You are here

Ευρωπαϊκή Αρχή Τραπεζών: Σχέδιο δράσης βιώσιμης χρηματοδότησης από τράπεζες

07/12/2019 16:07

Το σχέδιο δράσης της για τη βιώσιμη χρηματοδότηση, στο οποίο περιγράφεται η προσέγγιση και το χρονοδιάγραμμα για τον καθορισμό εντολών που σχετίζονται με περιβαλλοντικούς, κοινωνικούς και εταιρικούς παράγοντες (ΠΚΕ), δημοσιοποίησε η Ευρωπαϊκή Αρχή Τραπεζών (ΕΑΤ).

Το πρόγραμμα εργασιών της για βιώσιμη χρηματοδότηση, σύμφωνα με την ΕΑΤ, θα επικεντρωθεί αρχικά στις βασικές μετρήσεις για να στηρίξει τις πράσινες στρατηγικές των τραπεζών και στη συνέχεια θα εξετάσει τις ενδεχόμενες προσαρμογές των συντελεστών στάθμισης κινδύνου.

Η ΕΑΤ ενθαρρύνει τις τράπεζες να ενεργήσουν προκαταρκτικά για την ενσωμάτωση των περιβαλλοντικών, κοινωνικών και εταιρικών προβλημάτων (ESG) σε θέματα διαχείρισης κινδύνων και στρατηγικών, συμπεριλαμβανομένου του καθορισμού ενός δείκτη πράσινων περιουσιακών στοιχείων.

Συγκεκριμένα, σύμφωνα με την ΕΑΤ, το Σχέδιο Δράσης εξηγεί την ακολουθούμενη προσέγγιση της Αρχής, ξεκινώντας με βασικές μετρήσεις, στρατηγικές, διαχείριση κινδύνου και προχωρώντας προς την ανάλυση σεναρίων και αποδεικτικά στοιχεία για τυχόν προσαρμογές των συντελεστών στάθμισης κινδύνου.

Επιπλέον, αναφέρει ότι το σχέδιο δράσης αποσκοπεί επίσης στην ανακοίνωση βασικών μηνυμάτων σχετικά με την πολιτική κατεύθυνση της ΕΑΤ και στις προσδοκίες των χρηματοπιστωτικών ιδρυμάτων σε τομείς στους οποίους απαιτείται σήμερα δράση για να υποστηριχθεί η μετάβαση προς πιο βιώσιμη χρηματοδότηση στην ΕΕ.

Προσθέτει ότι η κλιματική αλλαγή και η ανταπόκριση από τον δημόσιο τομέα και την κοινωνία εν γένει έχουν οδηγήσει σε αυξανόμενη συνάφεια των παραγόντων ΠΚΕ για τις χρηματοπιστωτικές αγορές.

Είναι επομένως απαραίτητο, σύμφωνα με την ΕΑΤ, τα χρηματοπιστωτικά ιδρύματα να είναι σε θέση να μετρούν και να παρακολουθούν τους κινδύνους ΠΚΕ προκειμένου να αντιμετωπίσουν τους μεταβατικούς και τους φυσικούς κινδύνους.

Ο πρόεδρος της ΕΑΤ Jose Manuel Campa, υπογράμμισε τη σημασία της άμεσης δράσης στον τομέα της βιώσιμης χρηματοδότησης και τόνισε ότι «η επείγουσα ανάγκη για δράση εξηγεί γιατί έχουμε επίσης καθορίσει νωρίς τις προσδοκίες για προσωρινά μέτρα, συμπεριλαμβανομένου του προσδιορισμού απλών μετρήσεων που μπορούν να ενισχύσουν την πειθαρχία της αγοράς και να επιτρέψουν στις τράπεζες να θέσουν σαφείς πράσινες στρατηγικές".