You are here

Αντίστροφη μέτρηση για «χρυσά» οικόπεδα Aristo

14/10/2019 07:00

Το αίτημα της εταιρείας Aristo Developers για διαχωρισμό 294 οικοπέδων στα Κούκλια, εισέρχεται στην τελική ευθεία, μετά το σάλο που προκλήθηκε από τη μετατροπή, εν μια νυκτί, του τεμαχίου σε παραθεριστική από γεωργική ζώνη.

Αύριο ενώπιον της περιβαλλοντικής αρχής θα τεθούν προς εξέταση τα συμπληρωματικά στοιχεία της μελέτης εκτίμησης των επιπτώσεων στο περιβάλλον (ΜΕΕΠ) από τον διαχωρισμό του τεμαχίου σε 294 οικόπεδα και τη διάνοιξη οδικού δικτύου της εταιρείας «Venus Rock Estates & Aristo Ktimatiki» στην κοινότητα Κούκλια της επαρχίας Πάφου.

Στη σύσκεψη κλήθηκαν να εκφράσουν τις απόψεις τους ο γενικός διευθυντής του υπουργείου εσωτερικών, η έπαρχος Πάφου, ο πρόεδρος του κοινοτικού συμβουλίου Κουκλιών και εκπρόσωποι των μη κυβερνητικών περιβαλλοντικών οργανώσεων.

Στον αέρα η παρέμβαση γενικού ελεγκτή

Υπενθυμίζεται ότι η μετατροπή σε παραθεριστική ζώνη έγινε με απόφαση του υπουργικού συμβουλίου το 2007, ως μέρος της ευρύτερης προσπάθειας αποζημίωσης των ιδιοκτητών γης στον Ακάμα.

Η ανταλλαγή ιδιωτικής γης στον Ακάμα με κρατική δασική γη στα Κούκλια δεν προχώρησε ποτέ, εντούτοις η μετατροπή της συγκεκριμένης περιοχής, δίπλα από την οποία ακριβώς διαθέτει μεγάλη έκταση γης και η εν λόγω εταιρεία δεν ανακλήθηκε ποτέ με αποτέλεσμα σήμερα η εταιρεία να προχωρεί τις διαδικασίες για διαχωρισμό οικοπέδων μεγάλης αξίας.

Ο γενικός ελεγκτής Οδυσσέας Μιχαηλίδης, σε νέες δηλώσεις του στη StockWatch επιμένει ότι θα έπρεπε να γίνει ανάκληση της περιοχής σε γεωργική από τη στιγμή που δεν προχώρησε η ανταλλαγή, τονίζοντας ότι «από την έρευνα που διεξήγαγε η ελεγκτική υπηρεσία διαφάνηκε ότι από τη συγκεκριμένη απόφαση, ο μόνος που επωφελείται σήμερα είναι η εταιρεία «Venus Rock Estates & Aristo Ktimatiki Ltd» της οποία η τιμή της γης εκτοξεύθηκε στα ύψη».

Με τις θέσεις του γενικού ελεγκτή τάσσονται και οι περιβαλλοντικές οργανώσεις.

Η εταιρεία «Venus Rock Estates Ltd & Aristo Ktimatiki Ltd», κατέθεσε στις 5 Οκτωβρίου 2018 μελέτη εκτίμησης των επιπτώσεων στο περιβάλλον και ακολούθως πρόσθετα στοιχεία τα οποία θα τεθούν αύριο στο μικροσκόπιο.

Σύμφωνα με τη μελέτη εκτίμησης επιπτώσεων στο περιβάλλον (ΜΕΕΠ), από τον διαχωρισμό 294 οικοπέδων για παραθεριστικές κατοικίες στην κοινότητα Κουκλιών, η συγκεκριμένη περιοχή στα βορειοανατολικά συνορεύει με την περιοχή Natura 2000 «Χα Ποτάμι» και στα βορειοδυτικά -σε απόσταση 540 μέτρων περίπου- βρίσκεται η περιοχή Natura 2000 «Κοιλάδα Διαρίζου».

Σημειώνεται επίσης ότι στην αρχική αίτηση που είχε κατατεθεί για πολεοδομική άδεια ο συνολικός αριθμός των διαχωριζόμενων οικοπέδων ήταν 339 και αργότερα έγιναν 337 και σήμερα 294.  

Της Ηρώς Ευθυμίου