You are here

Eurogroup με έπαθλο €767 εκ. για Ελλάδα

04/12/2019 11:12

Η τέταρτη αξιολόγηση της Ελλάδας από τους θεσμούς, τα μεταμνημονιακά προγράμματα της Κύπρου και της Ισπανίας, καθώς και οι προϋπολογισμοί της ευρωζώνης θα βρεθούν σήμερα επί τάπητος στη συνεδρίαση του Eurogroup.

Ιδιαίτερη σημασία για τη χώρα μας έχει να δοθεί το πράσινο φως για την αποδέσμευση των δεύτερων κονδυλίων από τα κέρδη των ελληνικών ομολόγων χωρίς ιδιαίτερες ενστάσεις. Υπενθυμίζεται ότι σύμφωνα με το μεταμνημονιακό πρόγραμμα, τα κονδύλια αυτά διοχετεύονται για την αποπληρωμή του χρέους, με την κυβέρνηση, όμως, να διεκδικεί μέρος τους να δοθούν για επενδυτικά προγράμματα.

Βεβαίως ένα θέμα που «καίει» πλέον την Ευρωζώνη είναι η πολιτική κατάσταση στη Γερμανία, καθώς αναμένεται να αυξηθούν στο παρασκήνιο οι πιέσεις προς την Αγκελα Μέρκελ να παραιτηθεί στους επόμενους μήνες.

Η ίδια δεν φαίνεται διατεθειμένη να απομακρυνθεί, παρά τις απειλές του SPD ότι θα αποχωρήσει από τον κυβερνητικό συνασπισμό, εάν δεν γίνουν παραχωρήσεις και αλλαγές στο κυβερνητικό πρόγραμμα. Η Γερμανίδα καγκελάριος κράτησε σκληρή θέση, ιδιαίτερα σε ό,τι αφορά το θέμα των ισοσκελισμένων προϋπολογισμών. Μια παρατεταμένη αμφισβήτησή της, όμως, μπορεί να φέρει τη Γερμανία σε βαθιά εσωστρέφεια και αυτό θα έχει αντίκτυπο σε όλες τις αποφάσεις που αφορούν την ευρωζώνη.

Μπορεί ο Γάλλος πρόεδρος Ε. Μακρόν να δείχνει ότι θέλει να πάρει τα ηνία της ΕΕ, όμως, επί της ουσίας η Γερμανία είναι αυτή που ηγείται των οικονομικών εξελίξεων και της δημοσιονομικής πολιτικής.

Συζήτηση αναμένεται να γίνει για τις όποιες καθυστερήσεις υπάρχουν σε μεταρρυθμίσεις, αλλά και να οριστεί το πλαίσιο για το πρόγραμμα του πρώτου εξαμήνου του 2020. Η συζήτηση δεν αναμένεται να κρατήσει πολύ, καθώς οι υπουργοί θα πρέπει να συνεδριάσουν ώστε να τηρήσουν την ατζέντα για τη Σύνοδο Κορυφής της επόμενης εβδομάδας σε επίπεδο ευρωζώνης και πρωτίστως να συμφωνήσουν για το νομικό πλαίσιο του αναβαθμισμένου ρόλου του ESM και του ακανθώδους θέματος για το πανευρωπαϊκό πρόγραμμα διασφάλισης των καταθέσεων.

Πηγή: Euro2day