You are here

Προειδοποιήσεις πρώην ΥΠΟΙΚ Κίνας για εμπορικό πόλεμο με ΗΠΑ

09/11/2019 10:35

Ο σινοαμερικανικός εμπορικός πόλεμος μπορεί να αποκλιμακωθεί, αλλά οι ευρύτερες διαμάχες μεταξύ των δύο μεγαλύτερων οικονομιών του κόσμου θα συνεχιστούν, δήλωσε ο Λόου Τζιγουέι, πρώην υπουργός Οικονομικών της Κίνας.

"Κοιτάξτε την επόμενη εξέλιξη, μπορεί να υπάρξουν συμβιβασμοί στον εμπορικό πόλεμο σε μια συγκεκριμένη φάση και έχουμε δει ενδείξεις συμβιβασμού", είπε σε ομιλία του σε οικονομικό φόρουμ στο Πεκίνο ο Λόου, ο οποίος σήμερα εργάζεται σε οργανισμό που συμβουλεύει το κινεζικό κοινοβούλιο.

Αξιωματούχοι από τις δύο χώρες δήλωσαν την Πέμπτη ότι η Κίνα και οι ΗΠΑ συμφώνησαν να άρουν δασμούς που έχουν ήδη επιβληθεί από τη μία χώρα στα προϊόντα της άλλης εάν ολοκληρωθεί η "φάση 1" μιας συμφωνίας, ωστόσο η ιδέα αυτή συνάντησε αντιστάσεις από συμβούλους εντός και εκτός της κυβέρνησης του Αμερικανού προέδρου Ντόναλντ Τραμπ.

Ο ίδιος ο Τραμπ, σε σχόλιά του που επηρέασαν αρνητικά τις τιμές των μετοχών και το δολάριο, δήλωσε χθες ότι δεν έχει συμφωνήσει σε άρση δασμών.

Η Ουάσινγκτον έχει υιοθετήσει μια στρατηγική για να συγκρατήσει την οικονομική άνοδο της Κίνας εμποδίζοντας τη χώρα να αναβαθμιστεί στην παγκόσμια αλυσίδα αξίας, υποστήριξε ο Λόου.

"Ο περιορισμός και ο κόντρα περιορισμός είναι αναπόφευκτοι και αυτό θα είναι ένα μακροπρόθεσμο ζήτημα", είπε. Ο ίδιος πρόσθεσε ότι θα είναι δύσκολο για τις ΗΠΑ να αποσυνδεθούν από την Κίνα, δεδομένης της πιθανής αναταραχής στις παγκόσμιες εφοδιαστικές αλυσίδες και τον αντίκτυπο στις επιχειρήσεις.

Οι αμερικανικοί δασμοί σε κινεζικά αγαθά δεν θα λύσουν θεμελιωδώς το εμπορικό έλλειμμα της χώρας, το οποίο προκλήθηκε από το υψηλό ποσοστό κρατικού χρέους των ΗΠΑ και το χαμηλό ποσοστό αποταμίευσης των νοικοκυριών, προέβλεψε ο Λόου.

Η Κίνα πρέπει να ανοίξει την οικονομία της ακόμα περισσότερο σε ξένους επενδυτές, αλλά δεν θα πρέπει να βιαστεί να χαλαρώσει τους ελέγχους στην κίνηση κεφαλαίων, συμπλήρωσε εξάλλου ο Λόου.