You are here

Προδρόμου: Θα συνεχίσουμε τη μεταρρύθμιση

03/12/2019 16:53

Βρισκόμαστε στο μέσο μιας φιλόδοξης και ιδιαίτερα ελπιδοφόρας (εκπαιδευτικής) μεταρρύθμισης, που είναι σε εξέλιξη, είπε ο νέος Υπουργός Παιδείας, Πολιτισμού, Αθλητισμού και Νεολαίας Πρόδρομος Προδρόμου, προσθέτοντας ότι «θα την συνεχίσουμε».

Σε ειδική τελετή, στο Υπουργείο Παιδείας, Πολιτισμού, Αθλητισμού και Νεολαίας (ΥΠΠΑΝ), ο κ. Προδρόμου παρέλαβε το χαρτοφυλάκιο του Υπουργείου από τον απερχόμενο Υπουργό, Κώστα Χαμπιαούρη.

Ο κ. Προδρόμου, μιλώντας κατά την παραλαβή του χαρτοφυλακίου είπε ότι πάντα οι φιλόδοξες αλλαγές συναντούν και αντιστάσεις, παρουσιάζουν στο δρόμο και προβλήματα που πρέπει να λύσουμε.

«Επειδή όμως γνωρίζω τα προηγούμενα και τις μεγάλες και πολύ φιλότιμες προσπάθειες που κατέβαλε ο μέχρι τώρα Yπουργός, ο φίλτατος Κώστας Χαμπιαούρης, θα πω από την πρώτη στιγμή ότι αν υπήρξε άλλη εντύπωση, είναι λάθος. Οι εκπαιδευτικοί είναι όχι απλώς οι συνεργάτες μας, αλλά οι πρωταγωνιστές για ένα καλύτερο μέλλον και τη βελτίωση του δημόσιου σχολείου, την οποία θέλουμε και στην οποία η διακυβέρνηση του Προέδρου Αναστασιάδη αποσκοπεί. Πρέπει και θέλουμε να δουλέψουμε μαζί τους και να τους δούμε να πρωταγωνιστούν σε προοδευτικές αλλαγές», πρόσθεσε.

Όπως είναι φυσικό, συνέχισε ο κ. Προδρόμου, υπάρχουν ανάμεσά στους εκπαιδευτικούς διάφορες αντιλήψεις, ευαισθησίες, ιδεολογικές κατευθύνσεις και πολιτικές τάσεις.

«Αλλά για το Υπουργείο και την Κυβέρνηση είναι όλοι εξίσου οι εκπαιδευτικοί μας. Οι δάσκαλοι στους οποίους το κράτος και η κοινωνία εμπιστευόμαστε το μέλλον και την ελπίδα του τόπου μας. Προβάλλεται, αναπόφευκτα και η συνδικαλιστική υπόσταση. Δεν θα την παραγνωρίσουμε, αλλά ούτε και μπορεί ποτέ να τους περιορίσουμε, στο σύνολό τους, μόνο στην συνδικαλιστική υπόθεση. Πρέπει να συζητήσουμε, να τους ακούσουμε, να προβληματιστούμε μαζί. Με συνείδηση όμως ότι επείγουν και πρέπει να έχουμε αποτελέσματα. Όχι για την Κυβέρνηση, αλλά για το δημόσιο σχολείο. Οι μαθητές και οι σπουδαστές ιδιαίτερα οι οργανωμένοι που προβάλλουν φιλοσοφικές αγωνίες και ακόμα πολιτικές κατευθύνσεις; Τους ακούμε, αλλά δεν θα κάνουμε διάκριση. Όπως και να έχει, είναι τα παιδιά μας», συμπλήρωσε.

Όπως είπε ο κ. Προδρόμου, όλοι οι μαθητές για το Υπουργείο και την Κυβέρνηση είναι «τα παιδιά μας, που πρέπει βέβαια να φροντίσουμε, αλλά να ακούσουμε με προσοχή και υπομονή, όλους».

«Και περιμένουμε, επειδή η φάση που ζουν οι νέοι μέσα από τον ενθουσιασμό αλλά και τις αγωνίες, είναι μύηση στην ωριμότητα,  περιμένουμε και από τους μαθητές να αντιληφθούν ότι όλοι μαζί πρέπει να συνεργαστούμε, ο καθένας στο ρόλο του, και να κάνουμε ό,τι καλύτερο μπορούμε. Θα επαναλάβω βεβαίως αυτό που πολύ σωστά και δίκαια υπενθυμίζει ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας: Την ευθύνη και αρμοδιότητα της εκπαιδευτικής πολιτικής, στη βάση του προγράμματος που εγκρίθηκε από τους πολίτες, την έχει ο Πρόεδρος και η Κυβέρνησή του», σημείωσε.

Χωρίς βέβαια να ξεχνάμε, είπε ο κ. Προδρόμου, ότι στην τελική έκβαση και την υλοποίηση αυτής της πολιτικής ρόλο έχει και ο νομοθέτης, η Βουλή των Αντιπροσώπων.

«Έχοντας και αυτό κατά νου, πάλι θα μπούμε σε διάλογο, θα ακούσουμε, θα εντοπίσουμε από κοινού ζητήματα και όπου χρειάζεται, θα διορθώσουμε. Αλλά θα προχωρήσουμε μπροστά, θα εφαρμόσουμε και τους νόμους. Δεν θα μείνουμε αδρανείς με την οικειότητα προβλημάτων για τα οποία μπορεί και να πούμε ότι ΄δεν φταίμε εμείς, αλλά τα συσσώρευσαν ο χρόνος και οι καιροί΄», πρόσθεσε.

Ο κ. Προδρόμου ευχαρίστησε θερμά τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας για τον τιμητικό διορισμό και την εμπιστοσύνη.

«Είναι πραγματικά τιμή, όσο και βαριά υποχρέωση, βεβαίως, να μου ανατίθεται να υλοποιήσω την κυβερνητική πολιτική στην εκπαίδευση και τον πολιτισμό. Αλλά όπως πρόσφατα θεσπίστηκε και σε θέματα αθλητισμού και νεολαίας. Θα καταβάλω κάθε προσπάθεια για να ανταποκριθώ στις προσδοκίες, συναισθανόμενος ταυτόχρονα και την υποχρέωση σε όλους αυτούς που με τον ένα ή τον άλλο τρόπο εργάζονται, ζουν και εμπλέκονται στο στοίχημα για καλύτερη εκπαίδευση, για την ποιότητα στο δημόσιο σχολείο, πρωτίστως», πρόσθεσε.

Ο κ. Προδρόμου ευχαρίστησε τον τέως Υπουργό Παιδείας και επανέλαβε την εκτίμηση του για την προσπάθεια που κατέλαβε ο Κώστας Χαμπιαούρης, «σε ένα αρκετά δύσκολο περιβάλλον γιατί έπρεπε να φέρει σε πέρας ριζικές αλλαγές με πολύ μεγάλη σημασία».

«Θα προσπαθήσω να συνεχίσω ακριβώς το έργο στις γραμμές που ήδη έχουν χαραχτεί. Γνωρίζω τις αντιξοότητες. Γνωρίζω τα εμπόδια. Αλλά μαζί γνωρίζω και την αγωνία και την επιθυμία όλων μας. Είτε είμαστε γονείς που αγωνιούμε για το μέλλον των παιδιών μας. Είτε οι τόσες χιλιάδες εκπαιδευτικοί, σε όλες τις βαθμίδες, που επέλεξαν το δύσκολο δρόμο και το λειτούργημα αυτό, όχι μόνο για βιοπορισμό αλλά και από έμπνευση, πεποίθηση, ευγενή ελπίδα. Είτε ακόμα γιατί, άλλοι, είναι ευσυνείδητοι πολίτες που αντιλαμβάνονται το ρόλο που παίζει η εκπαίδευση και που πρέπει να παίζει, και νοιάζονται για το μέλλον της», ανέφερε.

Ο κ. Προδρόμου είπε πως είναι έτοιμος να συνεργαστεί με το εκλεκτό επιτελείο του Υπουργείου Παιδείας, με τον Γενικό Διευθυντή, και με όλους τους άλλους που στελεχώνουν το Υπουργείο.

Παραδίδοντας το χαρτοφυλάκιο του Υπουργείου στον κ. Προδρόμου, ο απερχόμενος Υπουργός, Κώστας Χαμπιαούρης, ευχαρίστησε τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας για την εμπιστοσύνη που επέδειξε και συνεχίζει να επιδεικνύει στο πρόσωπο του.

«Σήμερα παραδίδω το χαρτοφυλάκιο στον νέο Υπουργό Παιδείας, Πολιτισμού, Αθλητισμού και Νεολαίας κ. Πρόδρομου Προδρόμου και του εύχομαι κάθε επιτυχία στα νέα του καθήκοντα. Είμαι σίγουρος ότι θα εργαστείτε με συνέπεια και αφοσίωση για την υλοποίηση του προγράμματος διακυβέρνησης του Προέδρου της Δημοκρατίας, κ. Νίκου Αναστασιάδη με ιδιαίτερη έμφαση στην εκπαιδευτική μεταρρύθμιση, αλλά και την περαιτέρω προώθηση της κυβερνητικής πολιτικής γύρω από ποικίλα και σημαντικά θέματα της παιδείας, του πολισμού, του αθλητισμού και της νεολαίας», σημείωσε.

Ο κ. Χαμπιαούρης ευχαρίστησε τον Γενικό Διευθυντή για την αγαστή συνεργασία, καθώς και τους Διευθυντές των Τμημάτων, τους λειτουργούς, το προσωπικό του ΥΠΠΑΝ, καθώς και τους εταίρους.

«Αγαπητέ φίλε Πρόδρομε, σου εύχομαι και πάλι κάθε επιτυχία. Είμαι σίγουρος ότι όλοι εδώ στο Υπουργείο θα στηρίξουν τις προσπάθειες σου για υλοποίηση του προγράμματος διακυβέρνησης του Προέδρου της Δημοκρατίας», είπε.  

Ο Γενικός Διευθυντής του Υπουργείου Παιδείας, Πολιτισμού, Αθλητισμού και Νεολαίας Μάριος Παναγίδης, μιλώντας εκ μέρους του προσωπικού του Υπουργείου είπε: «Να σας καλωσορίσουμε κύριε Υπουργέ με λίγα λουλούδια από το προσωπικό του Υπουργείου και να σας ευχηθούμε ότι καλύτερο στο νέο σας ρόλο και να είστε βέβαιος ότι θα σας στηρίξουμε όσο το δυνατό καλύτερα για να εφαρμόσετε τις πολιτικές σας».

Απευθυνόμενος προς τον κ. Χαμπιαούρη, ο κ. Παναγίδης είπε: «Ευχαριστούμε τον τέως Υπουργό Παιδείας, τον αγαπητό φίλο, Κώστα Χαμπιαούρη. Να του ευχηθούμε ότι καλύτερο στη νέα του πορεία. Είμαι βέβαιος ότι και από το νέο μετερίζι, που θα αναλάβει αύριο, θα συνεργαστεί με το Υπουργείο Παιδείας και θα συνεχίσουμε την αγαστή συνεργασία που είχαμε έστω και αυτό το μικρό διάστημα και στα νέα του καθήκοντα».