You are here

Η Φον Ντερ Λάιεν προήδρευσε της πρώτης συνεδρίασης του Κολεγίου των Επιτρόπων

04/12/2019 14:02

Την πρώτη δημοσιογραφική διάσκεψη μετά την πρώτη συνεδρίαση του Κολεγίου των Επιτρόπων (το οποίο ήταν και το πρώτο πλήρως ψηφιακό και χωρίς την χρήση τυπωμένων σημειωμάτων Κολέγιο), πραγματοποίησε η νέα Πρόεδρος της Κομισιόν Ούρσουλα Φον Ντερ Λάιεν, περιγράφοντας τις μεθόδους εργασίας και οργάνωσης για την επόμενη προγραμματική περίοδο, σε συνδυασμό με τις 6 βασικές της προτεραιότητες.

Η Ούρσουλα Φον Ντερ Λάιεν ανακοίνωσε τη σύσταση των “ομάδων Επιτρόπων”, που θα προεδρεύονται από έναν θεματικό Αντιπρόεδρο, με στόχο τον καλύτερο συντονισμό. Η Πρόεδρος ανακοίνωσε συμφωνία στο Κολέγιο για τη σύσταση των Καμπινέ (ομάδες) των Επιτρόπων, με σεβασμό της ισορροπίας ανδρών και γυναικών (50 - 50). Ανακοίνωσε επιπλέον ότι κάθε Τετάρτη το Κολέγιο θα εξετάζει ένα θέμα της εξωτερικής διάστασης της πολιτικής της Κομισιόν, αλλά και τη σύνθεση της εσωτερικής δεξαμενής σκέψης της Κομισιόν.

Αφού ευχαρίστησε την Ισπανία για την διοργάνωση της κλιματικής διάσκεψης COP25, ανακοίνωσε ότι η ΕΕ θα φέρει σε διαβούλευση νέο “κλιματικό νόμο” για τη μετάβαση στην οικονομία χαμηλών εκπομπών άνθρακα, περιλαμβάνοντας ένα κλιματικό ταμείο. Έθεσε δε το στόχο της κινητοποίησης 100 δισ.Ευρώ για τη χρηματοδότηση της μετάβασης και των σχετικών επενδύσεων.

Όλα τα παραπάνω εντάσσονται, όπως είπε, στο πακέτο για το νέο “Green Deal” που θα παρουσιαστεί τις επόμενες εβδομάδες (αρχής γενομένης από την ανακοίνωση της Τετάρτης 11 Δεκεμβρίου). Σημείωσε μάλιστα ότι ο Αντιπρόεδρος Σέφτσοβιτς θα υπολογίσει και θα παρουσιάσει το συνολικό χρηματικό κόστος της αδράνειας την επόμενη Τετάρτη.

Η νέα Πρόεδρος έστειλε μήνυμα αλληλεγγύης προς τις αρχές και το λαό της Αλβανίας που επλήγη από τους πρόσφατους σεισμούς και απαρίθμησε την βοήθεια που έχει ήδη αποστείλει η ΕΕ.

Η Πρόεδρος επανέλαβε δε ότι η ,η έναρξη ενταξιακών διαπραγματεύσεων "αποτελεί στρατηγικό λάθος" και τόνισε ότι για το εγγύς μέλλον η Κομισιόν θα ακούσει τις ενστάσεις και τις σκέψεις της Γαλλίας και θα ανακοίνωσε ότι οι όποιες αλλαγές επί της διαδικασίας ενταξιακού διαλόγου, αυτές θα πρέπει να έρθουν παράλληλα με την απόδοση ημερομηνίας έναρξής τους.

ΚΥΠΕ