You are here

Ευρωπαϊκό χαστούκι στην Τουρκία για ΑΟΖ

11/10/2019 13:14

Ο Πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Ντόναλντ Τουσκ κάλεσε σήμερα την Τουρκία να σταματήσει τις παράνομες ενέργειες στην κυπριακή ΑΟΖ, εκφράζοντας την αλληλεγγύη ολόκληρης της Ευρωπαϊκής Ένωσης προς την Κυπριακή Δημοκρατία.

Ο κ. Τουσκ, ο οποίος είχε σήμερα κατ΄ιδίαν συνάντηση με τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας Νίκο Αναστασιάδη, στο Προεδρικό Μέγαρο, και στη συνέχεια διευρυμένες συνομιλίες με τη συμμετοχή των αντιπροσωπειών των δύο πλευρών, προέβη στη συνέχεια, μαζί με τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας σε δηλώσεις προς τα ΜΜΕ.

Ο Πρόεδρος Τουσκ είπε, μεταξύ άλλων, ότι «βρίσκομαι στην Κύπρο για να δείξω την πλήρη αλληλεγγύη μας στην Κύπρο υπό το φως των συνεχιζόμενων γεωτρητικών δραστηριοτήτων της Τουρκίας στα ύδατα της Κύπρου».

«Η Ευρωπαϊκή Ένωση έχει καταδικάσει σθεναρά αυτές τις παράνομες ενέργειες, και υπό το φως των νέων γεωτρητικών δραστηριοτήτων της Τουρκίας από το τέλος της περασμένης βδομάδας. Επαναβεβαίωσα ότι η ΕΕ στέκει ενωμένη δίπλα σας», ανέφερε.

«Καλώ την Τουρκία να τερματίσει αυτές τις ενέργειες, οι οποίες όχι μόνο υπονομεύουν τις πρόσφατες προσπάθειες για επανέναρξη του διαλόγου, αλλά υπονομεύουν και τις σχέσεις καλής γειτονίας μεταξύ της ΕΕ στο σύνολο της και της Τουρκίας», τόνισε.

Στη δήλωση του, ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας είπε, μεταξύ άλλων, ότι ενημέρωσε διεξοδικά τον Πρόεδρο Τουσκ για τις τουρκικές παράνομες ενέργειες στις θαλάσσιες ζώνες της Κύπρου και για τις παράνομες γεωτρητικές δραστηριότητες της Τουρκίας στην ΑΟΖ της Κυπριακής Δημοκρατίας.

«Οι ενέργειες αυτές αποτελούν μια άνευ προηγουμένου κλιμάκωση της παράνομης συμπεριφοράς της Τουρκίας και την πλέον σοβαρή πρόκληση μέχρι σήμερα», είπε ο Πρόεδρος Αναστασιάδης.

Πρόσθεσε ότι η ΕΕ πρέπει να συνεχίσει να στέλνει ισχυρό μήνυμα προς την Τουρκία ότι τηρεί τις αρχές της δημοκρατίας και του κράτους δικαίου και ότι όλα τα κράτη μέλη είναι ενωμένα και αλληλέγγυα.

Είπε ακόμη ότι ενημέρωσε τον Πρόεδρο Τουσκ για τις προκλήσεις της Τουρκίας στη νεκρή ζώνη και τα σχέδια της για ενδεχόμενο άνοιγμα της περίκλειστης πόλης των Βαρωσίων.

«Υπό το φως όλων αυτών των αρνητικών εξελίξεων, δεν μπορούμε να μείνουμε αδρανείς. Υπάρχει ανάγκη για μια πιο απτή αντίδραση στις συνεχιζόμενες παράνομες δραστηριότητες της Τουρκίας, η οποία πρέπει να σταματήσει αυτές τις προκλήσεις και να απέχει από την περαιτέρω κλιμάκωση που μπορεί να προκαλέσει αποσταθεροποίηση σε μια ήδη ταραχώδη περιοχή», επεσήμανε ο Πρόεδρος Αναστασιάδης.

Σημείωσε ότι οι παράνομες ενέργειες και προκλήσεις της Τουρκίας λαμβάνουν χώρα σε μια εξαιρετικά κρίσιμη περίοδο για το Κυπριακό, όπου γίνονται σχέδια για διεξαγωγή τριμερούς συνάντησης ανάμεσα στον ΓΓ των ΗΕ, τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας και τον Τουρκοκύπριο ηγέτη, με στόχο την επανέναρξη του διαλόγου, και αυτές οι ενέργειες της Τουρκίας υπονομεύουν τις δικές μας ειλικρινείς προσπάθειες για διεξαγωγή ουσιαστικών διαπραγματεύσεων.

Αναφερόμενος στο μεταναστευτικό, ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας είπε ότι η Κύπρος δέχεται τις μεγαλύτερες μεταναστευτικές ροές σε αναλογικά πληθυσμού από όλα τα κράτη μέλη της ΕΕ.

Εξέφρασε επίσης στήριξη προς τις προσπάθειες του Προέδρου Τουσκ για αντιμετώπιση του προβλήματος, σημειώνοντας παράλληλα ότι η λύση του θα πρέπει να είναι συνολική και ριζική ώστε να αντιμετωπιστεί αποτελεσματικά.

Τέλος, ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας εξέφρασε ευχαριστίες προς τον κ. Τουσκ για το προσωπικό του ενδιαφέρον για το Κυπριακό, αλλά και εκτίμηση για το γεγονός ότι κρατούσε πάντοτε ενωμένη την ΕΕ.