You are here

Ζητούν πανεθνική πολιτική για διαβατήρια

24/10/2019 12:18

Η Πρόεδρος του Κινήματος Αλληλεγγύη Ελένη Θεοχάρους εξέφρασε την θέση σήμερα ότι στο ζήτημα της παραχώρησης κυπριακών διαβατηρίων θα πρέπει να υπάρξει μια πανεθνική πολιτική, σημειώνοντας ότι θα πρέπει να αντιμετωπιστούν τα όποια παρατράγουδα και να ρυθμιστεί το θέμα με ένα σοβαρό νόμο που δεν θα επιτρέπει μπαγαποντιές.

Η κ. Θεοχάρους μιλούσε κατά την αναχώρησή της από το Προεδρικό όπου είχε συνάντηση με τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας Νίκο Αναστασιάδη, στα πλαίσια των συναντήσεων του με τους πολιτικούς αρχηγούς.

«Συζητήσαμε την μεταρρύθμιση της δημόσιας υπηρεσίας και όλων των νομοσχεδίων τα οποία έχουν κατατεθεί από το 2013 προς την κατεύθυνση του εκσυγχρονισμού του κράτους μας», είπε, προσθέτοντας ότι «εμείς θα τα δούμε με πολύ θετικό τρόπο γιατί κάθε τι προς την σωστή κατεύθυνση έχει την στήριξη της Αλληλεγγύης».

Συζητήσαμε επίσης το ΓεΣΥ, είπε, «και τα εγγενή προβλήματα τα οποία παρουσιάζει και εξέθεσα στον Πρόεδρο τις απόψεις μας για τη βελτίωση των στρεβλώσεων που παρατηρούνται και για την αξιοποίηση κάθε διαθέσιμης υποδομής αυτού του κράτους, τόσο του ιδιωτικού όσο και του κρατικού τομέα».

Σύμφωνα με την κ. Θεοχάρους «σε καμία περίπτωση δεν μπορούμε ν’ αφήσουμε υπάρχουσες δομές που κόστισαν εκατομμύρια να είναι αδρανείς και ο πληθυσμός να μην απολαμβάνει αυτά που δικαιούται».

Για το Κυπριακό, η Πρόεδρος της Αλληλεγγύης ανέφερε ότι εξέθεσε στον Πρόεδρο της Δημοκρατίας «τις πάγιες θέσεις μας ότι η Τουρκία δεν πρόκειται να συγκατανεύσει σε μια λογική λύση». Δεν μπορώ να την χαρακτηρίσω αλλιώς, είπε, ούτε βιώσιμη, ούτε δίκαιη, εν πάση περιπτώσει μια λύση που να κολάζει τα σημερινά δεδομένα.

Φυσικά, είπε, «συζητήσαμε και το ζήτημα των διαβατηρίων, το οποίο καταπονεί τον Πρόεδρο, με την έννοια ότι δεν αισθάνεται ότι είναι προσωπική του ευθύνη αυτό που γίνεται».

Ίσως, ανέφερε, έγιναν λάθη στο παρελθόν και πρόσθεσε πως «καλό είναι να ρυθμιστεί αυτή η ιστορία και να σταματήσει να διασύρεται η Κύπρος, αλλά φυσικά δεν είναι μόνο τα διαβατήρια τα οποία έχουν διασύρει τον τόπο μας παντού και δεν είναι μόνο τα διαβατήρια που δόθηκαν στους Χμερ Ρουζ που αυτή την στιγμή έχουν βάλει την Κύπρο στο στόχαστρο».

Γι’ αυτό τον λόγο, είπε η κ. Θεοχάρους, «νομίζω ότι θα πρέπει να υπάρξει να υπάρξει μια – ας μου επιτραπεί ο όρος – πανεθνική πολιτική πάνω σ’ αυτό το ζήτημα».

Ας μην ξεχνάμε, πρόσθεσε, ότι «υπάρχουν άτομα τα οποία έχουν γεννηθεί στην Κύπρο και δεν μιλάνε άλλη γλώσσα εκτός από την κυπριακή, ούτε καν ελληνικά, δεν θα ήθελα να το πω, κι όμως δεν τους δίνουν διαβατήρια γιατί είναι φτωχοί». Συνεπώς, είπε, θα πρέπει να βρούμε μια λύση που να αποκαθιστά την Κύπρο όσον αφορά αυτό τον τομέα.

Σε ερώτηση αν ενδεχομένως να έγιναν κάποια λάθη δεδομένου ότι αποφασίστηκε έρευνα από το Υπουργικό, η Πρόεδρος της Αλληλεγγύης απάντησε ότι «η έρευνα υποθέτω ότι αφορά την τελευταία περίπτωση απογόνων των Χμερ Ρουζ. Από εκεί και πέρα, είναι πιθανόν να υπάρχουν κι άλλες περιπτώσεις που εμπίπτουν σ’ αυτή την κατηγορία». Αλλά, πρόσθεσε, «δεν βλέπω γιατί πρέπει να στοχοποιείται ο Πρόεδρος γι’ αυτό το ζήτημα».

Ανέφερε ότι σε επίπεδο ΕΕ «υπερασπιστήκαμε πάρα πολλές φορές τον τόπο μας, σε καμιά περίπτωση δεν κάναμε ότι έκαναν οι Μαλτέζοι για παράδειγμα που κατηγορούσαν την κυβέρνησή τους γι' αυτό το ζήτημα». Καλώς ή κακώς, εν πάση περιπτώσει, εμείς αισθανόμασταν την ανάγκη να υπερασπιστούμε την Κύπρο, είπε.

Αλλά, συνέχισε, «καταλαβαίνετε ότι ως ένα απόστημα έσπασε κάποια στιγμή και δημιούργησε αυτή την εικόνα που έχουμε σήμερα».
 

Κάλεσε όλους να είναι «προσεχτικοί στις κριτικές τους και αν έχουν γίνει παρατράγουδα να αντιμετωπιστούν, να ανακληθούν τα διαβατήρια και οι υπηκοότητες και να σταματήσει αυτή η ιστορία».

Να ρυθμιστεί, είπε η κ. Θεοχάρους, «με ένα σοβαρό νόμο που δεν θα επιτρέπει μπαγαποντιές».