You are here

Τις θέσεις της Ελλάδας για ΠΔΠ, διεύρυνση και Τουρκία, παρουσίασε ο Βαρβιτσιώτης στις Βρυξέλλες

17/10/2019 07:10

Στόχο για προϋπολογισμό στο 1,3% του κοινοτικού ΑΕΠ, έναντι της πρότασης της Φινλανδικής Προεδρίας (1,1%) τον οποίο βρίσκει εξαιρετικά χαμηλό, θέτει η Ελλάδα, στη συζήτηση για τον επόμενο πολυετή προϋπολογισμό της ΕΕ, δήλωσε χθες στις Βρυξέλλες, ο αναπληρωτής Υπουργός Εξωτερικών, Μιτλιάδης Βαρβιτσιώτης, εξηγώντας στον Τύπο πως η Κοινή Αγροτική Πολιτική και η Πολιτική Συνοχής, δύο από τα βασικά στοιχεία του ΠΔΠ, δεν πρέπει να θεωρούνται παρωχημένες και να εγκαταλειφθούν σταδιακά. 

Ο Υπουργός που είναι υπεύθυνος για τις ευρωπαϊκές υποθέσεις δήλωσε ότι τo χθεσινό Συμβούλιο Γενικών Υποθέσεων δεν κατέληξε σε συμπεράσματα και υπάρχει ανοικτή συζήτηση με δύο πτυχές. Επεσήμανε ωστόσο το οξύμωρο να αναζητούνται πολιτικές για να είναι ισχυρότερη ΕΕ που να καλύπτει περισσότερους του πολίτες και ταυτόχρονα να πληρώνει λιγότερο. 

Επεσήμανε ότι η ελληνική κυβέρνηση μπαίνει στη συζήτηση με νέο πνεύμα, εκτός προγράμματος, η οικονομία θα αναπτυχθεί περισσότερο (2,8%) και οι δημοσιονομικοί στόχοι θα επιτευχθούν.

Στόχος της  κυβέρνησης είναι να εργαλειοποιήσει το επόμενο ΠΔΠ, ώστε να επιτρέψει στη χώρα να ανακτήσει με τη συνδρομή και άλλων πολιτικών το 25% του ελληνικού ΑΕΠ που “χάθηκε” στα χρόνια της κρίσης. 

Σε σχέση με τη χρηματοδότηση του προϋπολογισμού μέσω των παραδοσιακών ιδίων πόρων, δήλωσε ότι η Ελλάδα υποστηρίζει τον φόρο επί των πλαστικών και θα συνεργαστεί με την Κομισιόν για την επιβολή φόρου χρηματοπιστωτικών συναλλαγών. Αντιθέτως υποστήριξε ότι η ιδέα για φόρο στις εκπομπές CO2 είναι ακόμα ασαφής, αλλά δήλωσε πως θα υποστήριζε τη ιδέα να υπάρξει διαβούλευση ως προς μια τελική πρόταση. 

Ο κ. Βαρβιτσιώτης επέμεινε ότι το επόμενο ΠΔΠ 2021-2027 πρέπει να έχει μια ιδιαίτερα ισχυρή διάσταση στις πολιτικές συνοχής. 

Κληθείς να απαντήσει για το επίπεδο στο οποίο θα μπορούσε να συμβιβαστεί η Ελλάδα, σε σχέση με το επίπεδο του προϋπολογισμού, υπέδειξε το 1,14% που προτείνει η Κομισιόν, αναφέροντας τη Βουλγαρία και την Κύπρο ως υποστηρικτικές στην ίδια θέση. 

“Το βρίσκω απαραίτητο αλλά πολύ αισιόδοξο”, προέβλεψε για το αν και κατά πόσο θα υπάρξει συμφωνία ως το τέλος του χρόνου. 

Αναφορικά με τη σύνδεση του προϋπολογισμού με την επιβολή του Κράτους Δικαίου, η θέση της Ελλάδας είναι να μην κινηθούμε τιμωρητικά, αλλά να υπάρχουν κίνητρα στις χώρες που προωθούν το Κράτος Δικαίου να λαμβάνουν περισσότερα., επεήμανε


Σε σχέση με το αποτέλεσμα του ΣΓΥ για τη διεύρυνση, ο Υπουργός τόνισε ότι προς το συμφέρον της Ελλάδας να συνορεύει με κράτη μέλη της ΕΕ και ελπίζει αυτό να συμβεί τόσο για την Αλβανία, όσο και για τη Βόρεια Μακεδονία. 

Εξέφρασε ετοιμότητα να δώσουν το πράσινο φως για έναρξη ενταξιακών και για αποσύνδεση Αλβανίας και Βόρειας Μακεδονίας, "αν και δεν πιστεύουμε ότι η αποσύνδεση προωθεί τη σταθερότητα”..

Σημείωσε ότι αφενός θα πρέπει να γίνει πλήρως σεβαστή η συμφωνία των Πρεσπών και για την Αλβανία, νέα νομοθεσία για την απογραφή πληθυσμού, ώστε όποιος θέλει να δηλώνει Έλληνας να το κάνει, νέα νομοθεσία για την προστασία της ιδιοκτησίας και τον αυτοπροσδιορισμό. 

Δεν πρέπει να δοθεί το μήνυμα ότι οι δύο χώρες αφήνονται να μπουν στη ΕΕ χωρίς να έχουν εκπληρώσεις τις υποχρεώσεις τους, ξεκαθάρισε ο κ. Βαρβιτσιώτης. 

Αποκάλυψε ότι χθες στο Λουξεμβούργο η Γαλλία μίλησε, αλλά η Γερμανία δεν πήρε το λόγο για το θέμα της διεύρυνσης, και πως το θέμα της αποσύνδεσης παρουσιάστηκε από την Φιλανδική Προεδρία και υποστηρίχθηκε από την Κύπρο, όμως τα περισσότερα Κ-Μ επεσήμαναν ότι δεν θα έδιναν το πράσινο φως αν υπήρχε αποσύνδεση. Η Γαλλία και τα άλλα Κ-Μ ζήτησαν πλήρη εκπλήρωση των κριτηρίων που έθεσε το Συμβούλιο τον Ιούνιο του 2018. Όπως είπε οι εκθέσεις της Κομισιόν ανέφεραν μεν ότι οι δύο χώρες είχαν κάνει πολλά, όμως κανείς δεν ισχυρίστηκε ότι τα είχαν κάνει όλα. Αναγνώρισε μάλιστα ότι ενδέχεται να υπάρξει ένταση στο εσωτερικό της Βόρειας Μακεδονίας, ανησυχία που του μετέφερε και ο αντιπρόεδρος Οσμάνι τον οποίον και συνάντησε νωρίτερα στις Βρυξέλλες. Κατέληξε δε επισημαίνοντας ότι δεν πρόκειται περί απόριπτικής απόφαση του ΣΓΥ, αλλά για μικρή παράταση της διαδικασία ως τις αρχές του 2020. 

Για το τί αναμένεται στη Σύνοδο για την Τουρκία είπε πως "υπάρχουν 3 ζητήματα σε σχέση με την Τουρκία”, αναφερόμενος στην καταδίκη και τα μέτρα λόγω της επέμβασης στη Συρία, στην απόφαση για στοχευμένα μέτρα λόγω των παράνομων γεωτρήσεων στην κυπριακή ΑΟΖ και στις αυξημένες μεταναστευτικές ροές. Για το τελευταίο δήλωσε ότι “οι ροές έχουν αυξηθεί κατά 200% και είμαστε στο χείλος μιας νέας μεταναστευτικής κρίσης”. 

Σημείωσε ότι η Ελλάδα είναι υπέρ νέας χρηματοδότησης προς την Τουρκία και συγκεκριμένα προς τους πρόσφυγες που φιλοξενούνται εκεί και θα πρέπει στη συνέχεια να επιστρέψουν στη χώρα τους για να την ανοικοδομήσουν. 

“Μιλάμε στην Τουρκία με τρεις γλώσσες”, είπε και διευκρίνισε ότι “για τον μέσο αναγνώστη των νέων αυτό προκαλεί σύγχυση”. 

“Αυτό που δεν μπορούμε να ανεχτούμε, αλλά δεν θα απαντήσουμε με τον ίδιο τρόπο, είναι ο τόνος που χρησιμοποιεί η Τουρκία στις ελληνοτουρκικές σχέσεις, καθώς η κυβέρνηση εκτιμά ότι ο τρόπος επίλυσης των ελληνοτουρκικών προβλημάτων είναι ο πολιτικός διάλογος και η διπλωματία και όχι η στρατιωτική δράση”, επεσήμανε.

Ξεκαθάρισε όμως ότι θα υπάρχει πάντα απάντηση στις υπερπτήσεις, τις παραβιάσεις του FIR Αθηνών και τη δέσμευση σημείων του Αιγαίου με Navtex - όχι όμως με στρατιωτική κλιμάκωση. 

Ο κ. Βαρβιτσιώτης τόνισε ότι η χώρα παγίως υποστηρίζει την ευρωπαϊκή προοπτική της Τουρκίας και αυτή η πολιτική δεν την έχει απογοητεύσει. 

ΚΥΠΕ