You are here

Απογοήτευση για αξιόγραφα

02/02/2017 19:48
Την πλήρη απογοήτευσή του με το θέμα της διαχείρισης των αξιογράφων εκ μέρους του κράτους, εξέφρασε ο Πρόεδρος του Συνδέσμου Κατόχων Τραπεζικών Αξιογράφων Φοίβος Μαυροβουνιώτης, ύστερα από συνάντηση το απόγευμα με τον Υπουργό Οικονομικών Χάρη Γεωργιάδη, διάρκειας περίπου 70 λεπτών, η οποία έγινε στο πλαίσιο εκδήλωσης διαμαρτυρίας που πραγματοποίησαν έξω από το Υπουργείο Οικονομικών τα μέλη του Συνδέσμου.

Ταυτόχρονα, ο κ. Μαυροβουνιώτης, επικαλούμενος απόφαση της Γενικής Συνέλευσης των μελών του Συνδέσμου, είπε ότι “αν μέχρι τέλος Φεβρουαρίου δεν βρεθεί μια λύση που να ικανοποιεί στο μέτρο του δυνατού και να είναι συνταγματικά διασφαλισμένη με νομοσχέδιο το οποίο θα καταθέσει στη Βουλή ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας, τότε θα διεκδικήσουμε τις επερχόμενες προεδρικές εκλογές με δικό μας υποψήφιο”.

“Ο σκοπός μας είναι ο υποψήφιος μας να έχει τη δυνατότητα, την αξιοπιστία και τις γνώσεις για να μπορέσει να συσπειρώσει τις 17.000 κατόχων αξιογράφων (μαζί με τις οικογένειες τους), οι οποίοι θα είναι ρυθμιστές τη δεύτερη Κυριακή των προεδρικών εκλογών”, ανέφερε, προσθέτοντας ότι η πολιτική ιστορία της Κύπρου τα τελευταία 30 χρόνια δείχνει ότι η διαφορά των υποψηφίων που θα περάσουν στη δεύτερη Κυριακή είναι 1% και 2%.

“Αυτά τα έζησα ως ανώτερος αξιωματούχος του ΔΗΣΥ τα τελευταία οκτώ χρόνια και επικεφαλής της προεκλογικής εκστρατείας του Προέδρου”, πρόσθεσε.

Μετά τη συνάντηση με τον Υπουργό Οικονομικών οι διαδηλωτές πορεύθηκαν στο Προεδρικό Μέγαρο όπου παρέδωσαν στον γραμματέα του Υπουργικού Συμβουλίου ψήφισμα διαμαρτυρίας. Μοναδικό σύνθημα των διαδηλωτών ήταν το άρθρο 154 – 255 του ποινικού κώδικα, το οποίο αναφέρεται στο “έγκλημα”, όπως υποστηρίζουν, που διαπράχθηκε εις βάρος των κατόχων αξιογράφων.

Αναφερόμενος στη συνάντηση με τον Υπουργό Οικονομικών, ο κ. Μαυροβουνιώτης είπε ότι “δεν πήραμε κάτι το θετικό, ούτε καμία δέσμευση ότι στο μέτρο του δυνατού θα μπορέσουν να ικανοποιήσουν τους κατόχους αξιογράφων και αυτό μας στεναχωρεί αφάνταστα, διότι είμαστε οι πιο αδικημένοι”.

Ανέφερε ότι “και η ευρύτερη κοινωνία των πολιτών έχει υποστεί κόστος από την κρίση αλλά εκείνοι που υπέστησαν το πολύ μεγάλο κόστος είναι οι κάτοχοι αξιογράφων που δεν πήραμε ούτε ένα ευρώ” και πρόσθεσε ότι “τα χρήματα των μελών του Συνδέσμου χρησιμοποιήθηκαν για να ανακεφαλαιοποιηθούν οι τράπεζες και να μην χρεοκοπήσει το κράτος”, το οποίο με αυτό τον τρόπο δανείστηκε λιγότερα δισεκατομμύρια.

Ο κ. Μαυροβουνιώτης είπε ότι “παρουσιάσαμε (στον Υπουργό Οικονομικών) τα γεγονότα όπως εξελίχθηκαν μέχρι σήμερα” και “τώρα ακούμε να λέγεται ότι επεξεργάζονται κάποια σενάρια,” προσθέτοντας ότι “φαίνεται να είναι αορίστου διάρκειας η επεξεργασία.”

Είπε ακόμη πως όταν έθεσαν στον Υπουργό Οικονομικών το ερώτημα κατά πόσον θα έχει μια ημερομηνία λήξης αυτή η επεξεργασία των σεναρίων “η απάντηση που πήραμε ήταν ότι δεν μπορούμε να πούμε τίποτα τώρα αλλά ίσως αφορά κτηματική περιουσία του κράτους”.

“Είμαστε πολύ απογοητευμένοι από τη μέχρι σήμερα διαχείριση του θέματος από τους κυβερνώντες μετά που είχαν δεσμευτεί και προεκλογικά και μετεκλογικά”, ανέφερε, προσθέτοντας ότι “μπορεί ο Υπουργός Οικονομικών να λέει ότι δεν δεσμεύτηκε αλλά δεσμεύτηκε ο ίδιος ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας”.

Πιστεύουμε στην αρχή της ισότητας ότι όλοι οι πολίτες της Δημοκρατίας πρέπει να υποστούν το ίδιο κόστος, όχι όμως εμείς να καταστραφούμε 100%, πρόσθεσε.

Σύμφωνα με τον ίδιον “έγινε σωρεία παραβάσεων του νόμου και μάλιστα παραβίασαν πολλούς νόμους οι οποίοι πρέπει να κατοχυρώνονται από το κράτος όπως είναι ο νόμος για την αρχή της ισότητας, ο οποίος έχει παραβιαστεί κατάφωρα με διατάγματα τα οποία είναι παράτυπα, αντισυνταγματικά και δικτατορικά.”

Ο Αντιπρόεδρος του Συνδέσμου Σταύρος Γιαλλουρίδης είπε ότι “ουσιαστικά σήμερα το μόνο που έχει αλλάξει είναι η αίθουσα της συνεδρίασης”, προσθέτοντας ότι “πήγαμε σε μια πιο μεγάλη αίθουσα και ακούσαμε ότι ακούμε τα τελευταία τέσσερα χρόνια”.

“Ανέξοδα μας είπαν τίποτα, για αυτό εμείς συνεχίζουμε μετά από τεσσεράμισι χρόνια κοροϊδίας να λέμε ξεκάθαρα ότι το τελεσίγραφο μας δεν είναι αορίστου διάρκειας όπως τα αναξιόγραφα και αν μέχρι τέλος Φεβρουαρίου δεν υλοποιηθούν αυτά που μας υποσχέθηκαν, τότε κατεβαίνουμε στις προεδρικές εκλογές”, πρόσθεσε.

Ο κ. Γιαλλουρίδης έκανε έκκληση στους κατόχους αξιογράφων που μέχρι σήμερα δεν παρουσιάστηκαν “να παρουσιαστούν και να δώσουν τα στοιχεία τους στο Σύνδεσμο γιατί χρειάζονται όλοι για να κερδίσουμε τη δικαιοσύνη και όλα αυτά που για τέσσερα χρόνια αγωνιζόμαστε και είμαστε στους δρόμους”.