You are here

Ευελπιστεί να εισπράξει €22,5 εκ. το 2020 ο ΚΟΑΓ

11/11/2019 13:36

Γύρω στα €22,5 εκ. από την παραχώρηση 300 χρυσών διαβατηρίων αναμένει ότι θα εισπράξει το 2020, ο Κυπριακός Οργανισμός Ανάπτυξης Γης  (ΚΟΑΓ) παρά τα τελευταία γεγονότα και το συνεχώς αυξανόμενο ανταγωνισμό .

Ο πρόεδρος του ΚΟΑΓ Μάριος Πελεκάνος μιλώντας ενώπιον της κοινοβουλευτικής επιτροπής οικονομικών ανέφερε ότι από το καλοκαίρι μέχρι σήμερα που έχουν εφαρμοσθεί τα νέα κίνητρα για τις πολιτογραφήσεις, έχουν εισπράξει €750 χιλ. από 10 χρυσά διαβατήρια.

Διευκρίνισε επίσης ότι μετά την εφαρμογή των νέων κινήτρων στα μέσα Μαΐου θα πρέπει να εγκρίνονται πρώτα οι αιτήσεις των ξένων επενδυτών που ζητούν να πολιτογραφηθούν στην Κύπρο και ύστερα να εισρεύουν στο ταμείο του ΚΟΑΓ και του ιδρύματος για έρευνας και καινοτομίας οι €75 χιλ. για κάθε έκαστο διαβατήριο.

Υπενθυμίζεται ότι στο πλαίσιο της εφαρμογής των νέων κριτηρίων που αποφάσισε το υπουργικό συμβούλιο σε μια προσπάθεια να κατευνάσει τις αντιδράσεις για την ανισομερή κατανομή πλούτου με τα διαβατήρια, προνοείται ότι ο επενδυτής θα πρέπει να καταβάλει υπό τύπο δωρεάς στον ΚΟΑΓ €75 χιλ. και άλλες €75 χιλ. στο ίδρυμα για έρευνα και καινοτομία.

Ο κ. Πελεκάνος αναφερόμενος στον προϋπολογισμό του οργανισμού για το 2020 είπε ότι προνοεί έσοδα €30,2 εκ και έξοδα €15,6 εκ. με προϋπολογιζόμενο υπόλοιπο κατά 31/12/2020 27 εκ.

Ανέφερε επίσης ότι ο οργανισμός προωθεί τις διαδικασίες για ανέγερση κατοικιών για κοινωνική στέγη μέσω μακροχρόνιας ενοικίασης και προσιτό ενοίκιο.

Πρόσθεσε ότι «έχουμε περίπου 5 χιλ. οικογένειες οι οποίες λαμβάνουν επιδότηση ενοικίου από το κράτος που στοιχίζει στο κράτος €12 εκ. ετησίως, εμείς θέλουμε να χρησιμοποιήσουμε αυτά τα χρήματα τα οποία ούτως ή άλλως δίνονται μαζί με τα χρήματα των πολιτογραφήσεων ενώ είμαστε και σε επαφή με την ευρωπαϊκή τράπεζα επενδύσεων η οποία επιδεικνύει ενδιαφέρον για χρηματοδότηση του συγκεκριμένου έργου για να προσφέρουμε στους πολίτες την κοινωνική στέγη».

Της Ηρώς Ευθυμίου