You are here

Οι λεπτομέρειες για την απόσυρση 1250 παλαιών αυτοκινήτων

19/11/2019 11:28

Λεπτομέρειες για την απόσυρση 1250 παλαιών αυτοκινήτων δίνει το τμήμα οδικών μεταφορών.

Το σχέδιο απόσυρσης παλαιών οχημάτων αναμένεται να τεθεί σε εφαρμογή αρχές του 2020.

Σύμφωνα με χθεσινή ανακοίνωση του τμήματος οδικών μεταφορών, η ημερομηνία έναρξης αποδοχής αιτήσεων θα ανακοινωθεί αργότερα από το Τμήμα Οδικών Μεταφορών.

Το Υπουργικό Συμβούλιο ενέκρινε «Σχέδιο απόσυρσης και αντικατάστασης παλαιών οχημάτων και προώθησης ηλεκτρικού οχήματος». Το σχέδιο στοχεύει στην απόσυρση ρυπογόνων οχημάτων και αντικατάσταση τους με νέα, σύγχρονα, πιο ασφαλισμένα οχήματα, καθώς και στην προώθηση της αγοράς ηλεκτρικών οχημάτων.

Το σχέδιο, το οποίο θα συμβάλει στην αντιμετώπιση των υποχρεώσεων της Δημοκρατίας για τη μείωση των εκπομπών διοξειδίου του άνθρακα από τις μεταφορές, την επίτευξη του στόχου για εξοικονόμηση στον τομέα των μεταφορών και την επίτευξη του στόχου για την ποιότητα του αέρα, έχει δυο σκέλη ως ακολούθως :

- Την απόσυρση και αντικατάσταση παλαιών οχημάτων, το ύψος της χορηγίας θα ανέρχεται στα €2.000 (1250 χορηγίες).

Το προς απόσυρση «παλαιό όχημα» πρέπει, μεταξύ άλλων, να είναι ηλικίας μεγαλύτερης ή ίσης των δεκαπέντε ετών, κατηγορίας Μ1 (τύπου σαλούν) ή Ν1 (μεταφοράς εμπορευμάτων). Το καινούργιο όχημα που θα εγγραφεί θα πρέπει να έχει κυβισμό μικρότερο ή ίσο των 1800 κυβικών εκατοστών, Πιστοποιητικό Συμμόρφωσης με ένδειξη “Euro 6AD” ή μεταγενέστερη και μάζα εκπεμπόμενου διοξειδίου του άνθρακα μικρότερη ή ίση των 150 γραμμαρίων ανά χιλιόμετρο, μετρούμενη με τη νέα μέθοδο μέτρησης, γνωστή ως «WLTP».

- Την αγορά και εγγραφή καινούριου αυθεντικά ηλεκτρικού οχήματος Μ1 (τύπου σαλούν) το ύψος της χορηγίας θα ανέρχεται στα €5.000 (100 χορηγίες) με τιμή αγοράς του οχήματος μη περιλαμβανομένου του ΦΠΑ να μην υπερβαίνει τα €40.000. Επισημαίνεται ότι για να εγκριθεί η χορηγία δεν απαιτείται απόσυρση παλαιού οχήματος.

Για το σχέδιο θα διατεθεί ποσό ύψους €3 εκ., €2,5 εκ. για την απόσυρση και αντικατάσταση παλαιών οχημάτων και €0,5 εκ. για την αγορά και εγγραφή καινούριου αυθεντικά ηλεκτρικού οχήματος. 

Το Σχέδιο θα συμβάλει στην αντιμετώπιση των υποχρεώσεων της Δημοκρατίας για τη μείωση των εκπομπών διοξειδίου του άνθρακα από τις μεταφορές ,την επίτευξη του στόχου για εξοικονόμηση στον τομέα των μεταφορών και την επίτευξη του στόχου για την ποιότητα του αέρα (ατμοσφαιρικοί ρύποι).

Της Γεωργίας Χαννή