You are here

Φθάνουν τις 1392 οι κεραίες κινητής τηλεφωνίας

08/11/2019 15:51

Ο αριθμός των κεραιών που έχουν εγκατασταθεί μέχρι σήμερα στην ελεύθερη Κύπρο ανέρχεται στις 1 392, σύμφωνα με την υπουργό μεταφορών, επικοινωνιών και έργων Βασιλική Αναστασιάδου.

Απαντώντας σε ερώτηση του βουλευτή Γιώργου Περδίκη, η κ. Αναστασιάδου σημειώνει ότι το Τμήμα Ηλεκτρονικών Επικοινωνιών (THE) του Υπουργείου Μεταφορών, Επικοινωνιών και Έργων, ως αρμόδια αρχή εξουσιοδότησης ραδιοεπικοινωνιακών συστημάτων, έχει καθορίσει με τις εξουσιοδοτήσεις που έχει χορηγήσει στις εταιρείες κινητής τηλεφωνίας ότι, για κάθε σταθμό βάσης κινητής τηλεφωνίας θα πρέπει να εξασφαλίζονται οι δέουσες πολεοδομικές και οικοδομικές άδειες.

Ωστόσο, προσθέτει, δεν κατέχει στοιχεία για το ποιες κεραίες έχουν εξασφαλίσει πολεοδομική και οικοδομική άδεια.  Το ερώτημα αυτό θα πρέπει να απαντηθεί από τις αρμόδιες οικοδομικές και πολεοδομικές αρχές.

Επίσης, το THE σε συνεργασία με το Πανεπιστήμιο Κύπρου προχώρησε στην υλοποίηση προηγμένης ψηφιακής πλατφόρμας Διαχείρισης και Παρακολούθησης του Δικτύου Ραδιοεπικοινωνιών, η οποία παρέχει την απαιτούμενη καινοτομία για τη βέλτιστη διαχείριση του εξελισσόμενου δικτύου σταθμών βάσης κινητής τηλεφωνίας.  Η ψηφιακή πλατφόρμα (web portal) αποτελεί εφαρμογή για την ψηφιοποίηση και διαχείριση των ροών εργασίας δικτύων ραδιοεπικοινωνιών και εκπομπών ηλεκτρομαγνητικών πεδίων και παρέχει:

-Μια ενιαία λύση για αυτοματοποιημένη διαχείριση καταγραφής των ραδιοεπικοινωνιών δικτύων κινητής τηλεφωνίας.

-Ψηφιοποίηση όλων των υφιστάμενων διαδικασιών που σχετίζονται με τη ρυθμιστική χαρτογράφηση των σταθμών βάσης κινητής τηλεφωνίας.

-Παρέχει αναλύσεις δεδομένων για την αξιολόγηση των εκπομπών ηλεκτρομαγνητικών πεδίων αλλά και της συμμόρφωσης των παρόχων κινητής τηλεφωνίας σχετικά με τις ρυθμιστικές υποχρεώσεις των εταιρειών αναφορικά με τις πολεοδομικές και οικοδομικές άδειες.

Με την πλήρη λειτουργία της πλατφόρμας στους επόμενους 2-3 μήνες, το THE θα μπορεί να δώσει πλήρη στοιχεία για κάθε κεραία ξεχωριστά, καθώς και άλλα χρήσιμα στατιστικά στοιχεία όπως πόσοι σταθμοί λειτουργούν με οικοδομικές και πολεοδομικές άδειες, θέμα το οποίο εμπίπτει στην αρμοδιότητα άλλων αρχών.

Γ.Χ.