You are here

Προς συμφωνία για ταμεία προνοίας στο δημόσιο

23/09/2019 06:58

Κοντά στη θέσπιση ταμείου προνοίας για κάλυψη 6 περίπου χιλιάδων υπαλλήλων που προσλήφθηκαν στο δημόσιο και ευρύτερο δημόσιο τομέα μετά τον Νοέμβριο του 2011, βρίσκεται το υπουργείο οικονομικών.

Ο διάλογος μεταξύ του υπουργού οικονομικών και των συντεχνιών ΣΕΚ και ΠΕΟ σε σχέση με το όλο θέμα είναι σε εξέλιξη τους τελευταίους μήνες και όπως ανέφεραν στη StockWatch άτομα που έχουν γνώση των διαπραγματεύσεων, οι δυο πλευρές βρίσκονται σε πολύ καλό σημείο και είναι θέμα χρόνου να εξαγγελθεί καταρχήν συμφωνία.

Η κυβέρνηση, δια του υπουργού οικονομικών, συμφωνεί στην αρχή ότι θα πρέπει οι υπάλληλοι στο δημόσιο και ευρύτερο δημόσιο τομέα που έχουν αποκλειστεί από τις κρατικές συντάξεις με απόφαση του υπουργικού συμβουλίου το Νοέμβριο του 2011, στο πλαίσιο των αποκοπών που είχαν γίνει τότε για συγκράτηση του εργατικού κόστους εξαιτίας των δημοσιονομικών προβλημάτων, να ενταχθούν σε ταμείο προνοίας.

Ωστόσο, οι δύο πλευρές δεν έχουν καταλήξει σε ότι αφορά το συγκεκριμένο ποσοστό που θα συνεισφέρει ο εργοδότης και το ποσοστό που θα συνεισφέρει ο εργαζόμενος, παρά το γεγονός ότι οι θέσεις των εμπλεκομένων δεν απέχουν.

Μέχρι σήμερα επηρεάζονται περίπου 6 χιλ., εκ των οποίων οι περίπου 1400 είναι μόνιμοι υπάλληλοι, που έχουν προσληφθεί τον Νοέμβριο του 2011 και οι υπόλοιποι είναι αορίστου χρόνου.

Το συνδικαλιστικό κίνημα στο δημόσιο τομέα, στους ημικρατούς και στους δήμους, είχε θέσει ευθύς μετά την έξοδο της Κύπρου από το οικονομικό πρόγραμμα αίτημα για σταδιακή αποκατάσταση των μισθών και επιδομάτων και σύστασης ταμείου προνοίας για όσους υπαλλήλους είχαν προσληφθεί μετά τον Νοέμβριο του 2011 και είχαν αποκλειστεί από τη συμμετοχή τους στα ταμεία σύνταξης που διατηρεί το δημόσιο.

Οι διαβεβαιώσεις που έχει δώσει ο υπουργός στις δύο συντεχνίες, είναι ότι το επίμαχο ζήτημα των ταμείων προνοίας θα επιλυθεί πριν από την αποχώρηση του από το υπουργείο, όπως ο ίδιος έχει δεσμευτεί, και προς τον σκοπό αυτό έχει πάρει και σχετική εξουσιοδότηση από το υπουργικό συμβούλιο.

Ο κ. Γεωργιάδης που είχε κληθεί πριν από λίγες μέρες να αναφερθεί στο ποσοστό που θα συνεισφέρει το δημόσιο και ο ημιδημόσιος τομέας στα ταμεία προνοίας του προσωπικού, απέφυγε να απαντήσει.

Στη αρχή τηλεπικοινωνιών λειτουργεί ταμείο προνοίας για το προσωπικό που είναι αορίστου χρόνου και για περίπου 100 υπαλλήλους που είναι μόνιμοι και έχουν προσληφθεί μετά τον Νοέμβριου του 2011.

Προς σύσταση ανεξάρτητος φορέας ταμείων προνοίας

Παράλληλα με τις διαπραγματεύσεις που διεξάγει το υπουργείο με τις δύο συνδικαλιστικές οργανώσεις σε ότι αφορά τα ταμεία προνοίας, την ίδια ώρα ο Χάρης Γεωργιάδης προωθεί τη σύσταση ανεξάρτητου φορέα ταμείων προνοίας και ασφαλιστικών εταιρειών.

Ο εν λόγω φορέας θα είναι ένα ανεξάρτητο εποπτικό όργανο, στο πρότυπο της επιτροπής κεφαλαιαγοράς, ευέλικτο και θα λειτουργεί πάνω σε διευρυμένη βάση με αυστηρούς κανονισμούς εποπτείας.

Η ΣΕΚ φαίνεται εκ πρώτης όψεως να αποδέχεται την ιδέα για σύσταση ενός ανεξάρτητου φορέα, η ΠΕΟ όμως διατηρεί επιφυλάξεις και εισηγείται ενίσχυση της υφιστάμενης υπηρεσίας που διαχειρίζεται τα επαγγελματικά ταμεία προνοίας, που είναι ο εκάστοτε διευθυντής του Ταμείου Κοινωνικών Ασφαλίσεων.

Υπέρ της σύστασης του φορέα είναι και οι ασφαλιστικές εταιρείες, όχι όμως και αρκετά ταμεία προνοίας του ιδιωτικού τομέα που εγείρουν θέμα αυξημένου κόστους και επιβολής τελών στα εποπτευόμενα ταμεία προνοίας, από τον επικείμενο ανεξάρτητο φορέα.

Όλα αυτά θα αποτελέσουν αντικείμενο διαλόγου μεταξύ υπουργού και όλων των εμπλεκομένων.

Του Λεύκου Χρίστου