You are here

Αυξημένο κατά €2,6 δισ. το δημόσιο χρέος το 2018

26/09/2019 17:08

Αύξηση €2,6 δισ. καταγράφει το δημόσιο χρέος για το 2018 σε σύγκριση με το 2017, ενώ αυξημένος κατά €700 εκ. είναι και ο ενδοκυβερνητικός δανεισμός για την ίδια περίοδο, σύμφωνα με τη δημοσιονομική έκθεση 2018.

Η γενική λογίστρια Ρέα Γεωργίου αναλύοντας τα δημοσιονομικά του 2018 ανέφερε ότι το δημόσιο χρέος σήμερα ανέρχεται στα €21 δισ. και ως ποσοστό του ΑΕΠ 97,67% με επιτόκιο 2,2%.

Συνεχίζοντας είπε ότι «για το 2018 προνοούνταν δαπάνες €9,1 δισ. και έσοδα €7,7 δισ. ενώ οι συνολικές εισπράξεις (λειτουργικές και επενδυτικές δραστηριότητες) ανήλθαν στα €6,4 δισ. και οι πληρωμές στα €5,7 εκ. Ως εκ τούτου προέκυψε ένα πλεόνασμα της τάξης του €634 εκ.», σημείωσε.

Όσον αφορά τα δάνεια, είπε, ότι ο προϋπολογισμός περιλαμβάνει αναλήψεις δανείων €4,9 δισ. το 2018 και αποπληρωμές δανείων €2,2 δισ. Σημείωσε ότι το καθαρό κόστος για εξυπηρέτηση δημόσιου χρέους, δηλαδή τόκων, ανήλθε σε €429 εκ. σε σύγκριση με €518 εκ. το 2017.

Απαντώντας σε ερώτηση, διευκρίνισε ότι το μέσο κόστος του επιτοκίου σήμερα είναι 2,2%.

Όσον αφορά το δάνειο από το ΔΝΤ είπε ότι θα αποπληρωθεί μέχρι τον Ιανουάριο του 2026 και το δάνειο από τον Ευρωπαϊκό Μηχανισμό Σταθερότητας (ESM) μέχρι τον Οκτώβριο του 2031.

Η γενική λογίστρια Ρέα Γεωργίου ανάφερε ότι στις 30/6/2019 το υπόλοιπο των κυβερνητικών εγγυήσεων ανήλθε στο €1,96 δισ. από το ποσό αυτό δάνεια ύψους €0,1 δισ.  των συνολικών δανείων είναι μη εξυπηρετούμενα δάνεια ενώ το υπόλοιπο ποσό εξυπηρετούμενο.

Παράλληλα πρόσθεσε ότι η παραχώρηση νέων εγγυήσεων γίνεται μετά από αξιολόγηση της οικονομικής δυνατότητας του οργανισμού να αποπληρώνει τα δάνεια για τα οποία αιτείται κυβερνητική εγγύηση.

Σημείωσε ότι «από το 2015 μέχρι σήμερα έχουμε αίτημα για δύο νέες κυβερνητικές εγγυήσεις από τις οποίες μόνο η μία έχει αξιοποιηθεί».

Δηλώσεις βουλευτών

Η βουλευτής του ΔΗΣΥ, Αννίτα Δημητρίου σε δηλώσεις μετά το πέρας της συνεδρίας της επιτροπής σημείωσε ότι σύμφωνα με όσα ανέφερε η γενική λογίστρια οι κυριότερες πηγές εσόδων του κράτους ήταν οι φορολογίες, οι οποίες αφορούν περίπου το 85,2% των συνολικών δημοσίων δαπανών.

Ανέφερε επίσης ότι ι λειτουργικές και επενδυτικές δραστηριότητες, οι οποίες αυτή τη στιγμή ανέρχονται στο 90% της υλοποίησης, είναι στα €6,4 δισ. Οι κυριότερες κατηγορίες δαπανών είναι οι μεταβιβάσεις οι οποίες αφορούν χορηγίες και συνεισφορές του κράτους αλλά και δαπάνες προσωπικού.
 
Όσον αφορά το ύψος του δημοσίου χρέους, η κ. Δημητρίου είπε πως αυτό ανέρχεται στα €21 δισ., και σε ποσοστό ανέρχεται στα 97,67% του ΑΕΠ και με ένα επιτόκιο 2,2%. Για την κατάσταση αποπληρωμής, είπε πως αναμένεται σε σχέση με τη δανειοδότηση από τον ευρωπαϊκό μηχανισμό σταθερότητας και ΔΝΤ, ότι θα αποπληρωθούν σταδιακά. Για το ΔΝΤ το δάνειο θα αποπληρωθεί μέχρι τον Ιανουάριο του 2026, ενώ από τον Ευρωπαϊκό Μηχανισμό Σταθερότητας μέχρι τον Οκτώβριο του 2031.
 
Η κ. Δημητρίου είπε σχετικά με τις απαντήσεις που δόθηκαν για το ΓεΣΥ πως με βάση τους προϋπολογισμούς τα έσοδα του ΟΑΥ θα ανέλθουν μέχρι το 2020 στο €1 δισ. και οι δαπάνες στα €922 εκ. περίπου.
 
Όσον αφορά την πολιτική ενοικίων κυβερνητικών κτιρίων, η κ. Δημητρίου είπε πως το 2018 ανέφερε ότι το κράτος πλήρωσε €24,5 εκ. σημειώνοντας πως η επιτροπή αναμένει απαντήσεις για το τι θα πράξει το κράτος ώστε να μειώσει αυτό το κόστος.

Πρόσθεσε  ότι «θα παρακολουθούμε την υλοποίηση των στόχων του προϋπολογισμού με γνώμονα τη διασφάλιση του δημοσίου συμφέροντος».

Η βουλευτής του ΑΚΕΛ Ειρήνη Χαραλαμπίδου, αναφέρθηκε στις εγγυήσεις που παραχώρησε η κυβέρνηση και σχολιάζοντας τη συμφωνία με την Ελληνική Τράπεζα, είπε πως οι κυβερνητικές εγγυήσεις οι οποίες δόθηκαν προς την Ελληνική Τράπεζα φαίνεται ότι θα επιφέρουν επιπρόσθετες ζημιές ύψους δισεκατομμυρίων ευρώ καθώς με βάση τη συμφωνία εάν η ΚΕΔΙΠΕΣ δεν είναι σε θέση να πληρώσει αυτές τις αποζημιώσεις, είναι υποχρεωμένη να τις πληρώσει η κυπριακή Δημοκρατία.
 
Η κ. Χαραλαμπίδου είπε ότι το γενικό λογιστήριο ενημέρωσε σήμερα την επιτροπή ελέγχου της βουλής ότι, τον ερχόμενο μήνα η Ελληνική Τράπεζα αναμένεται να καταθέσει το πρώτο αίτημα προς την ΚΕΔΙΠΕΣ για καταβολή αποζημιώσεων. Ανέφερε επίσης ότι οι εγγυήσεις έχουν χρονική διάρκεια 12 χρόνια. Δηλαδή, είπε, για τα επόμενα 12 χρόνια οι φορολογούμενοι θα πληρώνουν αποζημιώσεις, οι οποίες θα καταλήγουν στα κέρδη των μετόχων της Ελληνικής Τράπεζας.
 
Τόνισε ότι «τα στοιχεία επιβεβαιώνουν για άλλη μία φορά ότι η συμφωνία μεταξύ της Κυβέρνησης και της Ελληνικής Τράπεζας είναι ετεροβαρής, με τους μετόχους της Ελληνικής να είναι οι πλέον κερδισμένοι».
 
Σχετικά με την ηλεκτρονική διακυβέρνηση, η οποία συνδέεται άμεσα με τη διαφάνεια και την πρόληψη και πάταξη της διαφθοράς, ιδιαίτερα σε υπηρεσίες καίριας σημασίας όπως το τμήμα φορολογίας, είμαστε πολύ πίσω τόνισε η κ. Χαραλαμπίδου.

Ο βουλευτής του ΕΛΑΜ Λίνος Παπαγιάννης είπε πως κατά τη συνεδρία το γενικό λογιστήριο της Δημοκρατίας ενημέρωσε τους βουλευτές ότι το δημόσιο χρέος για το 2018 ανήλθε στα €21 δισ. σε σύγκριση με τα €18,4 δισ. το 2017.
 
Εκτός από αυτό, όσον αφορά τον ενδοκυβερνητικό δανεισμό,  ανέρχεται στα €8,2 δισ. το 2018 σε σύγκριση με €7,5 δισ. το 2017. Για το 2018 τα €8,1 δισ. αφορούν δανεισμό από τις Κοινωνικές Ασφαλίσεις.

«Αυτό που είναι τραγικό, τη στιγμή που πολλοί συμπατριώτες μας λαμβάνουν συντάξεις κάτω των €500, αντί να μειώνεται το χρέος προς τις Κοινωνικές Ασφαλίσεις αυξάνεται, και αντί να υπάρξει στήριξη προς αυτούς τους ανθρώπους βλέπουμε να συμβαίνει ακριβώς το αντίθετο», είπε.
 
Η ανεξάρτητη βουλευτής Άννα Θεολόγου είπε πως από τα σοβαρά ζητήματα που προέκυψαν από την έκθεση της γενικής λογίστριας, είναι η αύξηση του ενδοκυβερνητικού δανεισμού στα €8,2 δισ., χρήματα που προκύπτουν κυρίως από το πλεόνασμα του Ταμείου Κοινωνικών Ασφαλίσεων, ενώ η κυβέρνηση θα έπρεπε να είχε σταματήσει να χρησιμοποιεί αυτά τα χρήματα.

Σημείωσε πως στην ουσία τα χρήματα αυτά δεν εμφανίζονται καν στο ποσό του δημοσίου χρέους και δεν αποπληρώνονται και εν επιστρέφουν πίσω στο Ταμείο Κοινωνικών Ασφαλίσεων.  

Όσον αφορά τις κοινωνικές παροχές, η κ. Θεολόγου είπε πως από την έκθεση προκύπτει μείωση σε αυτές σε σχέση με το 2017 και ιδιαίτερα στα θέματα του ΕΕΕ, στο επίδομα τέκνου και σε χορηγίες προς συνταξιούχους και ευάλωτες ομάδες πληθυσμού. 

Της Ηρώς Ευθυμίου