You are here

Αύξηση στη ζήτηση δανείων

15/11/2019 14:13

Αυξημένη είναι η ζήτηση για δάνεια όπως δείχνουν νέα στοιχεία που ανακοίνωσε η Κεντρική Τράπεζα την ίδια στιγμή που η προσφορά δανείων παραμένει αμετάβλητη ενώ αύξηση αναμένεται και το επόμενο διάστημα.

Η καθαρή ζήτηση δανείων στην Κύπρο, τόσο από επιχειρήσεις όσο και από νοικοκυριά, συνέχισε να καταγράφει αύξηση και κατά το δεύτερο τρίμηνο του 2019. Αυτή η εξέλιξη αντικατοπτρίζει κυρίως το θετικό, αν και επιβραδυνόμενο κατά τα πιο πρόσφατα τρίμηνα, ρυθμό οικονομικής μεγέθυνσης και υποστηρίζεται από τα ιστορικά χαμηλά δανειστικά επιτόκια.

Σύμφωνα με τις προσδοκίες των τραπεζών, η καθαρή ζήτηση δανείων αναμένεται να αυξηθεί περαιτέρω για όλες τις κατηγορίες δανείων και το επόμενο τρίμηνο.

Επιχειρήσεις

Η καθαρή ζήτηση για δάνεια από επιχειρήσεις στην Κύπρο συνεχίζει να καταγράφει σε γενικές γραμμές αύξηση από το πρώτο τρίμηνο του 2015 σε συνάρτηση με το συνεχιζόμενο ευνοϊκό, αν και ελαφρώς επιβραδυνόμενο κατά τα πιο πρόσφατα τρίμηνα, οικονομικό περιβάλλον και το θετικό επενδυτικό κλίμα.

Οι αυξημένες πάγιες επενδύσεις, η ανάγκη αύξησης των αποθεμάτων και κεφαλαίων κίνησης, η μείωση του γενικού επιπέδου επιτοκίων, η αναδιάρθρωση χρέους καθώς και οι συγχωνεύσεις ή εξαγορές και η αναδιάρθρωση επιχειρήσεων συνέβαλαν στην αύξηση της καθαρής ζήτησης το δεύτερο τρίμηνο του 2019. Οι υπόλοιποι παράγοντες παρέμειναν αμετάβλητοι.

Όσον αφορά το τρίτο τρίμηνο του 2019, οι τράπεζες στην Κύπρο αναμένουν ότι η καθαρή ζήτηση δανείων από επιχειρήσεις θα καταγράψει περαιτέρω αύξηση, στον ίδιο βαθμό σε σύγκριση με το προηγούμενο τρίμηνο.

Ζήτηση για στεγαστικά δάνεια από νοικοκυριά

Η καθαρή ζήτηση για στεγαστικά δάνεια από νοικοκυριά συνεχίζει να καταγράφει συνεχόμενες αυξήσεις. Η αύξηση που καταγράφηκε το δεύτερο τρίμηνο του 2019 ήταν στο βαθμό που αναμενόταν από τις τράπεζες το προηγούμενο τρίμηνο.

Οι κύριοι παράγοντες που συνέβαλαν στην αύξηση της καθαρής ζήτησης για στεγαστικά δάνεια από νοικοκυριά ήταν η μείωση του γενικού επιπέδου επιτοκίων, οι καλύτερες προοπτικές της αγοράς κατοικιών και η αύξηση της εμπιστοσύνης των καταναλωτών. Επιπλέον, η αναδιάρθρωση και αναδιαπραγμάτευση χρέους καθώς και η εσωτερική χρηματοδότηση από αποταμιεύσεις είχαν επίσης θετική επίδραση στην αύξηση της ζήτησης στεγαστικών δανείων κατά το δεύτερο τρίμηνο του 2019. Σε γενικές γραμμές, η συνεχιζόμενη μείωση της ανεργίας, ως επακόλουθο της εγχώριας οικονομικής ανάπτυξης, η μικρή αύξηση στους μισθούς φαίνεται να συνεχίζουν να στηρίζουν την αύξηση στις επενδύσεις για στεγαστικούς σκοπούς.

Σημειώνεται ότι, για το τρίτο τρίμηνο του 2019 οι τράπεζες στην Κύπρο αναμένουν περαιτέρω αύξηση στην καθαρή ζήτηση για στεγαστικά δάνεια από νοικοκυριά, αν και σε μικρότερο βαθμό από το προηγούμενο τρίμηνο.

Ζήτηση για καταναλωτικά

Η καθαρή ζήτηση καταναλωτικών και λοιπών δανείων από νοικοκυριά στην Κύπρο κατέγραψε αύξηση κατά το δεύτερο τρίμηνο του 2019, σε μεγαλύτερο βαθμό από ότι αναμενόταν με βάση τις προσδοκίες των τραπεζών το προηγούμενο τρίμηνο.

Κατά την εκτίμηση των τραπεζών, οι παράγοντες που συνέβαλαν στην αύξηση της καθαρής ζήτησης γι’ αυτή την κατηγορία δανείων, ήταν η μείωση του γενικού επιπέδου επιτοκίων, οι αυξημένες δαπάνες για αγορά διαρκών καταναλωτικών αγαθών, η εσωτερική χρηματοδότηση από αποταμιεύσεις καθώς και η αύξηση της εμπιστοσύνης των καταναλωτών .

Όσον αφορά τις προσδοκίες για το τρίτο τρίμηνο του 2019, η καθαρή ζήτηση των καταναλωτικών και λοιπών δανείων από νοικοκυριά στην Κύπρο αναμένεται να καταγράψει περαιτέρω αύξηση, σύμφωνα με τις εκτιμήσεις των τραπεζών.

Η αύξηση στη ζήτηση δανείων σημειώνεται ενόσω τα κριτήρια των τραπεζών παραμένουν αμετάβλητα.

Της Γεωργίας Χαννή