You are here

Κέρδη προ φόρων και προβλέψεων €290 εκ. η Τράπεζα Πειραιώς

16/11/2016 09:16
Ανθεκτικότητα επέδειξαν τα κέρδη προ φόρων και προβλέψεων της Τράπεζας Πειραιώς το τρίτο τρίμηνο του 2016, φτάνοντας τα 290 εκατ. ευρώ σε επαναλαμβανόμενη βάση, ενώ εξαιρώντας τα κέρδη χρηματοοικονομικών πράξεων, αυτά διαμορφώθηκαν στα 280 εκατ., υψηλότερα κατά 6% σε ετήσια και 10% σε τριμηνιαία βάση.

Στην Ελλάδα, το αντίστοιχο επαναλαμβανόμενο αποτέλεσμα ήταν 278 εκατ. ευρώ, σταθερό σε τριμηνιαία βάση. Τα οργανικά έσοδα του Ομίλου (καθαρά έσοδα τόκων και προμηθειών) συνιστούν το 95% των επαναλαμβανόμενων καθαρών εσόδων το τρίτο τρίμηνο 2016, αυξημένα 7% ετησίως και 1% σε τριμηνιαία βάση.

Για το εννεάμηνο, τα επαναλαμβανόμενα κέρδη προ φόρων και προβλέψεων του Ομίλου ανήλθαν σε 844 εκατ. ή 794 εκατ. εξαιρουμένων των κερδών από χρηματοοικονομικές πράξεις, δηλαδή σταθερά σε ετήσια βάση ή 3% υψηλότερα αντιστοίχως έναντι του εννεαμήνου του 2015.

Τα καθαρά αποτελέσματα από συνεχιζόμενες δραστηριότητες που αναλογούν στους μετόχους διαμορφώθηκαν σε κέρδος 31 εκατ. ευρώ το τρίτο τρίμηνο του 2016 από κέρδος 20 εκατ. το 2ο τρίμηνο 2016 (το τελευταίο συμπεριλάμβανε μη επαναλαμβανόμενο κέρδος χρηματοοικονομικών πράξεων 77 εκατ. ευρώ).

Τα συνολικά καθαρά επαναλαμβανόμενα λειτουργικά έσοδα διαμορφώθηκαν στο τρίτο τρίμηνο 2016 σε 602 εκατ. -1% σε τριμηνιαία βάση εξαιτίας της κίνησης εσόδων από μη βασικές δραστηριότητες.

Οι προβλέψεις δανείων το 3ο τρίμηνο 2016 συνέχισαν την πορεία αποκλιμάκωσης και διαμορφώθηκαν σε 242 εκατ. ευρώ έναντι 265 εκατ. το 2ο 3μηνο 2016 και 289 εκατ. ευρώ το 1ο 3μηνο 2016.

Για το 9μηνο, τα καθαρά αποτελέσματα του Ομίλου από συνεχιζόμενες δραστηριότητες που αναλογούν στους μετόχους διαμορφώθηκαν σε κέρδος 14 εκατ. ευρώ έναντι ζημίας 621 εκατ. το 9μηνο 2015, σε ευθυγράμμιση με τον στόχο για κερδοφόρα χρήση το 2016.

Καταθέσεις

Οι καταθέσεις πελατών διαμορφώθηκαν σε 39,3 δισ. στο τέλος Σεπτεμβρίου 2016, αυξημένες κατά 0,9 δισ. έναντι του Ιουνίου 2016, σε συνέχεια της περαιτέρω χαλάρωσης των κεφαλαιακών ελέγχων στην Ελλάδα, καθώς και των στοχευμένων προσφορών προϊόντων και πελατειακών δράσεων της Τράπεζας Πειραιώς. Η χρηματοδότηση από το Ευρωσύστημα μειώθηκε σημαντικά στα 23,8 δισ. στο τέλος Σεπτεμβρίου 2016 από 26,8 δισ. στο τέλος Ιουνίου 2016. «Με ικανοποίηση διαπιστώνω πως η Τράπεζα Πειραιώς συνεχίζει να σημειώνει ουσιαστική πρόοδο», επισήμανε ο πρόεδρος της Τράπεζας κ. Γιώργος Χαντζηνικολάου. «Η τράπεζα εργάζεται ώστε να επιτύχει τους στρατηγικούς της στόχους εντός ενός λειτουργικού περιβάλλοντος, το οποίο, αν και παραμένει απαιτητικό, παρουσιάζει ευκαιρίες, καθώς η ελληνική οικονομία ανακάμπτει σταδιακά. Είμαστε σε θέση να αξιοποιήσουμε αυτές τις ευκαιρίες προς όφελος των μετόχων μας, των πελατών μας και των ανθρώπων μας.

Βαθιά γνώση

Η Τράπεζα Πειραιώς έχει ως στόχο την υιοθέτηση των υψηλότερων προτύπων εταιρικής διακυβέρνησης. Το ανανεωμένο Διοικητικό Συμβούλιο συνδυάζει εκτεταμένη διεθνή τραπεζική τεχνογνωσία με βαθιά γνώση του εγχώριου περιβάλλοντος. Θεωρούμε ότι και τα δύο αυτά στοιχεία είναι απαραίτητα για την επιστροφή της Τράπεζας σε βιώσιμη πορεία ανάπτυξης και μας επιτρέπουν να αξιοποιήσουμε την ηγετική μας θέση στον εγχώριο τραπεζικό τομέα. Όπως φαίνεται από τα σημερινά αποτελέσματα, η επίδοσή μας κατά το εννεάμηνο 2016 συνεχώς βελτιώνεται. Εκ μέρους του Διοικητικού Συμβουλίου, εκφράζω την πίστη μου στις θετικές προοπτικές της Τράπεζας Πειραιώς και την επιτυχή πορεία της στο μέλλον».

Ανθεκτική

«Η απόδοση της Τράπεζας Πειραιώς κατά το 3ο τρίμηνο 2016 αποδεικνύει για ακόμα μία φορά τη δέσμευσή μας για την επίτευξη των οικονομικών και στρατηγικών μας στόχων», αναφέρει ο αναπληρωτής CEO της Τράπεζας κ. Γιώργος Πουλόπουλος. «Για δεύτερο συνεχόμενο τρίμηνο, ο Όμιλος Τράπεζας Πειραιώς εμφάνισε κέρδη τα οποία ανήλθαν σε 31 εκατ., ενώ τα επαναλαμβανόμενα κέρδη προ φόρων και προβλέψεων επέδειξαν ανθεκτικότητα, διαμορφούμενα στα 290 εκατ. ευρώ. Οι εισροές καταθέσεων το 3ο τρίμηνο διαμορφώθηκαν στα 0,9 δισ., με τις καταθέσεις να σημειώνουν αύξηση κατά 2%.

Αυτό οφείλεται κυρίως στη χαλάρωση των κεφαλαιακών ελέγχων, αλλά και στις στοχευμένες πελατειακές μας δράσεις. Η ενεργός διαχείριση των μη εξυπηρετούμενων δανείων συνεχίζει να παράγει σημαντικά θετικά αποτελέσματα, με περαιτέρω μείωση των δανείων σε καθυστέρηση πάνω από 90 ημέρες κατά 0,6 δισ. σε τριμηνιαία βάση. Σε ετήσια βάση, το σύνολο των δανείων σε καθυστέρηση μειώθηκε κατά 2,2 δισ. ευρώ ή 8%. Παράλληλα, τα μη εξυπηρετούμενα ανοίγματα (ΝΡΕs) στα τέλη Σεπτεμβρίου 2016 σημείωσαν μείωση κατά 0,2 δισ. ευρώ σε τριμηνιαία βάση και κατά 1,1 δισ. ευρώ σε ετήσια βάση.

Ο δείκτης κεφαλαιακής επάρκειας Κύριων Βασικών Ιδίων Κεφαλαίων του Ομίλου βελτιώθηκε στο 17,6%, ενώ με πλήρη εφαρμογή του πλαισίου της Βασιλείας ΙΙΙ, o δείκτης διαμορφώθηκε στο 16,7%. Η τράπεζα βρίσκεται σε τροχιά επίτευξης των στόχων της για το 2016: κερδοφορία, σημαντική μείωση των NPLs, βελτίωση της ρευστότητας».