You are here

Η Pafilia πρωτοπόρος στην προστασία του περιβάλλοντος

20/09/2019 16:03

Ύψιστης σημασίας για την ενίσχυση της βιοποικιλότητας η συνεργασία με τον Παγκύπριο Σύνδεσμο Μελισσοκόμων
Την περιβαλλοντική της ευαισθησία και κουλτούρα αποδεικνύει έμπρακτα για ακόμη μια φορά η εταιρεία Pafilia Property Developers μέσα από την έναρξη μιας ευχάριστης και θετικής συνεργασίας με τον Παγκύπριο Σύνδεσμο Μελισσοκόμων. Η συνεργασία εντάσσεται στο πλαίσιο του προγράμματος Εταιρικής Κοινωνικής Ευθύνης της εταιρείας για το περιβάλλον και αφορά στην ανάδειξη των ευεργετικών υπηρεσιών που προσφέρουν οι μέλισσες στο οικοσύστημα και στον άνθρωπο μέσα από τη διαδικασία της επικονίασης, της γονιμοποίησης δηλαδή του άνθους για να γίνει καρπός.

Η συμμετοχή της μέλισσας στην οικολογική, περιβαλλοντική, οικονομική αλλά και αισθητική διαμόρφωση της υπόστασης, του πλανήτη είναι μοναδική και αναντικατάστατη. Αυτό οφείλεται στο γεγονός, ότι η μέλισσα είναι υπεύθυνη για  το 70% της επικονίασης, συμβάλλοντας έτσι στη διατήρηση της βιοποικιλότητας, στον εμπλουτισμό της αυτοφυούς χλωρίδας, στην προστασία των εδαφών από τη διάβρωση, στη βελτίωση των οικοτόπων και γενικότερα στη διατήρηση της βιολογικής ισορροπίας του πλανήτη μας. Την ίδια ώρα, συμβάλλει στην παραγωγή τουλάχιστον 2,5 δισεκατομμυρίων τόνων τροφίμων ετησίως, ήτοι 35% της παγκόσμιας παραγωγής, που αντιστοιχεί στο ποσό των 153 δισεκατομμυρίων ευρώ επί της παγκόσμιας οικονομίας.

Όπως δήλωσε ο Εκτελεστικός Διευθυντής της Pafilia, Δημήτρης Ασσιώτης, η εφαρμογή καινοτόμων δράσεων για τη βιώσιμη ανάπτυξη και την προστασία του περιβάλλοντος αποτελούν βασικό άξονα της φιλοσοφίας της εταιρίας καθώς αναγνωρίζει την ευθύνη που της αναλογεί έναντι της κοινωνίας. Εκφράζοντας μάλιστα την εκτίμηση του για το πολύτιμο έργο του Παγκύπριου Συνδέσμου Μελισσοκόμων, υπέδειξε παράλληλα ότι η Pafilia στηρίζει δράσεις που διαμορφώνουν περιβαλλοντικά υπεύθυνους πολίτες και συμβάλλουν στην προστασία του φυσικού περιβάλλοντος και την ενίσχυση της βιοποικιλότητας.

Τέτοιες πρωτοβουλίες συνδράμουν στις προσπάθειες καλλιέργειας και μετάδοσης περιβαλλοντικής και οικολογικής συνείδησης στην ευρύτερη κοινωνία, και ενισχύουν ακόμα περισσότερο την εκστρατεία προστασίας της μέλισσας και άλλων επικονιαστών, ανέφερε ο Πρόεδρος του Παγκύπριου Συνδέσμου Μελισσοκόμων, Μάριος Κωνσταντίνου, εξαίροντας τον περιβαλλοντικό προσανατολισμό της Pafilia. Η συνεργασία πρόσθεσε ο κ. Κωνσταντίνου, έρχεται να ενισχύσει ακόμη περισσότερο την εκστρατεία προστασίας της μέλισσας και άλλων επικονιαστών που τρέχουν από κοινού ο Παγκύπριος Σύνδεσμος Μελισσοκόμων, η Κίνηση Επαγγελματιών Μελισσοκόμων, το Υπουργείο Γεωργίας και το Γραφείο της Επιτρόπου Περιβάλλοντος και είναι χαρά μας που μια ιδιωτική κατασκευαστική εταιρεία συμμετέχει πλέον σε αυτή.

Μεταξύ άλλων, η συνεργασία περιλαμβάνει:

-Πραγματοποίηση ενημερωτικών / εκπαιδευτικών επισκέψεων σε δημοτικά σχολεία και παράδοση στα παιδιά του παιδικού παραμυθιού «Η μέλισσα Σουσού εξηγεί»,

-Κατασκευή 80 ξενοδοχείων μελισσών και τοποθέτηση τους σε τεμάχια γης που ανήκουν στην εταιρεία.
-Φύτευση 100 χιλιάδων μελισσοκομικών φυτών και δένδρων τοπικής βλάστησης σε περιοχή του δικτύου Natura 2000.

-Έκδοση ενημερωτικού υλικού για τη σημασία της επικονίασης.
-Ενημέρωση και ευαισθητοποίηση του ανθρώπινου δυναμικού της εταιρείας και προτροπή του για συμμετοχή σε σχετικές δραστηριότητες.

-Ενίσχυση της λειτουργίας του προγράμματος εκπαίδευσης και κατάρτισης νέων μελισσοκόμων και του Παγκύπριου Φεστιβάλ Μελιού.
-Παρουσία σε ραδιοφωνικές και τηλεοπτικές ενημερωτικές εκπομπές για προώθηση της εκστρατείας.

Να σημειωθεί ότι, μέσω της συνεργασίας υιοθετείται πλήρως η αρχή της ήπιας ανάπτυξης σε προστατευόμενα οικοσυστήματα, όπως είναι το θέρετρο Minthis που αναπτύσσει η Pafilia στην Πάφο, όπου μόνο το 3% της γης είναι οικοδομήσιμο, καθώς επίσης η αρχή της διατήρησης και ενίσχυσης της βιοποικιλότητας και κατ’ επέκταση της ευρωστίας των οικοσυστημάτων.

Επιπλέον με αυτή την πρωτοβουλία, η Pafilia Property Developers και το ανθρώπινο δυναμικό της συμμετέχουν ενεργά στην επίτευξη των Στόχων Βιώσιμης Ανάπτυξης της «Ατζέντα 2030» του Ο.Η.Ε για μηδενική πείνα, υπεύθυνη κατανάλωση και παραγωγή, προστασία του περιβάλλοντος, των οικοτόπων και της βιοποικιλότητας και ανάπτυξη συνεργασιών με άλλους φορείς προς επίτευξη των στόχων.