You are here

Κοντά σε νέο ρεκόρ στην παραχώρηση διαβατηρίων

22/10/2019 07:32

Το ρεκόρ του 2018 πλησιάζει ήδη η παραχώρηση διαβατηρίων μέσω του επενδυτικού προγράμματος της Κύπρου το 2019, παρά τη σαφή επιβράδυνση που παρουσιάζει ο ρυθμός εισροής νέων επενδυτών μετά τον Μάιο, όταν εφαρμόστηκαν αυστηρότερα μέτρα για να κατευναστούν οι διεθνείς αντιδράσεις.

Σύμφωνα με στοιχεία που εξασφάλισε η StockWatch, δύο μήνες πριν την λήξη του έτους, έχουν παραχωρηθεί 550 διαβατήρια σε ξένους επενδυτές, οι οποίοι προκειμένου να αποκτήσουν κυπριακό διαβατήριο προέβησαν σε επενδύσεις ύψους €2,5 εκ.

Από το 2014, που έγινε αναθεώρηση του επενδυτικού προγράμματος και τέθηκαν πιο χαλαρές προϋποθέσεις σε μια προσπάθεια αναθέρμανσης της οικονομίας, χρόνο με το χρόνο αυξάνεται ο αριθμός των αιτήσεων και των διαβατηρίων που παραχωρείτο σε ξένους υπηκόους.

Ο αριθμός αυτός ξεπέρασε κάθε προηγούμενο το 2018, φτάνοντας τα 581 διαβατήρια, εν μέσω της διεθνούς κατακραυγής για την απουσία ουσιαστικού ελέγχου των ατόμων που αποκτούσαν κυπριακό διαβατήριο και ενδείξεων ότι δόθηκαν διαβατήρια σε άτομα υπό ποινική δίωξη από τις χώρες τους ή πολιτικά εκτεθειμένα πρόσωπα (όπως η πρόσφατη περίπτωση της πολιτικής ελίτ της Καμπότζη).

Το επενδυτικό πρόγραμμα αποτελεί βασική αιτία για την εισροή εκατοντάδων εκατομμυρίων στην οικονομία κάθε χρόνο, κυρίως στον κατασκευαστικό κλάδο.  Πολλά από τα χρήματα που καταβάλλουν οι ξένοι επενδυτές τοποθετούνται για αγορά διαμερισμάτων σε πολυώροφα κτίρια και πολυτελών επαύλεων σε παραθαλάσσιες περιοχές.

Το 2012, όταν ξεκίνησε το πρόγραμμα, απέκτησαν κυπριακό διαβατήριο 48 ξένοι επενδυτές και 55 επενδυτές το 2013.

Τα επόμενα επτά χρόνια ο αριθμός εκτοξεύτηκε συμβάλλοντας στην ανάκαμψη της κυπριακής οικονομίας σε μια περίοδο που είχε πληγεί από τα μέτρα λιτότητας που εφαρμόστηκαν για δημοσιονομική εξυγίανση και μετά το κούρεμα των τραπεζικών καταθέσεων.

Το 2014 παραχωρήθηκαν 214 υπηκοότητες σε ξένους επενδυτές και το 2015 παραχωρήθηκαν 337 διαβατήρια.

Παρά την ανάκαμψη της οικονομίας και την ολοκλήρωση του προγράμματος οικονομικής εξυγίανσης, το 2016 ο αριθμός των διαβατηρίων που παραχωρήθηκαν ανήλθε στα 443 και το 2017 ανήλθαν στα 503 διαβατήρια.

Αυτό που διαφοροποιεί τη φετινή χρονιά είναι ότι όλες σχεδόν οι αιτήσεις συσσωρεύτηκαν σε ένα μήνα. Υπήρξε μια πυρετώδης διεργασίας στην υποβολή αλλά και στην προώθηση των αιτήσεων ώστε να προλάβουν τη διεκπεραίωση της εξέτασης τους πριν την εφαρμογή των νέων αυστηρότερων κριτηρίων, στις 15 Μαΐου.

Όπως ανέφερε αρμόδια πηγή στη StockWatch, ένα μήνα πριν την εφαρμογή των αυστηρότερων μέτρων, γινότανε το αδιαχώρητο στα αρμόδια τμήματα σε σημείο που το υπουργείο εσωτερικών αναγκάστηκε να τοποθετήσει έξτρα λειτουργούς ώστε να προλάβουν να εξεταστούν όλες οι αιτήσεις πριν τις 15 Μαΐου που μπήκαν σε εφαρμογή τα νέα μέτρα τα οποία προνοούν πέραν της επένδυσης των €2,5 εκ., την καταβολή άλλων €150.000 (€75 χιλ. στον οργανισμό αναπτύξεως γης (ΚΟΑΓ) και €75 χιλ. στο ταμείο για έρευνα και καινοτομία).

Από τον Μάιο και μετά, στο ταμείο του ΚΟΑΓ και στο ταμείο του ιδρύματος της έρευνας και της καινοτομίας εισέρευσαν €675 χιλ. από μόλις εννέα αιτήσεις που διεκπεραιώθηκαν στο πλαίσιο των νέων κριτηρίων.

Όπως εξήγησε η ίδια πηγή, «μετά την εφαρμογή των νέων αυστηρότερων μέτρων η κατάσταση έχει εξομαλυνθεί και η υποβολή αιτήσεων έχει καταλαγιάσει».

Σύμφωνα με παράγοντες της αγοράς, είναι αμφίβολο αν μετά την εφαρμογή των αυστηρότερων κριτηρίων, που περιλαμβάνουν και due diligence για τους επενδυτές, ο συνολικός αριθμός των διαβατηρίων που εκδίδονται θα επανέλθει σε προηγούμενα επίπεδα.

Παράγοντες της αγοράς εκτιμούν ότι ο κύκλος της έντονης δραστηριότητας στην αγορά ακινήτων που ξεκίνησε με την παραχώρηση ιθαγένειας σε ξένους πολυεκατομμυριούχους επενδυτές κυρίως από Ρωσία και Κίνα που επιθυμούν να αποκτήσουν ευρωπαϊκό διαβατήριο, άρχισε να φτάνει στο τέλος του.

Της Ηρώς Ευθυμίου