You are here

Αποφασιστικότητα για εκσυγχρονισμό δικαστηρίων

15/10/2019 12:04

Την αποφασιστικότητα της κυβέρνησης να προχωρήσει σε εκσυγχρονισμό των δικαστηρίων υπογράμμισε ο πρόεδρος της Δημοκρατίας Νίκος Αναστασιάδης.

Μιλώντας στην τελετή διαβεβαίωσης του νέου μέλους του Ανωτάτου Δικαστηρίου Χάρη Μαλαχτού, ο κ. Αναστασιάδης αναφέρθηκε στη σειρά τομών και μεταρρυθμίσεων για την αναβάθμιση του συστήματος και των υπηρεσιών απονομής της δικαιοσύνης.

Οι νομοθετικές και λειτουργικές αυτές μεταρρυθμίσεις, με απόλυτο σεβασμό στην κατοχυρωμένη αυτονομία και ανεξαρτησία του θεσμού, είπε, στοχεύουν στη διασφάλιση της ομαλής, απρόσκοπτης και αποτελεσματικής απόδοσης δικαιοσύνης.

Ο πρόεδρος έκανε αναφορά στην υλοποίηση σημαντικών έργων υποδομής, το κόστος των οποίων ξεπερνά τα €90 εκ.

Πέραν της ίδρυσης δύο νέων Δικαστηρίων, του Διοικητικού Δικαστηρίου και του Διοικητικού Δικαστηρίου Διεθνούς Προστασίας, είπε, «καταθέσαμε νομοθετικές ρυθμίσεις για την επαναλειτουργία του Ανώτατου Δικαστηρίου και του Ανώτατου Συνταγματικού Δικαστηρίου στη βάση του Συντάγματος, και την ταυτόχρονη σύσταση ξεχωριστού Εφετείου, καθώς και για την ίδρυση Εμπορικού Δικαστηρίου και Ναυτοδικείου».

Στα ίδιο πλαίσιο, ανέφερε, είναι και το νομοσχέδιο για την ίδρυση Ινστιτούτου για την Επιμόρφωση των Δικαστών.

«Προωθούμε μέτρα, όπως η ψηφιοποίηση των διαδικασιών των δικαστηρίων και την εφαρμογή της ηλεκτρονικής δικαιοσύνης, του λεγόμενου e-Justice, τα οποία θα ικανοποιούν τις σύγχρονες απαιτήσεις», πρόσθεσε.

«Έχουμε πλήρη επίγνωση των προβλημάτων, τα οποία εξακολουθούν να υπάρχουν στον τομέα του δικαστικού συστήματος. Το γεγονός, όμως, αυτό συνιστά ακόμη έναν λόγο ο οποίος ενισχύει την αποφασιστικότητα μας, σε αγαστή συνεργασία με τη Δικαστική Εξουσία και τους άλλους εμπλεκόμενους φορείς, να προχωρήσουμε στην ταχεία εφαρμογή του ριζικού μεταρρυθμιστικού μας προγράμματος, έτσι ώστε να μπορέσουμε να παραδώσουμε ένα σύστημα δικαιοσύνης πλήρως εκσυγχρονισμένο και αποτελεσματικό», τόνισε.

Από την πλευρά του ο κ. Μαλαχτός είπε, μεταξύ άλλων, ότι «η πολιτική βούληση να παρασχεθούν στη δικαστική εξουσία το ανθρώπινο δυναμικό και τα απαραίτητα μέσα για διεκπεραίωση της αποστολής της, που έχει ήδη μερικώς υλοποιηθεί, ενώ επίκεινται θεμελιακές μεταρρυθμίσεις και χωρίς προηγούμενο αύξηση του αριθμού των δικαστών, επιφορτίζει το δικαστικό Σώμα και πρωτίστως το Ανώτατο Δικαστήριο στην ηγεσία του, με το επαυξημένο βάρος να επιφέρει την ανατροπή της υφιστάμενης κατάστασης σε ό,τι αφορά τις καθυστερήσεις στη διεκπεραίωση των υποθέσεων».

«Η κυπριακή δικαιοσύνη παραμένοντας ανεπηρέαστη από τις όποιες παρεμβάσεις, ανεξάρτητη και αμερόληπτη, όπως είναι, και διατηρώντας την ποιότητα της πρέπει να καταστεί και ταχεία», σημείωσε.

Διαφορετικά, πρόσθεσε, το σύστημα θα περιπέσει σε ανυποληψία.

Ο κ. Μαλαχτός αναφέρθηκε, επίσης, στη συμβολή της δικαιοσύνης σε δύσκολες στιγμές για την Κύπρο και είπε ότι «καλούμαστε να διεκπεραιώσουμε τον όγκο που η οικονομική κρίση έχει δημιουργήσει και να συμβάλουμε στην ολοκλήρωση της ανάκαμψης της οικονομίας του τόπου».