You are here

Συμφωνία Κύπρου – Ινδίας για φορολογία

30/06/2016 15:10
Ολοκληρώθηκε χθες στο Νέο Δελχί η διαπραγμάτευση της αναθεωρημένης συμφωνίας για την αποφυγή της διπλής φορολογίας αναφορικά με φόρους πάνω στο εισόδημα μεταξύ Κύπρου και Ινδίας.

«Η επιτυχής ολοκλήρωση των διαπραγματεύσεων και η επίτευξη συμφωνίας σε όλα τα εκκρεμή ζητήματα», όπως αναφέρει ανακοίνωση του υπουργείου οικονομικών, «επιτρέπει την έναρξη της διαδικασίας αφαίρεσης της Κύπρου από τον κατάλογο ‘Notified Jurisdictional Area’ που περιλήφθηκε τον Νοέμβριο του 2013».

Έχει συμφωνηθεί με τις ινδικές αρχές όπως, με την ολοκλήρωση της συμφωνίας η κυπριακή Δημοκρατία θα αφαιρεθεί από τον κατάλογο του ‘Notified Jurisdictional Area’, αναδρομικά από 1η Νοεμβρίου 2013.

Το κείμενο που συμφωνήθηκε μεταξύ των δύο διαπραγματευτικών ομάδων των δύο κρατών θα συμβάλει στην περαιτέρω ανάπτυξη των εμπορικών και οικονομικών σχέσεων μεταξύ της κυπριακής Δημοκρατίας και της ινδικής κυβέρνησης, καθώς επίσης και με άλλες χώρες.

Η συμφωνία που έχει επιτευχθεί προβλέπει φορολόγηση στην πηγή των κεφαλαιουχικών κερδών τα οποία απορρέουν από αποξένωση μετοχών.

Σημειώνεται ότι, παρέχεται περίοδος χάριτος για επενδύσεις που έχουν ή θα έχουν αναληφθεί μέχρι την 1η Απριλίου 2017 έτσι ώστε οποιαδήποτε φορολόγηση της μελλοντικής διάθεσης των συγκεκριμένων επενδύσεων να παραμένει στο συμβαλλόμενο κράτος της κατοικίας του πωλητή.

Η επικαιροποίηση, διατήρηση και η επέκταση του υφιστάμενου δικτύου συμβάσεων αποφυγής διπλής φορολογίας, οι οποίες είναι υψίστης οικονομικής και πολιτικής σημασίας, στοχεύει περαιτέρω στην ενίσχυση και προσέλκυση ξένων επενδύσεων και στην προώθηση της Κύπρου ως διεθνούς επιχειρηματικού κέντρου.