You are here

Σφήνα Κομισιόν για τα διαβατήρια

03/12/2019 06:58

Διευκρινίσεις, στοιχεία και εξηγήσεις αξιώνει από τις κυπριακές αρχές η Ευρωπαϊκή Επιτροπή σε σχέση με την απόφαση της να ξεκινήσει τη διαδικασία ανάκλησης 26 διαβατηρίων από επενδυτές, επαληθεύοντας τους φόβους των εγχώριων αρχών για τις διαστάσεις που έχει πάρει το θέμα.

Οι Βρυξέλλες, με σχετική επιστολή την οποία αποκαλύπτει το Reuters, θέτουν χρονοδιάγραμμα στις κυπριακές αρχές μέχρι τις 6 Ιανουαρίου του 2020 να διερευνήσουν το ενδεχόμενο κακοδιαχείρισης των επίμαχων αυτών περιπτώσεων.

Επιπρόσθετα, η Κομισιόν με την επιστολή της που υπογράφει η Τίνα Άστολα, γενική διευθύντρια της ΕΕ για θέματα δικαιοσύνης, καλεί τη Λευκωσία να δώσει στοιχεία σε ότι αφορά την πορεία των ερευνών και να δηλώσει ποια μέτρα προτίθεται να λάβει για να αποτρέπει στο μέλλον το ενδεχόμενο να χορηγείται κυπριακή ιθαγένεια σε άτομα υψηλού κινδύνου.

Σύμφωνα με το Reuters, η Κομισιόν ζήτησε επίσης από την Μάλτα διευκρινήσεις για το πως σκοπεύει να αντιμετωπίσει τις ελλείψεις ελέγχων της Bank of Valletta σε ξένους πελάτες της που έχουν ζητήσει να εξαγοράσουν την μαλτέζικη υπηκοότητα στο πλαίσιο του προγράμματος «χρυσών διαβατηρίων».

Η επιστολή της Κομισιόν επαλήθευσε τους φόβους και τις ανησυχίες που επικρατούσαν τις τελευταίες βδομάδες στα δώματα της Κεντρικής Τράπεζας και των υπουργείων εσωτερικών και οικονομικών, ότι θα υπήρξε αρνητικός αντίκτυπος στην Ευρώπη, σε σχέση με το σάλο που έχει προκύψει με την παραχώρηση διαβατηρίων σε ξένους επενδυτές με «γκρίζο μητρώο».

«Αναμέναμε την αντίδραση των Βρυξελλών», ανέφερε στη StockWatch ανώτατο στέλεχος της κυβέρνησης, το οποίο επιβεβαίωσε τη λήψη της επιστολής και παραδέχθηκε ότι η Κύπρος μετά τη διάσταση που πήρε διεθνώς το όλο θέμα, δεν θα έβγαινε αλώβητη από μία τέτοια εξέλιξη.

Μηνύματα δυσανασχέτησης από την Φρανκφούρτη και τις Βρυξέλλες, με τον τρόπο με τον οποίο οι κυπριακές αρχές χειρίστηκαν τη χορήγηση διαβατηρίων σε ξένους επενδυτές με αμφιλεγόμενο μητρώο, λαμβάνουν και οι εγχώριες εποπτικές αρχές, η ΚΤ και η ΕΚ.

Τα μηνύματα δόθηκαν εδώ και βδομάδες προς την εκτελεστική εξουσία ευθύς μετά και την απόφαση του υπουργικού συμβουλίου στις 6 περασμένου Νοεμβρίου, να αποστερήσει την ιδιότητα του πολίτη της κυπριακής Δημοκρατίας από 26 πρόσωπα.

Ο τότε υπουργός εσωτερικών και σήμερα υπουργός οικονομικών Κωνσταντίνος Πετρίδης είχε ανακοινώσει οκτώ συνολικά μέτρα που αποφάσισε το υπουργικό συμβούλιο για βελτίωση των διαδικασιών και της λήψης πιο αυστηρών μέτρων ελέγχου χορήγησης διαβατηρίων σε ξένους επενδυτές.

Μεταξύ των μέτρων περιλαμβάνεται και η σύσταση τριμελούς επιτροπής η οποία βρίσκεται στη διαδικασία εξέτασης κατά πόσο υπάρχουν πειθαρχικές ή ακόμη και ποινικές ευθύνες σε λειτουργούς που χειρίστηκαν την παραχώρηση διαβατηρίων σε πολιτικά εκτεθειμένα πρόσωπα, κατά παράβαση των κριτηρίων ελέγχου.

Η αποστέρηση της κυπριακής υπηκοότητας αφορά έναν Μαλαισιανό, οκτώ Καμποτζιανούς, δύο Κενυάτες, πέντε Κινέζους, εννέα Ρώσους και έναν Ιρανό.

Συλλογικό όργανο για πάταξη του ξεπλύματος

Σύμφωνα με πληροφορίες που συγκέντρωσε η StockWatch, στην ΚΤ και στο υπουργείο οικονομικών γίνεται το τελευταίο χρονικό διάστημα λόγος για τη σύσταση ενός συλλογικού οργάνου για να διαχειρίζεται περιπτώσεις και καταγγελίες σε σχέση με θέματα ξεπλύματος χρήματος.

Η εισήγηση που τέθηκε στο τραπέζι και είναι προς εξέταση, προβλέπει τη συμμετοχή στο συλλογικό αυτό όργανο εκπροσώπων όλων των εγχώριων εποπτικών αρχών ΚΤ, ΕΚ και ΜΟΚΆΣ, καθώς και ανώτερων λειτουργών των υπουργείων οικονομικών, εσωτερικών και δικαιοσύνης και της νομικής υπηρεσίας.

Η σύσταση ενός τέτοιου οργάνου, επεσήμανε στη StockWatch ανώτατο κυβερνητικό στέλεχος, εκτός από τον ουσιαστικό ρόλο που θα έχει σε ένα καίριο ζήτημα που κατά καιρούς πλήττει την αξιοπιστία της χώρας, θα δώσει σωστά μηνύματα προς τις Βρυξέλλες και τη Φρανκφούρτη ότι οι κυπριακές αρχές προβαίνουν σε πρόσθετες ενέργειες για πάταξη της παράνομης διακίνησης κεφαλαίων.

Σημειώνεται ότι εντός των ημερών αναμένεται η έκθεση για την Κύπρο της Επιτροπής Εμπειρογνωμόνων του Συμβουλίου της Ευρώπης (Μoneyval) για την αξιολόγηση των μέτρων κατά της νομιμοποίησης εσόδων από παράνομες δραστηριότητες και τη χρηματοδότηση της τρομοκρατίας.

Του Λεύκου Χρίστου