You are here

Η Κομισιόν καλωσορίζει την συμφωνία της Μάλτας για εθελοντική προσωρινή κατανομή μεταναστών

24/09/2019 07:40

Ο Επίτροπος αρμόδιος για θέματα μετανάστευσης Δημήτρης Αβραμόπουλος καλωσόρισε χθες τη συμφωνία Γερμανίας, Γαλλίας, Ιταλίας, Φιλανδίας και Μάλτας για τη δημιουργία προσωρινού μηχανισμού κατανομής μεταναστών που αποβιβάζοντας στην ΕΕ από τη Μεσόγειο.

Στη διάσκεψη μετείχαν οι Υπουργοί Εσωτερικών της Γαλλίας Christophe Castaner, της Γερμανίας Horst Seehofer, της Ιταλίας Luciana Lamorgese, της Μάλτας Michael Farrugia και της Φινλανδίας Maria Ohisalo.

«Είμαι αισιόδοξος με το αποτέλεσμα της σημερινής διάσκεψης. Θα ήθελα να ευχαριστήσω τους συναδέλφους μου Υπουργούς από τη Μάλτα, τη Φινλανδία, την Ιταλία, τη Γερμανία και τη Γαλλία για τις προσπάθειες τους και την αποφασιστικότητά τους για να βρεθούν βιώσιμες και πρακτικές λύσεις ώστε να αντιμετωπίσουμε από κοινού και σε πνεύμα αλληλεγγύης τις μεταναστευτικές προκλήσεις», δήλωσε ο Επίτροπος Αβραμόπουλος.

«Η  τρέχουσα προσέγγιση, με την Ευρωπαϊκή Επιτροπή να συντονίζει τις προσπάθειες αλληλεγγύης κάθε φορά που ένα πλοίο με μετανάστες βρίσκεται στη θάλασσα, δεν είναι βιώσιμη. Σήμερα, πετύχαμε σημαντική πρόοδο προς ένα προβλέψιμο και διαρθρωτικό σύνολο πρακτικών για τις προσωρινές ρυθμίσεις. Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή, οι Οργανισμοί μας κι εγώ προσωπικά, θα συνεχίσουμε να παράσχουμε ενεργά  επιχειρησιακή, οικονομική και πολιτική υποστήριξη», σημείωσε.

Κάλεσε όλα τα κράτη μέλη να συμμετάσχουν στο κοινό έργο και στις προσπάθειες για τη δημιουργία ενός προβλέψιμου μηχανισμού αλληλεγγύης, ανακοινώνοντας ότι θα θέσει αυτό στους 28 στο Συμβούλιο Εσωτερικών Υποθέσεων στις αρχές του επόμενου μήνα. 

«Πρόκειται για συλλογική ευθύνη και πρέπει να το αντιμετωπίσουμε όλοι μαζί από κοινού. Παράλληλα, συνεχίζουμε το έργο μας και τις προσπάθειές μας για την υποστήριξη όλων των Κρατών Μελών που βρίσκονται υπό πίεση σε όλες τις μεταναστευτικές οδούς της Μεσογείου», ανέφερε ο Επίτροπος. 

«Προσβλέπω σε μία διαρθρωτική και μόνιμη λύση που θα είναι ενσωματωμένη στο Κοινό Ευρωπαϊκό Σύστημα Ασύλου. Μια τέτοια λύση παραμένει απαραίτητη και είναι η μόνη βιώσιμη λύση μεσοπρόθεσμα. Θα συνεχίσουμε να συνεργαζόμαστε με τα Κράτη Μέλη και με το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο προς το σκοπό αυτό», κατέληξε.

Νωρίτερα, ο Επίτροπος Αβραμόπουλος συναντήθηκε στη Βαλέτα με τον Πρόεδρο της Μάλτας George Vella και τον Υπουργό Εσωτερικών της Γερμανίας Horst Seehofer, ενώ επισκέφθηκε και τα κεντρικά γραφεία της Ευρωπαϊκής Υπηρεσίας Υποστήριξης για το Άσυλο (EASO), της οποίας είναι ο πολιτικός προϊστάμενος.

ΚΥΠΕ