You are here

Ερώτημα το εάν θα διατηρηθεί ο κυβερνητικός συνασπισμός στη Γερμανία μετά την εκλογή νέας ηγεσίας στο SPD

03/12/2019 06:42

Τηλεγράφημα  του  Γερμανικού Πρακτορείου Ειδήσεων  (DPA)  με   τίτλο  «Η Mέρκελ δείχνει χαλαρή σε δημόσια εμφάνιση, μετά την ψηφοφορία στο SPD» αναφέρει, μεταξύ άλλων,  πως «με το ερώτημα  να αιωρείται  για το εάν  θα διατηρηθεί  ο μεγάλος  Συνασπισμός, η Καγκελάριος Άγκελα Μέρκελ εμφανίστηκε χαλαρή στην πρώτη δημόσια εμφάνισης της μετά την ανάδειξη της Σάσκια Έσκεν και του Nόρμπερτ Βάλτερ Μπόργιανς στην ηγεσία του SPD.

Σε άλλο δημοσίευμα με τίτλο «Η Mέρκελ ανοιχτή για συνομιλίες με τη νέα ηγεσία του SPD» αναφέρεται πως η   Καγκελάριος    τόνισε   την   προθυμία   της   για   συνομιλίες   με   τη   νέα ηγεσία   των Σοσιαλδημοκρατών,   αλλά   απέρριψε   μια   νέα   διαπραγμάτευση   της   σύμβασης διακυβέρνησης.

Η   Καγκελάριος   είναι   πρόθυμη   κατ’   αρχήν   για   συνεργασία   και συνομιλίες,    «όπως   συνηθίζεται   σε   μια   κυβερνητική   συμμαχία»,    δήλωσε   ο κυβερνητικός εκπρόσωπος  Στέφεν Ζάιμπερτ  τη Δευτέρα στην κυβερνητική ενημέρωση.

Ταυτόχρονα τόνισε ότι «δεν θα γίνει νέα διαπραγμάτευση της σύμβασης διακυβέρνησης».

Η  Mέρκελ  συνεχάρη τους μελλοντικούς επικεφαλής του  SPD, δήλωσε ο  Ζάιμπερτ.   Η εκλογή τους έγινε μετά από μια διαδικασία που κράτησε μήνες και τώρα αναμένεται η πορεία και οι αποφάσεις στο κομματικό συνέδριο του SPD.

Μετά το συνέδριο που θα λάβει χώρα από αυτήν την Παρασκευή μέχρι την Κυριακή στο Βερολίνο, θα δοθεί η ευκαιρία συνάντησης.

Ο Ζάιμπερτ υπογράμμισε τις  διαφορετικές   ιδέες στο θέμα της βασικής σύνταξης και υπενθύμισε πως σε αυτή την περίπτωση, πρέπει κανείς να είναι υπομονετικός και   να   εργαστεί   με   σοβαρότητα,   ώστε   να   βρεθεί   μια   κοινή   λύση.

Ο   εκπρόσωπος της Καγκελαρίας αναφέρθηκε ακόμα στην αξιολόγηση του έργου της κυβερνητικής συμμαχίας, όπως αποτυπώνεται στη σύμβαση διακυβέρνησης, με τη διεξαγωγή απολογισμού στο μέσο της   νομοθετικής   περιόδου.   Ωστόσο, σημειώνεται,  τίθεται   το   ερώτημα,   λόγω   των   τρεχουσών εξελίξεων, εάν πρέπει να γίνουν συμφωνίες για νέα σχέδια.

ΚΥΠΕ