You are here

Ανησυχίες και καμπανάκι τρόικας για δημοσιονομικά

20/09/2019 07:31

Καμπανάκι για την πορεία των δημόσιων οικονομικών έκρουσε η τρόικα, στο πλαίσιο της μεταμνημονιακής αξιολόγησης της κυπριακής οικονομίας και του εγχώριου τραπεζικού συστήματος.

Στην πολύωρη συνάντηση που είχε χθες το κλιμάκιο των διεθνών πιστωτών στο υπουργείο οικονομικών στην παρουσία του Χάρη Γεωργιάδη και ανώτατων τεχνοκρατών, οι εκπρόσωποι της τρόικας, έθεσαν έντονες ανησυχίες, κυρίως εξαιτίας της αναμενόμενης από το ανώτατο δικαστήριο απόφασης για επικύρωση ή όχι της πρωτόδικης απόφασης σε σχέση με τους μισθούς στο δημόσιο.

Ζήτησαν να έχουν το κόστος των επιπτώσεων στα δημόσια οικονομικά, με βάση όλα τα ακραία σενάρια που έχουν επεξεργαστεί οι τεχνοκράτες του υπουργείου.

Όπως αποκάλυψε πρόσφατα η StockWatch, το κόστος για τα κρατικά ταμεία μπορεί να ανέλθει μέχρι τα €3 δισ. στην περίπτωση που το ανώτατο δικαστήριο επικυρώσει την πρωτόδικη απόφαση ότι οι αποκοπές μισθών λόγω της οικονομικής κρίσης ήταν αντισυνταγματικές και αν προσφύγουν στο δικαστήριο και οι υπόλοιπες των χιλιάδων των υπαλλήλων στο δημόσιο και ευρύτερο δημόσιο τομέα.

Οι εκπρόσωποι των διεθνών πιστωτών δεν έκρυψαν την έντονη ανησυχία τους από ένα τέτοιο σενάριο, παρά τις διαβεβαιώσεις που δόθηκαν ότι η κυβέρνηση σε συνεργασία με τη βουλή θα επιδιώξουν αλλαγή της τροποποίησης της επίμαχης πρόνοιας του Συντάγματος, για να μην πληγούν εκ των βάθρων τα δημόσια οικονομικά.

Τους προβληματισμούς αλλά και τα πλάνα αντίδρασης της κυβέρνησης σε περίπτωση καταδικαστικής απόφασης από το Ανώτατο και επαναφοράς των μισθών στο δημόσιο στα επίπεδα προ κρίσης επανάφερε χθες και ο υπουργός οικονομικών, με αφορμή την κατάθεση του προϋπολογισμού του 2020.

Σε δηλώσεις του στο κρατικό ραδιόφωνο για την επικείμενη απόφαση του Ανώτατου για το θέμα των μισθών, ο κ. Γεωργιάδης τόνισε ότι «βεβαίως και είναι ο σοβαρότερος δημοσιονομικός κίνδυνος».

Υπέδειξε εντούτοις ότι η κυβέρνηση έχει πλάνα αντίδρασης λέγοντας ότι «βεβαίως και έχουμε πλάνο, επειδή όμως εκκρεμεί η εκδίκαση της υπόθεσης, αναμένεται πως θα ξεκινήσει τον Οκτώβριο, δεν θα ήταν σωστό ούτε καν για την υπεράσπιση της Δημοκρατίας να αναφέρουμε δημόσια οτιδήποτε περισσότερο».

Από πλευράς τρόικας, επισημάνθηκε ότι το εγχώριο τραπεζικό σύστημα μαστίζεται από το πρόβλημα των κόκκινων δανείων.

Ο ενιαίος εποπτικός μηχανισμός έχει προβεί τον περασμένο Αύγουστο σε αυστηρές υποδείξεις προς τον εγχώριο επόπτη, προειδοποιώντας ότι αν δεν αρθούν οι τροποποιήσεις από το νόμο για τις εκποιήσεις, τότε το τραπεζικό σύστημα της χώρας θα κλονιστεί σοβαρά.

Οι διεθνείς πιστωτές ζήτησαν επίσης από το υπουργείο οικονομικών να ετοιμάσει επικαιροποιημένη μελέτη σε σχέση με το μακροχρόνιο κόστος που θα έχει στα δημόσια οικονομικά το ΓεΣΥ.

Συνέστησαν στενή παρακολούθηση του σχεδίου επισημαίνοντας ότι τυχόν εκτροχιασμός του κόστους θα προκαλέσει σοβαρές αρνητικές επιπτώσεις στα δημόσια οικονομικά.

Εξέφρασαν παράλληλα προβληματισμό σε σχέση με τα αρνητικά σημάδια που άρχισαν να εμφανίζονται στην τουριστική βιομηχανία.

Οι διεθνείς πιστωτές ζήτησαν ενημέρωση αναφορικά και για την πορεία του σχεδίου Εστία, εισπράττοντας από τα ανώτατα στελέχη του υπουργείου οικονομικών την απογοήτευση τους για τη μέχρι στιγμής μειωμένη ανταπόκριση των ενδιαφερομένων δανειοληπτών να ενταχθούν στο σχέδιο.

Του Λεύκου Χρίστου