You are here

Χιλιάδες τα διαμερίσματα σε πύργους

03/10/2019 07:10

Χιλιάδες πολυτελή διαμερίσματα αναμένεται ότι θα ρίξουν στην αγορά οι επιχειρηματίες ανάπτυξης τα επόμενα χρόνια απευθυνόμενοι στην προσοδοφόρα αγορά των ξένων αγοραστών που επιδιώκουν παράλληλα να αποκτήσουν κυπριακή ιθαγένεια.

Στοιχεία που συνέλεξε η StockWatch από τις ιστοσελίδες και ανακοινώσεις των διαφόρων εταιρειών ανάπτυξης που ετοιμάζουν την ανέγερση πολυώροφων κτιρίων δείχνουν ότι η υλοποίηση των έργων θα βάλει στην αγορά πέραν των δύο χιλιάδων διαμερισμάτων πολυτελείας.

Η απότομη αύξηση της προσφοράς διαμερισμάτων αναμένεται να καλυφθεί από τις πολιτογραφήσεις επενδυτών, που άρχισαν όμως να παρουσιάζουν αισθητό μούδιασμα τους τελευταίους μήνες.

Φορείς της αγοράς εκτιμούν ότι δεν αναμένεται να προκύψουν προβλήματα στην αγορά ακινήτων καθώς τα διαμερίσματα απευθύνονται κυρίως στους ξένους.

Σημειώνουν παράλληλα πως ήδη οι μεγάλες εταιρείες ανάπτυξης γης προπώλησαν μεγάλο μέρος των διαμερισμάτων, χρηματοδοτώντας έτσι και μεγάλο μέρος των νέων αναπτύξεων.

Ο πρόεδρος του συνδέσμου ιδιοκτητών ακινήτων και διευθυντής της FOX Smart Estate Agency, Γιώργος Μουσκίδης, αναφέρει ότι είναι δύσκολο πλέον να ανεγερθούν νέοι πύργοι πέραν από αυτούς που έχουν αδειοδοτηθεί.

«Ο μεγάλος αριθμός διαμερισμάτων απευθύνεται κυρίως σε ξένους και όχι στην κυπριακή αγορά. Άρα η κυπριακή αγορά δεν θα επηρεαστεί από την είσοδο στην αγορά των νέων διαμερισμάτων», τονίζει.

Υπάρχει όμως το ερώτημα κατά πόσον η εξωγενής ζήτηση, ακόμα και με το μπόνους της πολιτογράφησης, μπορεί να καλύψει την απότομη αύξηση της προσφοράς.

Ο πρόεδρος του συνδέσμου επιχειρηματιών ανάπτυξης γης και οικοδομών και ο εκ των διευθυντών του ομίλου Leptos Estates, Παντελής Λεπτός, αναφέρει ότι εάν η αγορά έχει τη δυνατότητα να απορροφήσει 200 πράξεις το χρόνο και εάν θα μπουν όλα τα διαμερίσματα στην αγορά, σε 5 χρόνια θα πωληθούν.

«Η αγορά προσαρμόζεται ανάλογα», σημειώνει. «Δεν αναμένεται να επηρεαστεί η αγορά καθώς τα διαμερίσματα είναι εξειδικευμένο προϊόν και απευθύνονται στην εξειδικευμένη αγορά από ξένους», σημειώνει.

Ο εκτιμητής ακινήτων Πόλυς Κουρουσίδης αναφέρει ότι εάν η ζήτηση μειωθεί και μπουν στην αγορά καινούρια διαμερίσματα, ενδεχομένως να δημιουργηθεί πρόβλημα με τις τιμές που θα δεχθούν προς τα κάτω πιέσεις.

Οι εταιρείες ανάπτυξης γης έσπευσαν και προπώλησαν από τα σχέδια μεγάλο μέρος της οικιστικής ανάπτυξης των πολυώροφων κτιρίων τους πριν να τεθούν σε ισχύ τα νέα αυστηρότερα κριτήρια της κυβέρνησης τον Μάιο.

Σύμφωνα με τα στοιχεία που συνέλεξε η StockWatch αρκετά από τα υπό εξέλιξη projects περιλαμβάνουν εκατοντάδες διαμερίσματα.

Για αρκετά από τα projects δεν υπάρχουν ακόμα επαρκή στοιχεία και ο συνολικός αριθμός των διαμερισμάτων που θα κατασκευαστούν αναμένεται να ξεπεράσει κατά πολύ τις δύο χιλιάδες.

Της Γεωργίας Χαννή