You are here

Συμφωνία της Πειραιώς με την ΕΤΕπ

03/08/2016 09:22
Τη σύναψη νέας συμφωνίας με την Ευρωπαϊκή Τράπεζα Επενδύσεων (ΕΤΕπ) για τη χρηματοδότηση μικρών και μεσαίων επιχειρήσεων με στόχο τη δημιουργία θέσεων εργασίας για ανέργους σε όλη την Ελλάδα ανακοίνωσε η Τράπεζα Πειραιώς.

Η συμφωνία αυτή αποτελεί συνέχεια της προηγούμενης επιτυχημένης συνεργασίας με την ΕΤΕπ στο πλαίσιο του προγράμματος «Grouped Loans for SMEs». Με βάση τη διευρυμένη συμφωνία, η Τράπεζα Πειραιώς διαθέτει χαρτοφυλάκιο ύψους 90 εκατ. ευρώ, για τη χρηματοδότηση σχεδίων που υλοποιούνται από μεσαίες και μικρές επιχειρήσεις και εταιρείες μεσαίας κεφαλαιοποίησης. Η υποστήριξη αυτή θα έχει τη μορφή επενδυτικών δανείων, και κεφαλαίων κίνησης για την ανάπτυξη υφιστάμενων αλυσίδων εφοδιασμού.

Ιδιαίτερη σημασία έχει ότι, στο πλαίσιο της συμφωνίας αυτής, προβλέπονται ανταγωνιστικά επιτόκια μέσω της πρωτοβουλίας «Jobs for Youth» της ΕΤΕπ σε επιχειρήσεις που προωθούν την απασχόληση των νέων.

Στο πλαίσιο της νέας συμφωνίας η ΕΤΕπ θα προβεί σε χορήγηση επιπλέον 40 εκατ. ευρώ για την υποστήριξη επενδύσεων από μεσαίες και μικρές επιχειρήσεις και σε παροχή κεφαλαίων κίνησης για επιλέξιμες επενδύσεις που αφορούν την απασχόληση των νέων. Οι συμβάσεις για τη νέα χορήγηση δανείων δυνάμει της πρωτοβουλίας της Ευρωπαϊκής Τράπεζας Επενδύσεων «Δεξιότητες και θέσεις απασχόλησης ? Επενδύσεις για τους νέους», υπογράφηκαν την προηγούμενη εβδομάδα.

Η νέα πιστωτική γραμμή που συμφωνήθηκε με την Τράπεζα Πειραιώς αποτελεί τη δεύτερη συνεργασία που συμφωνείται μεταξύ της ΕΤΕπ και ελληνικής τράπεζας στο πλαίσιο του προγράμματος για την απασχόληση των νέων σε διάστημα δύο εβδομάδων. Στο πλαίσιο της πρωτοβουλίας «Δεξιότητες και θέσεις απασχόλησης - Επενδύσεις για τους νέους», η ΕΤΕπ χρηματοδοτεί τη χορήγηση δανείων από τοπικές τράπεζες σε χώρες όπου οι συνθήκες στην αγορά εργασίας είναι ιδιαίτερα δυσχερείς για τους νέους.

Κατά τους ερχόμενους μήνες, η Τράπεζα Πειραιώς πρόκειται να αξιοποιήσει το νέο δάνειο ύψους 40 εκατ. ευρώ της ΕΤΕπ, ώστε να χορηγεί δάνεια σε εταιρείες των κλάδων της βιομηχανίας, του τουρισμού και των υπηρεσιών. Οι εν λόγω επιχειρήσεις θα επωφεληθούν από ανταγωνιστικότερα επιτόκια και θα είναι σε θέση να ενισχύσουν την ικανότητα ανταπόκρισής τους για την αντιμετώπιση του υψηλού ποσοστού ανεργίας στους νέους στην Ελλάδα.

Το 2016, η Ευρωπαϊκή Τράπεζα Επενδύσεων διέθεσε 215 εκατ. ευρώ για επενδύσεις στην Ελλάδα.