You are here

Έρχεται η χρυσή βίζα με όρια πολλών… ταχυτήτων

11/11/2019 13:57

Ποιες αλλαγές δρομολογεί το υπ. Ανάπτυξης σε ό,τι αφορά το ελάχιστο απαιτούμενο ποσό επένδυσης σε ακίνητα από αλλοδαπούς. Προς απόρριψη το αίτημα του ΣΜΕΧΑ για μείωση του ορίου για αγορές μετοχών και ομολόγων.

Αλλαγές σε ό,τι αφορά το ελάχιστο ποσό που απαιτείται για την απόκτηση «χρυσής βίζας» από αλλοδαπούς σχεδιάζει το Υπουργείο Ανάπτυξης, σε μια προσπάθεια να επεκταθεί η τόνωση της εγχώριας αγοράς ακινήτων σε ευρύτερες γεωγραφικές περιοχές της χώρας.

Σύμφωνα με πληροφορίες, το σχέδιο που δρομολογεί ο υπουργός Ανάπτυξης Άδωνις Γεωργιάδης είναι να μην υπάρχει ένα σταθερό ποσό -σήμερα ανέρχεται στις 250.000 ευρώ- που να υποχρεώνονται να επενδύσουν σε ακίνητα όσοι αλλοδαποί επιθυμούν να αποκτήσουν την ελληνική «χρυσή βίζα» (άδεια παραμονής στη χώρα, άρα και ελεύθερη πρόσβαση σε ολόκληρη την Ευρωπαϊκή Ένωση), αλλά αυτό να διαφοροποιείται ανάλογα με τη γεωγραφική περιοχή που θα βρίσκεται το ακίνητο.

Έτσι, είναι πιθανόν το ελάχιστο αυτό ποσό να αυξηθεί σε περιοχές υψηλής ζήτησης ακινήτων και ενδεχομένως να μειωθεί σε άλλες, όπου μέχρι σήμερα η τοπική αγορά ακινήτων δεν έχει ανακάμψει μετά τη σταθεροποίηση της οικονομίας.

Πρόκειται για μια κίνηση που θα προσπαθήσει αφενός να διαχύσει την ανάπτυξη σε όλη την επικράτεια της χώρας και αφετέρου να αποφύγει την υπερθέρμανση σε συγκεκριμένες περιοχές (εκτίναξη τιμών και ενοικίων). Και αυτό γιατί η απότομη ανάκαμψη τιμών και ενοικίων κατά την τελευταία διετία έχει με τη σειρά της προκαλέσει έντονες αντιδράσεις σε άτομα χαμηλών εισοδημάτων των συγκεκριμένων περιοχών.

Αντίθετα, το Υπουργείο Ανάπτυξης δεν φαίνεται πρόθυμο, τουλάχιστον σ’ αυτή τη φάση, να κάνει δεκτό το αίτημα του ΣΜΕΧΑ (των χρηματιστών) και άλλων φορέων της επενδυτικής κοινότητας για μείωση του ελάχιστου ορίου απόκτησης «χρυσής βίζας» μέσω αγοράς μετοχών και ομολόγων από τις 400 στις 300 χιλιάδες ευρώ. Το σκεπτικό του Υπουργείου -όπως εκφέρεται μέσω κύκλων του- είναι ότι οι αγορές ακινήτων επιδρούν περισσότερο αναπτυξιακά στην ευρύτερη οικονομία σε σχέση με την απόκτηση χρηματοοικονομικών τίτλων.

Σε κάθε περίπτωση, η εφαρμογή του μέτρου της «χρυσής βίζας», σε συνδυασμό με την τόνωση του εισερχόμενου τουρισμού και την ενοικίαση κατοικιών μέσω του συστήματος Airbnb έχουν οδηγήσει σε διψήφιο ποσοστό ανόδου τις τιμές σε πολλές περιοχές της χώρας. Ειδικότερα, ο δείκτης τιμών διαμερισμάτων της Τραπέζης της Ελλάδος από 101,7 το έτος 2008, υποχώρησε στο 59,0 το 2017, για να ανακάμψει στη συνέχεια στο 60,0 το 2018 και στο 64,4 στο δεύτερο τρίμηνο της φετινής χρονιάς.

Πηγή: Euro2day