You are here

Ολομέλεια: Αναβολή προστίμου προς εταιρείες

06/12/2019 16:16

Ομόφωνα η ολομέλεια της βουλής ψήφισε υπέρ της μετάθεσης της έναρξης της ημερομηνίας επιβολής χρηματικής επιβάρυνσης σε εταιρείες που παραλείπουν να υποβάλλουν έντυπα και έγγραφα, από  τις 18 Δεκεμβρίου 2019 στις 18 Απριλίου 2020.

Ο εκ των εισηγητών της πρότασης νόμου για τροποποίηση του περί εταιρειών (τροποποιητικός) νόμο του 2019, βουλευτής του ΔΗΚΟ Πανίκος Λεωνίδου υπενθύμισε ότι η βουλή πέρσι ψήφισε μια νομοθεσία που επέβαλε κυρώσεις στις εταιρείες που κατέθεταν εκπρόθεσμα τα έντυπα και έγγραφα των εταιρειών τους.

Πρόσθεσε ότι «μέσα από μια μελέτη διαφάνηκε ότι τα συστήματα του εφόρου εταιρειών έχουν πρόβλημα με αποτέλεσμα να δημιουργείται καθυστέρηση και να μη μπορεί να εφαρμοσθεί η νομοθεσία, ειδικότερα σε μικρές και μικρομεσαίες εταιρείες που δεν έχουν την οικονομική ευχέρεια να πληρώνουν αυτά τα πρόστιμα».

Ο βουλευτής του ΑΚΕΛ Κώστας Κώστα λαμβάνοντας το λόγο είπε ότι «σε τρεις συνεδρίες της επιτροπής εμπορίου διαπιστώσαμε ότι υπάρχει πρόβλημα στο σύστημα με αποτέλεσμα να κινδυνεύουν με μεγάλα πρόστιμα οι εταιρείες».

Σημείωσε ότι «κατ’ αρχήν οι βουλευτές εισηγήθηκαν  αναβολή για ένα χρόνο λόγω του ότι όμως η Κύπρος τον ερχόμενο Ιούνιο θα αξιολογηθεί από διεθνείς οίκους και δεν θα θέλαμε να δώσουμε την ευκαιρία σε κανένα να προβεί σε κακή αξιολόγηση συναινέσαμε στην αναβολή για τέσσερις μήνες».

Πρόσθεσε ότι «ελπίζουμε στο διάστημα αυτό ο έφορος εταιρειών να προβεί στις αναγκαίες αλλαγές στο λογισμικό ώστε να μην υπάρχουν αυτά τα προβλήματα».

Ο πρόεδρος της επιτροπής εμπορίου ανέφερε ότι «όντως το γραφείο του εφόρου εταιρειών αναγνώρισε ότι υπάρχουν προβλήματα στο μηχανογραφικό σύστημα του».

Τόνισε ότι εάν ο έφορος δεν λύσει το πρόβλημα η επιτροπή θα εξετάσει τις περαιτέρω ενέργειες της.

Ο βουλευτής της ΕΔΕΚ Ηλίας Μυριάνθους είπε ότι «όπως είναι σήμερα η φόρμουλα το πρόστιμο προς τις εταιρείες θα ανέρχεται μέχρι τα €500  ετησίως».

Την πρόταση νόμου κατέθεσαν οι βουλευτές του ΔΗΚΟ Πανίκος Λεωνίδου και Ζαχαρίας Κουλίας και ο βουλευτής της ΕΔΕΚ Ηλίας Μυριάνθους.

Η τροποποίηση του περί εταιρειών νόμου ψηφίστηκε ομόφωνα από τους 30 παρόντες βουλευτές.

Της Ηρώς Ευθυμίου