσία και ανθρώπινους πόρους, μπορεί να καταστεί δυνατή η βελτίωση των διαδικασιών εξέτασης των αιτήσεων διεθνούς προστασίας αλλά και η αποτελεσματική διαχείριση του μεταναστευτικού προβλήματος.
 
Όπως ανέφερε ο Υπουργός Εσωτερικών, στο πλαίσιο της Συμφωνίας που υπογράφηκε προβλέπεται διάθεση από πλευράς EASO ποσού ύψους €4.5εκ αποκλειστικά για την Κύπρο, αύξηση των εμπειρογνωμόνων του EASO που ασχολούνται με την εγγραφή και διαχείριση των αιτητών διεθνούς προστασίας, από 20 σε 40 εντός του 2019 και από 40 σε 80 εντός του 2020.

Η Συμφωνία θα συμβάλει στην εισαγωγή ταχείας διαδικασίας εξέτασης των αιτήσεων διεθνούς προστασίας, κάτι που θα συμβάλει τόσο στην επίσπευση των διαδικασιών εξέτασης αλλά παράλληλα θα λειτουργήσει αποτρεπτικά στην κατάχρηση του συστήματος.
Στο πλαίσιο της Συμφωνίας προβλέπεται η πραγματοποίηση εκπαιδεύσεων στο προσωπικό της Υπηρεσίας Ασύλου και η προσφορά προκατασκευασμένων μονάδων τόσο για γραφειακή χρήση όσο και για κάλυψη στεγαστικών αναγκών

Ο κ. Πετρίδης σημείωσε ότι το πρόγραμμα στήριξης του EASO θα αναθεωρείται και θα ενισχύεται ανάλογα με τις ανάγκες της Δημοκρατίας.
 
"Για εμάς είναι πάρα πολύ σημαντική αυτή η συμφωνία. Ξέρουμε ότι το μεταναστευτικό έχει μια μεγάλη εξωτερική διάσταση και αυτή η εξωτερική διάσταση συζητείται σε επίπεδο Ευρωπαϊκής Ένωσης. Υπάρχει όμως, και η εσωτερική διάσταση πώς να διαχειριστούμε εσωτερικά τις ροές και σκοπός μας είναι να αυξήσουμε την αποτελεσματικότητα. Θέλω να ευχαριστήσω την εκτελεστική διευθύντρια του EASO για την παρουσία της σήμερα στην Κύπρο. Δίνει κι ένα μήνυμα ότι το EASO είναι εδώ για να μας βοηθήσει με τον καλύτερο τρόπο. Ευελπιστούμε σε μια πολύ εποικοδομητική συνεργασία για να διαχειριστούμε με τον καλύτερο τρόπο αυτό το μεγάλο θέμα που λέγεται μεταναστευτικό», πρόσθεσε ο κ. Πετρίδης.

Σε δηλώσεις της, η κ. Gregori εξέφρασε την ικανοποίησή της για την επίτευξη της Συμφωνίας σε τόσο γρήγορο ρυθμό, όπως σημείωσε, ύστερα από αρκετή εργασία που ε΄γινε μεταξύ των δύο μερών, προσθέτοντας ότι η Ευρωπαϊκή Ένωση μπορεί να στηρίξει τα κράτη - μέλη της.

Ανέφερε ότι έχουν τους ίδιους στόχους με τον κ. Πετρίδη που δεν είναι άλλοι από την ταχεία διαδικασία σε όλη την Ευρώπη και την βοήθεια σε άτομα που βρίσκονται σε κίνδυνο  και αναμένουν για πολύ χρόνο για διευκολύνσεις ασύλου. «Η συνεργασία μας θα βοηθήσει με πολλούς τρόπους. Αυτή η Συμφωνία είναι πολύ κρίσιμη", ανέφερε, επισημαίνοντας πως "στην Ευρώπη, η Κύπρος είναι πραγματικά πρωτοπόρος», σημείωσε.
 
Ανέφερε ότι η βοήθεια θα είναι αυξημένη από το 2020 όταν θα αυξηθούν οι εμπειρογνώμονες του EASO στην Κύπρο. 

Απαντώντας σε σχετική ερώτηση, η κ. Gregori είπε ότι το EASO θα είναι παρών σε όλα τα στάδια της διαδικασίας που θα αφορά την παραλαβή αίτησης, την εγγραφή αιτητών, τον εντοπισμό των ευάλωτων περιπτώσεων,  στις συνεντεύξεις κλπ, τονίζοντας ότι όλες οι αποφάσεις θα εναπόκεινται στην Κυπριακή Δημοκρατία.