You are here

Π. Δημητριάδης: Να παραιτηθούν συλλογικά

06/11/2019 17:40

Λόγο για «προσπάθεια μιας πανικοβλημένης κυβέρνησης να ξεπλύνει τις ευθύνες της από τις πολιτογραφήσεις απατεώνων και διεφθαρμένων καθεστώτων, των οποίων τα ονόματα έχουν περιέλθει στη δημοσιότητα», κάνει ο καθηγητής οικονομικών του Leicester και πρώην κεντρικός τραπεζίτης Πανίκος Δημητριάδης, σχολιάζοντας τις εξελίξεις με το πρόγραμμα πολιτογράφησης επενδυτών.

«Δεν γνωρίζουμε πόσους τέτοιους πολιτογράφησαν γιατί αρνούνται να δώσουν λίστα ονομάτων. Η απόσυρση των διαβατηρίων μετά από τις αποκαλύψεις διαφόρων ΜΜΕ διεθνώς δεν επανορθώνει τα λάθη ούτε και τη ζημιά στην εικόνα της χώρας που έχουν επιφέρει ως υπουργικό συμβούλιο συλλογικά», τονίζει στη StockWatch.

Ο αρχιεπίσκοπος, προσθέτει, «με την δική του αφέλεια, μας αποκάλυψε ότι το πρόγραμμα ήταν εστία οικονομικής διαπλοκής και διαφθοράς.

«Στην Κύπρο το πρόγραμμα δημιούργησε στρεβλώσεις, υπερθέρμανση της οικονομίας, φούσκα στα ακίνητα, περιβαλλοντική ζημιά. Εκτός Κύπρου δημιούργησε την εικόνα μια διεφθαρμένης χώρας που συνεχίζει να κυνηγά το βρώμικο χρήμα, παρά την κρίση του 2012-13. Η χαλάρωση των κριτηρίων του προγράμματος έγινε το 2013 και 2014, από την παρούσα κυβέρνηση, και κατάφερε να διατηρήσει στην εξουσία την ίδια ελίτ της οποίας οι πράξεις προκάλεσαν την κρίση του 2012-13», τονίζει.

«Οι ίδιοι τότε έφεραν το ρωσικό βρώμικο χρήμα στην Κύπρο που διπλασίασε το μέγεθος του τραπεζικού συστήματος και έντεχνα παρεμπόδιζαν την αυστηρότερη ρύθμιση και εποπτεία από την ΚΤ μέχρι και το 2012. Στη συνέχεια προσπάθησαν να περάσουν την οικονομική ζημιά στον μέσο Κύπριο μικροκαταθέτη ενώ μετέφεραν έντεχνα την πολιτική ευθύνη στον κ. Χριστόφια. Το λιγότερο που θα έπρεπε να κάνουν σήμερα ήταν να αναλάβουν την πολιτική ευθύνη και να παραιτηθούν συλλογικά. Κυβερνήσεις σε άλλες ευνομούμενες χώρες παραιτούνται για πολύ λιγότερα, εδώ μιλάμε ότι συμμετείχαν σε κλοπή δισεκατομμυρίων, από τον λαό της Μαλαισίας. Έστω και άθελα τους, ποιος θα τους εμπιστευθεί στο μέλλον για οτιδήποτε; Η αξιοπιστία τους σήμερα είναι κάτω από το μηδέν», υπογραμμίζει.

Της Γεωργίας Χαννή