You are here

Ξεκάθαρες αιχμές Καδή για συμφέροντα πίσω από πυρκαγιές Ακάμα

15/11/2019 15:52

Οικονομικά συμφέροντα πίσω από τις πυρκαγιές που ξέσπασαν στον Ακάμα, διαβλέπει ο  υπουργός γεωργίας, Κώστας Καδής, διαμηνύοντας ότι ο σχεδιασμός για την εφαρμογή του διαχειριστικού σχεδίου Ακάμα προχωρεί κανονικά.

Μιλώντας στη StockWatch ο κ. Καδής, έκανε λόγο για ανεγκέφαλους που βάζουν το δικό τους οικονομικό συμφέρον πάνω από το συμφέρον του τόπου, του περιβάλλοντος και της φύσης.

Τόνισε ότι «είναι ξεκάθαρο πως πρόκειται για κακόβουλες ενέργειες, μιλάμε για 5 έως 8 εστίες πυρκαγιών που κατέκαψαν 70 εκτάρια κρατικού δάσους, οι οποίες τέθηκαν σε επιλεγμένα σημεία όπου υπήρχε πυκνή βλάστηση και δεν μπορούσε να υπάρξει εύκολη πρόσβαση πυροσβεστικών δυνάμεων».

Πρόσθεσε ότι «δεν είναι τυχαίο το γεγονός ότι κάθε φορά που συζητείται το διαχειριστικό σχέδιο του Ακάμα εκδηλώνονται πυρκαγιές στην περιοχή, γεγονός που αποδεικνύει στην πράξη ότι τάχιστα θα πρέπει να διορθώσουμε και να εξορθολογήσουμε τον τρόπο διαχείρισης του Ακάμα».

Ανέφερε επίσης ότι σε ευρεία σύσκεψη  αποφασίστηκε η άμεση ετοιμασία σχεδίου μετα-πυρικής διαχείρισης, με σκοπό την ορθή αποκατάσταση των οικοτόπων που επηρεάστηκαν από τις πυρκαγιές.

Αποφασίστηκε επίσης  ο σχεδιασμός και η λήψη των απαραίτητων βραχυπρόθεσμων μέτρων ασφάλειας, για την ασφάλεια των επισκεπτών που φτάνουν στην περιοχή διά θαλάσσης και την προστασία του θαλάσσιου περιβάλλοντος από τη συνεχώς αυξανόμενη επισκεψιμότητα από μεγάλο αριθμό θαλάσσιων σκαφών, ιδιαίτερα στη βόρεια πλευρά της Χερσονήσου.

Αδικαιολόγητη ρετσινιά

Στην αντεπίθεση πέρασαν οι δήμαρχοι της περιοχής του Ακάμα, στρέφοντας τα πυρά τους κατά του υπουργού γεωργίας, διότι όπως τονίζουν αφήνει αιχμές εναντίον των τοπικών κοινοτήτων και καλούν την κυβέρνηση να βρει τους ενόχους ώστε να σταματήσει αυτή η κατάσταση.

Υπενθυμίζουν ταυτόχρονα ότι από το 1989 που επιβλήθηκαν οι λευκές ζώνες λήφθηκαν δεκάδες αποφάσεις για προστασία του δάσους του Ακάμα, αλλά καμία δεν υλοποιήθηκε.

Φανερά ενοχλημένος από τις δηλώσεις του υπουργού γεωργίας ο κοινοτάρχης Ίνιας Γιάγκος Τσίβικος, τόνισε ότι «δεν μπορεί ο υπουργός γεωργίας σε δηλώσεις του να αφήνει αιχμές στους ιδιοκτήτες γης και στην τοπική κοινωνία κάθε φορά που ξεσπά πυρκαγιά στον Ακάμα. Γίνονται πυρκαγιές σε όλη την Κύπρο και δεν ακούσαμε καμία φορά να κατηγορούνται οι τοπικές αρχές και οι κάτοικοι και οι ιδιοκτήτες».

Μιλώντας σε έντονο ύφος ανέφερε ακόμη ότι «έχω προκαλέσει την αστυνομία να βρει τους ενόχους για να λήξει αυτή η ρετσινιά για τις κοινότητες του Ακάμα»

Αιχμηρός στις δηλώσεις του και ο δήμαρχος Πόλης Χρυσοχούς Γιώτης Παπαχριστοφή, ο οποίος  ανέφερε ότι «εδώ και 30 χρόνια  οι κρατικές υπηρεσίες δεν κατάφεραν να ολοκληρώσουν το εθνικό πάρκο ώστε να υπάρχει έλεγχος ποιοι μπαίνουν και ποιοι βγαίνουν μέσα στο δάσος».

«Ως εκ τούτου» σημείωσε «θεωρώ ότι δεν μπορείς να κατηγορείς ότι είναι οι κάτοικοι της περιοχής ή αυτοί που έχουν συμφέροντα. Άλλωστε μέσα στο δάσος του Ακάμα μπαίνουν χιλιάδες κυνηγοί».

Κάλεσε την κυβέρνηση όπως το συντομότερο δυνατόν ολοκληρώσει το σχεδιασμό για το εθνικό δασικό πάρκο Ακάμα και το τοπικό σχέδιο των κοινοτήτων του Ακαμα ώστε να γνωρίζει ο καθένας τι δικαιούται και τι όχι.

Αιχμές και από περιβαλλοντικές

Αιχμές για συμφέροντα που κρύβονται πίσω από τις πυρκαγιές αφήνει και ο επαρχιακός γραμματέας του Κινήματος Οικολόγων – Συνεργασία Πολιτών Ανδρέας Ευλαβής  λέγοντας ότι «τα μεγάλα συμφέροντα εποφθαλμιούν τον Ακάμα εδώ και δεκαετίες και ο πιο εύκολος τρόπος  είναι να υποβαθμιστεί η περιοχή».

Ο πρόεδρος του πτηνολογικού συνδέσμου Μάρτιν Χελιγκερ, ανέφερε ότι οι πολλές εστίες πυρκαγιών που τέθηκαν συγχρόνως υποδηλώνουν ότι πρόκειται για κακόβουλη ενέργεια και συνέστησε υπομονή μέχρι το πόρισμα της αστυνομίας.

Σχετικά με την αποκατάσταση του φυσικού περιβάλλοντος είπε ότι θα πρέπει να αφεθεί να επανέλθει με φυσικό τρόπο και να αποφευχθεί η υπερβολική παρέμβαση.

Αποστάσεις από τις αιχμές που αφήνονται, κράτησε από την πλευρά του ο εκτελεστικός διευθυντής της Terra Cypria Λεύκιος Σεργίδης, ο οποίος είπε ότι «αν υπάρχει κόσμος αγανακτισμένος είναι ένα πράγμα και αν υπάρχουν εγκληματίες είναι άλλο».

Εξέφρασε την εκτίμηση ότι «μόνο εάν μετακινηθούν όλες οι παράνομες εγκαταστάσεις και σταματήσουν όλες οι παράνομες δραστηριότητες εντός του δάσους τότε η κυβέρνηση θα στείλει το μήνυμα ότι επιβάλλεται ο νόμος».

Της Ηρώς Ευθυμίου