You are here

Ο Τραμπ προειδοποιεί εκ νέου πως θα καταστρέψει την τουρκική οικονομία

10/10/2019 07:01

Ο Αμερικανός πρόεδρος Ντόναλντ Τραμπ δήλωσε πως θα καταστρέψει την τουρκική οικονομία, αν η εισβολή της Τουρκίας στη Συρία εξοντώσει τον εκεί κουρδικό πληθυσμό.
 
Σε ερώτηση δημοσιογράφου αν ανησυχεί πως ο Τούρκος πρόεδρος Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν εξοντώσει τους Κούρδους, ο Τραμπ απάντησε: "Θα εξοντώσω την οικονομία του, αν αυτό συμβεί".
 
"Το έχω κάνει ήδη με τον πάστορα Μπράνσον", τόνισε, αναφερόμενος στις κυρώσεις που επέβαλαν οι ΗΠΑ στην Τουρκία για την κράτηση του Αμερικανού ευαγγελιστή πάστορα Άντριου Μπράνσον.
 
"Ελπίζω ότι θα ενεργήσει ορθολογικά", πρόσθεσε.
 
Εξάλλου, ο Τραμπ δηλώνει ότι του "αρέσουν" οι Κούρδοι, αλλά έκρινε σκόπιμο να κάνει χθες κάποιες διευκρινίσεις.
 
Ερωτηθείς για το ενδεχόμενο οι ΗΠΑ να αντιμετωπίσουν δυσκολίες στη σύμπηξη συμμαχιών στο μέλλον, αφού παρά το ότι είχαν οικοδομήσει τέτοια με τους Κούρδους της Συρίας επέτρεψαν στην Τουρκία να εξαπολύσει εισβολή στο βορειοανατολικό τμήμα της συριακής επικράτειας, ο Ρεπουμπλικάνος ένοικος του Λευκού Οίκου απέρριψε κάθε τέτοια πιθανότητα.
 
"Οι συμμαχίες είναι εύκολες", διαβεβαίωσε. Ακόμη, ο Τραμπ επισήμανε πως οι Κούρδοι πολέμησαν για λογαριασμό των ΗΠΑ εναντίον του Ισλαμικού Κράτους διότι ήθελαν να θέσουν υπό τον έλεγχό τους "τα εδάφη τους", για ίδιο συμφέρον.
 
Οι Κούρδοι - έθνος που δεν διαθέτει Κράτος - "δεν μας βοήθησαν στον Β` Παγκόσμιο Πόλεμο, δεν μας βοήθησαν στη Νορμανδία", έκρινε σωστό να υπενθυμίσει ο Αμερικανός πρόεδρος.
 
"Δαπανήσαμε τεράστια ποσά για να βοηθήσουμε τους Κούρδους, με πυρομαχικά, με όπλα, με χρήματα", είπε ακόμη. Τούτου λεχθέντος "μας αρέσουν οι Κούρδοι", επέμεινε.
 
Οι ένοπλες δυνάμεις της Τουρκίας εξαπέλυσαν χθες, παρά τις πολλές διεθνείς προειδοποιήσεις προς την Άγκυρα να μην προχωρήσει σε τέτοια ενέργεια, επιχειρήσεις ευρείας κλίμακας εναντίον των κουρδικών δυνάμεων στη βορειοανατολική Συρία.
 
Οι Κούρδοι αποτέλεσαν την αιχμή του δόρατος στη δράση του διεθνούς συνασπισμού υπό την ηγεσία των ΗΠΑ στη συριακή και στην ιρακινή επικράτεια εναντίον των τζιχαντιστών του Ισλαμικού Κράτους (ΙΚ).
 
Οι τουρκικές αεροπορικές και χερσαίες επιχειρήσεις άρχισαν μετά την απόφαση του Τραμπ να αναδιπλωθούν Αμερικανοί στρατιωτικοί που ήταν ανεπτυγμένοι στην περιοχή.

ΚΥΠΕ