You are here

Διαβατήριο στο ψηλότερο κτήριο Λεμεσού

03/12/2019 07:04

Το ψηλότερο κτήριο στη Λεμεσό αναμένεται πως θα είναι ο πύργος 46 ορόφων του ομίλου Σιακόλα, το οποίο εξασφάλισε θετική γνωμάτευση από την περιβαλλοντική αρχή.

Σύμφωνα με τη μελέτη που κατατέθηκε ενώπιον της περιβαλλοντικής αρχής, το προτεινόμενο έργο με το όνομα «Aura» θα ανεγερθεί στην ακτογραμμή της πόλης μόλις μερικά μέτρα από την παραλία.

Χωροθετείται εντός των διοικητικών ορίων του δήμου Λεμεσού, επί της λεωφόρου 28ης Οκτωβρίου, σε υψόμετρο περίπου 11 μέτρων από την επιφάνεια της θάλασσα και περίπου 80 μέτρα από την ακτογραμμή.

Το τεμάχιο στο οποίο προβλέπεται η ανάπτυξη, υφίσταται το πολυκατάστημα ‘Debenhams-Ολυμπία’ με ένα καλυμμένο χώρο στάθμευσης, έναν υπόγειο όροφο στάθμευσης και δύο υπέργειους ορόφους. Επιπλέον, στο βόρειο άκρο του τεμαχίου υπάρχει και ένας ανοικτός χώρος στάθμευσης.

Με την κατεδάφιση των κατασκευών αυτών θα ακολουθήσει η προετοιμασία του χώρου για την ανέγερση του Aura, που περιλαμβάνει:

• 136 κατοικίες

• Μηχανολογικές εγκαταστάσεις στους ορόφους 1, 3, 13, 29, 43 και 44.

• Γραμμικό πάρκο (με πλατεία, δημόσιο χώρο πρασίνου και εγκαταστάσεις προσβασιμότητας για άτομα με ειδικές ανάγκες).

• Υποδοχή, εστιατόρια, καταστήματα και υπηρεσίες αναψυχής στο υπόγειο (δημόσιο πάρκο και 2ο και 3ο όροφο)

• Χώρους στάθμευσης, 4ων ορόφων

• Χώρους αποθήκευσης στα υπόγεια 1-4.

Η πρόσβαση στο χώρο του έργου θα μπορεί να γίνει μέσω των οδών της λεωφόρου 28ης Οκτωβρίου, της οδού Μαυρομιχάλη, Κυρήνης και του Ανδρέα Ζαΐμη που θα διασχίζει το έργο.

Η περιβαλλοντική αρχή υπέβαλε μια δέσμη μέτρων που θα πρέπει να τηρηθούν κατά την αποξήλωση του υφιστάμενου κτηρίου, κατά την κατασκευή του πολυώροφου κτηρίου και κατά τη λειτουργία του.

Όροι για στάδιο λειτουργίας του Aura

-Απαγορεύεται η διάθεση στο έδαφος ή / και το υπέδαφος ή στα επιφανειακά υπόγεια ή παράκτια νερά ουσιών που ρυπαίνουν ή τείνουν να ρυπάνουν τα υπόγεια, παράκτια ή και τα επιφανειακά νερά ή το έδαφος σύμφωνα με το άρθρο 6 των περί ελέγχου της ρύπανσης των νερών νόμων του 2002 έως 2013.

-Να γίνεται ορθή ρύθμιση της έντασης του φωτισμού ώστε να μην προκαλεί οποιαδήποτε προβλήματα στις γειτονικές αναπτύξεις και να αποφεύγεται η αλόγιστη χρήση ηλεκτρικού ρεύματος για σκοπούς φωτισμού κατά τη διάρκεια της νύχτας.

- Κατά τη λειτουργία του έργου, προτείνεται η εφαρμογή των πιο κάτω ως μέτρα εξοικονόμησης ενέργειας: Φωτισμός με αισθητήρες στους χώρους όπου δεν κρίνεται απαραίτητος ο συνεχής φωτισμός, χρήση βελτιωμένης ποιότητας καυσίμων θέρμανσης, συστήνεται όπως τα προϊόντα που σχετίζονται με την ενέργεια (λαμπτήρες, ψυγεία, τηλεοράσεις, θερμαντήρες χώρου, θερμαντήρες νερού και άλλος ηλεκτρικός και ηλεκτρομηχανολογικός εξοπλισμός) είναι υψηλής ενεργειακής τάξης και παράλληλα να συνάδουν με τις απαιτήσεις του σχετικού νόμου.

-Προτείνεται η εφαρμογή των πιο κάτω ως μέτρα εξοικονόμησης νερού: Αυτόματο σύστημα άρδευσης για τους χώρους πρασίνου. Χρήση ανακυκλωμένου νερού, βρύσες ελεγχόμενης ροής στους νιπτήρες, καζανάκια δύο στάσεων στις τουαλέτες.

Της Ηρώς Ευθυμίου