You are here

Πυλώνας σταθερότητας στη ΝΑ Μεσόγειο η Κύπρος

03/12/2019 10:27

Ως πυλώνα σταθερότητας στην ευρύτερη περιοχή της νοτιοανατολικής Μεσογείου περιέγραψε την Κύπρο ο πρόεδρος του Δημοκρατικού Συναγερμού Αβέρωφ Νεοφύτου σε ομιλία του στο London School of Economics το βράδυ της Δευτέρας με θέμα «Κύπρος και η νέα γεωπολιτική της Ανατολικής Μεσογείου».

Όπως σημείωσε ο κ. Νεοφύτου, «στρατηγική επιδίωξη είναι να μεταμορφωθεί η Ανατολική Μεσόγειος σε περιοχή σταθερότητας, ασφάλειας και ευημερίας». Αναφέρθηκε στο γεωστρατηγικό ρόλο «γεφυροποιού» που θέλει να διαδραματίσει η Κύπρος για τις περιφερειακές σχέσεις και στο ρόλο «καταλύτη» για τη μεγαλύτερη ανάμιξη της ΕΕ στην περιοχή.

Εστιάζοντας στην ενεργειακή προοπτική της περιοχής και της κυπριακής ΑΟΖ έκανε λόγο για «παράγοντα που πραγματικά αλλάζει το παιχνίδι», κάτι που επιβεβαιώνεται και από την παρουσία διεθνών ενεργειακών κολοσσών.

Αναφέρθηκε στη δυνατότητα ευρύτερων συγκλίσεων, συνεργασιών και επενδυτικών ευκαιριών, καθώς και για θεμέλια που καθιστούν την Κύπρο αξιόπιστο πυλώνα πολιτικής, ενεργειακής και οικονομικής συνεργασίας στην ευρύτερη περιοχή.

Εξήγησε ότι η Κύπρος αποτελεί τη «συνετή τοποθεσία» για την κατασκευή κρίσιμων υποδομών, όπως μονάδα υγροποίησης φυσικού αερίου. Σημείωσε ότι αν και για την ώρα μια τέτοια μονάδα δεν καθίσταται βιώσιμη, υπάρχει αισιοδοξία ότι η ανακάλυψη νέων κοιτασμάτων θα καταστήσει μια τέτοια εγκατάσταση επιχειρησιακά βιώσιμη.

Ο κ. Νεοφύτου παρέθεσε στη συνέχεια διάφορους πιθανούς τρόπους εξαγωγής του κυπριακού φυσικού αερίου, μεταξύ των οποίων, όπως επισήμανε, για τον ίδιο θα μπορούσε να περιλαμβάνεται και ένας αγωγός μέσω Τουρκίας, σε περίπτωση επίλυσης του Κυπριακού.

«Μετά από μία συνολική λύση του Κυπριακού και υπό την προϋπόθεση ότι η Κύπρος θα έχει τη δική της μονάδα υγροποίησης αερίου, εγώ προσωπικά δε θα απέκλεια την επιλογή ενός αγωγού προς την Τουρκία για πώληση φυσικού αερίου με εμπορικούς όρους. Σε μια εποχή μετά από μια λύση (του Κυπριακού) η σχέση της Κύπρου με την Τουρκία θα αλλάξει, ανοίγοντας ευκαιρίες περαιτέρω συνεργασίας. Αυτό βέβαια έχει να κάνει με την καλή θέληση της Τουρκίας να συμβάλει σε μια δίκαιη και βιώσιμη λύση», είπε ο πρόεδρος του ΔΗ.ΣΥ.

Ο κ. Νεοφύτου αναφέρθηκε επίσης στις τριμερείς συνεργασίες της Κυπριακής Δημοκρατίας με χώρες της περιοχής, που δημιουργούν ένα «μοντέλο περιφερειακού διαλόγου, που συμβάλλει στη θεμελίωση της ειρήνης, της σταθερότητας και της ευημερίας».

Πρόσθεσε ότι η επιθετικότητα που επιδεικνύει η Τουρκία την καθιστά «αποσταθεροποιητική απειλή», τονίζοντας ότι οι γεωτρήσεις της εντός της κυπριακής ΑΟΖ συνιστά παραβίαση των κυριαρχικών δικαιωμάτων της Κυπριακής Δημοκρατίας.

Συμπλήρωσε ο κ. Νεοφύτου ότι οι εξελίξεις στη Συρία προξενούν με ευθύνη της Τουρκίας μεγαλύτερες εντάσεις και μεταναστευτικές ροές, που αυξάνουν τις προκλήσεις.

Την εκδήλωση συνδιοργάνωσαν το Ελληνικό Παρατηρητήριο του LSE και η Ένωση Ελλήνων Τραπεζιτών Η.Β. ο πρόεδρος της οποίας Λούης Λοΐζου απηύθυνε το εισαγωγικό χαιρετισμό, ευχαριστώντας για την παρουσία του τον κ. Νεοφύτου.