You are here

Χάθηκαν €700 εκ. στον Συνεργατισμό

09/05/2016 06:01
Κοντά στα €700 εκ. χάνουν μέχρι στιγμής οι φορολογούμενοι από τη στήριξη που έδωσαν τα τελευταία χρόνια στη Συνεργατική Κεντρική Τράπεζα, χωρίς να υπάρχει προς το παρόν άμεση προοπτική πλήρους ανάκτησης τους.

Η αποτίμηση της PwC πάνω στην οποία στηρίχθηκε η νέα κρατική στήριξη του Συνεργατισμού με €175 εκ., περιορίζει σημαντικά την αξία του κοντά στα €800 εκ.

Το 2013 οι φορολογούμενοι επωμίστηκαν πρόσθετο χρέος €1,5 δισ. – περίπου 8,5% του σημερινού ΑΕΠ – για να στηρίξουν τον Συνεργατισμό, ώστε να αποφευχθεί η ανακεφαλαιοποίηση μέσω του κουρέματος των καταθέσεων που τελικώς επιβλήθηκε μόνο στις δύο μεγάλες τράπεζες.

Στο τέλος του 2015 ο Συνεργατισμός χρειάστηκε τη νέα στήριξη λόγω των πρόσθετων προβλέψεων που αναγκάστηκε να κάνει από τις ευρωπαϊκές αρχές.

Αντί να μπουν απευθείας από το κράτος, τα νέα κεφάλαια τοποθετήθηκαν από ειδικό ταμείο ανακεφαλαιοποίησης, που θεσπίστηκε με νόμο της βουλής.

Με βάση διάταγμα που εξέδωσε την Παρασκευή ο υπουργός οικονομικών, το ταμείο θα έχει περίπου το 21,875% για τα €175 εκ. που θα επενδύσει.

Βάσει αυτού του σεναρίου η λογιστική αξία του Συνεργατισμού ανέρχεται στα €800 εκ. σε σχέση με το σύνολο της οικονομικής στήριξης ύψους €1,5 δισ. που έλαβε ο Συνεργατισμός από το κράτος τα τελευταία χρόνια.

Σύμφωνα με το διάταγμα το απευθείας ποσοστό του κράτους μειώθηκε από το 99% στο 77,5%.

Η συμμετοχή των παλαιών συνεργατιστών μειώθηκε από το 1% στο 0,779%. Παρά το ανεπαίσθητο ποσοστό που έχουν, οι παλαιοί συνεργατιστές έχουν σημαντικό λόγο σε αποφάσεις, όπως στην περσινή επιλογή του CEO.

Οι κύπριοι φορολογούμενοι έχασαν όλα τα χρήματα που επένδυσαν στην πρώην Λαϊκή το 2012, κάπου €1,8 δισ. Με βάση στοιχεία της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας, οι κύπριοι φορολογούμενοι έχασαν πολύ περισσότερα (ως ποσοστό της οικονομίας) από την ανακεφαλαιοποίηση των τραπεζών, από ότι όλοι σχεδόν όλοι οι άλλοι ευρωπαίοι φορολογούμενοι που στήριξαν τις τράπεζες τους. Τα στοιχεία της ΕΚΤ, δεν περιλαμβάνουν τη στήριξη στον Συνεργατισμό.

Χατζηγιάννης: Ανάκτηση επένδυσης σε βάθος χρόνου

Ο CEO του Συνεργατισμού Νικόλας Χατζηγιάννης ανέφερε στη StockWatch ότι με βάση την αξιολόγηση που έγινε προκύπτει όντως ότι η καθαρή αξία ενεργητικού του Συνεργατισμού είναι στα €800 εκ.

«Τόσα αξίζει αν θεωρητικά πωληθεί σήμερα», παρατήρησε.

Επεσήμανε, ωστόσο, ότι το σημαντικό στοιχείο το οποίο κάποιος θα πρέπει να δει μέσα από την αποτίμηση είναι ότι η λογιστική αξία του Συνεργατισμού βάσει του distress level, αγγίζει τις 0,6 φορές, μία αναλογία αρκετά ικανοποιητική, όταν άλλες συστημικές τράπεζες έχουν αναλογία 0,3 και 0,4.

Τα στοιχεία αυτά, πρόσθεσε, προκύπτουν από την εικόνα του χαρτοφυλακίου του Συνεργατισμού από τον Σεπτέμβριου του 2015 και μετά που είχαν βγει οι προβλέψεις σε σχέση κυρίως με τον ρυθμό των αναδιαρθρώσεων.

Λήφθηκε σοβαρά υπόψη στην αξιολόγηση, όπως είπε, η πρόοδος που έχει κάνει ο Συνεργατισμός λαμβάνοντας ένα premium 50%.

Ο κ. Χατζηγιάννης εξήγησε ότι η αξιολόγηση έγινε βάσει των προδιαγραφών που έχει θέσει η επιτροπή ανταγωνισμού της Ευρωπαϊκής Επιτροπής.

Εξέφρασε την άποψη ότι αν συνεχίσει τη θετική του πορεία ο Συνεργατισμός με ετήσια κερδοφορία κοντά στα €100 εκ. το κράτος θα έχει ένα ποσοστό απόδοσης στην επένδυση του μεταξύ 2% - 3% σε ετήσια βάση.

Ήδη, για το πρώτο τρίμηνο του 2015 ο συνεργατισμός ανακοίνωσε ότι θα έχει κέρδη €25 – 30 εκ.

Κέρδη ανακοίνωσε και την αντίστοιχη περσινή περίοδο, προτού αναγκαστεί να κάνει πιο αυστηρές προβλέψεις από τις ευρωπαϊκές αρχές, που μετέτρεψαν τα αρχικά κέρδη, σε ετήσιες ζημιές.

Με βάση την εκτίμηση για κέρδη €100 εκ. ετησίως, οι φορολογούμενοι θα χρειαστούν δύο δεκαετίες για να ανακτήσουν το κόστος της αρχικής επένδυσης.

Το κράτος ευελπιστεί να ανακτήσει μεγάλο μέρος της αρχικής επένδυσης με πώληση μετοχών της Συνεργατικής Κεντρικής Τράπεζας στο χρηματιστήριο τα επόμενα χρόνια.