You are here

Το Συμβούλιο εγκρίνει εντολές διαπραγμάτευσης για τον εκσυγχρονισμό της δικαστικής συνεργασίας στην ΕΕ

03/12/2019 12:31

Το Συμβούλιο των Υπουργών Εσωτερικών και Δικαιοσύνης (JHA) ενέκρινε σήμερα τη διαπραγματευτική θέση του (γενική προσέγγιση) σχετικά με τον κανονισμό που αφορά τη διεξαγωγή αποδείξεων και έναν άλλο που αφορά την επίδοση ή κοινοποίηση πράξεων.

Όπως ανακοίνωσε το Συμβούλιο των Κρατών Μελών, στα σχέδια κανονισμών προβλέπεται ο εκσυγχρονισμός της δικαστικής συνεργασίας σε αστικές και εμπορικές υποθέσεις αναφορικά με τη διεξαγωγή αποδείξεων και την επίδοση ή κοινοποίηση πράξεων. Τα σχέδια τροποποιήσεων βελτιώνουν την αποδοτικότητα και την ταχύτητα των διασυνοριακών δικαστικών διαδικασιών αξιοποιώντας την ψηφιοποίηση και τη χρήση της σύγχρονης τεχνολογίας και, με τα μέσα αυτά, προάγουν την πρόσβαση στη δικαιοσύνη και σε δίκαιη δίκη για τα μέρη.

Μεταξύ των αλλαγών και στους δύο κανονισμούς περιλαμβάνεται η υποχρεωτική χρήση ενός ηλεκτρονικού, αποκεντρωμένου συστήματος ΤΠ, που αποτελείται από διασυνδεδεμένα εθνικά συστήματα ΤΠ, για τη διαβίβαση πράξεων και αιτημάτων μεταξύ κρατών μελών. Τα σχέδια κανονισμών αναθέτουν επίσης στην Επιτροπή τη δημιουργία, τη συντήρηση και τη μελλοντική ανάπτυξη λογισμικού αναφοράς, το οποίο τα κράτη μέλη μπορούν να επιλέξουν να εφαρμόσουν ως το δικό τους σύστημα υποστηρικτικών λειτουργιών, αντί ενός συστήματος ΤΠ που έχει αναπτυχθεί σε εθνικό επίπεδο.

"Όσον αφορά την επίδοση ή κοινοποίηση πράξεων, δυνάμει του σχεδίου νέων κανόνων, αυτή μπορεί να γίνεται ηλεκτρονικά και άμεσα προς αποδέκτη με γνωστή διεύθυνση σε άλλο κράτος μέλος, όταν η ρητή συγκατάθεσή του/της δίδεται εκ των προτέρων", ενώ "η επίδοση ή κοινοποίηση μπορεί να πραγματοποιείται μέσω εγκεκριμένων ηλεκτρονικών υπηρεσιών συστημένης παράδοσης ή, υπό πρόσθετους όρους, μέσω e-mail", αναφέρει το Συμβούλιο.

Τέλος, το σχέδιο νέων κανόνων προωθεί επίσης τη χρήση βιντεοδιάσκεψης ή άλλης τεχνολογίας εξ αποστάσεως επικοινωνίας κατά τη διεξαγωγή αποδείξεων που σημαίνει ακρόαση ενός μάρτυρα, μέρους ή εμπειρογνώμονα που βρίσκεται σε άλλο κράτος μέλος.

Η Προεδρία του Συμβουλίου θα ξεκινήσει τώρα διαπραγματεύσεις με το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο βάσει αυτών των εντολών.

"Κάθε μέρα όλο και περισσότεροι πολίτες ζουν και εργάζονται ανά την ΕΕ. Η σημερινή συμφωνία μας αναμένεται να τους εξασφαλίσει πρόσβαση σε ένα αποτελεσματικό και σύγχρονο σύστημα δικαιοσύνης, όποτε το χρειάζονται. Επεκτείνοντας τη χρήση της σύγχρονης τεχνολογίας στον τομέα αυτόν, μπορούμε να επιταχύνουμε τις διαδικασίες και να διευκολύνουμε την πρόσβαση των πολιτών στη δικαιοσύνη", δήλωσε σχετικά η Anna-Maja Henriksson, Υπουργός Δικαιοσύνης της Φινλανδίας.

ΚΥΠΕ