You are here

Προδρόμου: Ομαλά ξεκίνησαν οι εξετάσεις τετραμήνου

09/12/2019 11:41

Ομαλά ξεκίνησαν οι εξετάσεις του Α΄ τετραμήνου στην Α΄ Λυκείου, είπε ο Υπουργός Παιδείας, Πολιτισμού, Αθλητισμού και Νεολαίας Πρόδρομος Προδρόμου, σε σημερινές του δηλώσεις.
 
Ο Υπουργός Παιδείας, με την ευκαιρία της διεξαγωγής των εξετάσεων για την αξιολόγηση τετραμήνων στην Α΄ Λυκείου, επισκέφτηκε το πρωί το Λύκειο Αρχιεπισκόπου Γ΄ στη Δασούπολη. Ο κ. Προδρόμου θα επισκεφτεί στις 13:00 την Γ΄ Τεχνική Λευκωσίας, στον Αρχάγγελο.
 
Μιλώντας μετά το πέρας της επίσκεψης του στο Λύκειο Αρχιεπισκόπου Γ΄ στη Δασούπολη, ο κ. Προδρόμου είπε ότι «διαπιστώνουμε ότι έχουν ξεκινήσει ομαλά οι εξετάσεις του Α΄ τετραμήνου».
 
«Ο σχεδιασμός έχει γίνει για όλη την Κύπρο, βεβαίως, για όλα μας τα σχολεία. Θα επαναλάβω ότι πρέπει να δούμε το θέμα στις σωστές του διαστάσεις. Φέτος, το Υπουργείο με βάση τη μεταρρύθμιση, η οποία δρομολογείται τα τελευταία χρόνια, έχει οργανώσει την αξιολόγηση των μαθητών για πρώτη φορά, δίνοντας μεγαλύτερη έμφαση στην συνεχή παρακολούθηση, στη δουλειά που κάνουν τα παιδιά με τους εκπαιδευτικούς τους στην τάξη και λιγότερο στις εξετάσεις», πρόσθεσε.
 
Όπως είπε, περίπου 60% ή και 70%, θα μπορούσε να πει κανείς, είναι η συνεχής προσπάθεια, ο συνεχής ο έλεγχος.
 
«Οι εξετάσεις είναι μόλις 30%. Αυτού λεχθέντος οι εξετάσεις, η εξεταστέα ύλη μοιράζεται στα δύο. Πιστεύουμε ότι έτσι διευκολύνεται η οργάνωση του σχολείου και βεβαίως, θα βγάλουμε τα συμπεράσματα από αυτό που γίνεται σήμερα και τις επόμενες μέρες, αυτές τις δύο εβδομάδες. Θα δούμε βελτιώσεις που μπορεί να γίνουν στο σύστημα, αλλά η κεντρική προσπάθεια, για την οποία θέλω να ευχαριστήσω τους επιτελείς στο Υπουργείο και στην Μέση Γενική, αλλά και στην Τεχνική Εκπαίδευση, που έχει γίνει, είναι να διευκολύνουμε το έργο των εκπαιδευτικών, να διευκολύνουμε και τα παιδιά, και τις οικογένειες που ξέρουμε ότι δίνουν μεγάλη σημασία στην εκπαίδευση και πολλές φορές αγωνιούν, προσπαθούν, αγωνίζονται», συμπλήρωσε.
 
Όπως ανέφερε, τις επόμενες εβδομάδες θα έχει μια σειρά από συναντήσεις.
 
«Θα είναι περίοδος διαλόγου και με τις εκπαιδευτικές οργανώσεις και με τους οργανωμένους γονείς αλλά και με τους μαθητές, τα παιδιά. Και βεβαίως θα προωθήσουμε κυρίως το κεντρικό μας στόχο που δεν είναι μόνο τα οργανωτικά. Η οργάνωση, οι διαδικασίες έχουν ένα και μοναδικό στόχο: Την ποιότητα στην εκπαίδευση, την αναβάθμιση, τη βελτίωση του δημόσιου σχολείου. Αυτό είναι όχι μόνο το πρόγραμμα της Κυβέρνησης, αλλά πιστεύω και η επιδίωξη όλων, γιατί βλέπουμε και τη δημόσια εκπαίδευση όχι αποκομμένα, αλλά ως ένα κομμάτι της γενικότερης εκπαιδευτικής πολιτικής, σε συνάρτηση και με του τι γίνεται στην ανώτατη παιδεία, τι γίνεται στον πολιτισμό, τι γίνεται στην κοινωνία και την οικονομία της χώρας μας», σημείωσε.
 
Ο κ. Προδρόμου είπε, επιπρόσθετα, ότι θα περιμένουν να δουν πώς θα εξελιχθούν αυτές οι πρώτες εξετάσεις στη βάση των τετραμήνων και θα βγάλουν τα ανάλογα συμπεράσματα.
 
«Θα συζητήσουμε, θα δούμε πώς μπορούμε καλύτερα να εξυπηρετήσουμε την παιδαγωγική διαδικασία, τη γνώση, την ποιότητα στην εκπαίδευση των παιδιών. Αυτό είναι το πρώτο και με διαφορά το σημαντικό κριτήριο», πρόσθεσε.
 
Ερωτηθείς για κάποιες εισηγήσεις όσον αφορά τη μεταφορά των εξετάσεων ενδεχομένως τον Ιανουάριο, ο κ. Προδρόμου είπε ότι «θυμάμαι ότι οι αρχικοί σχεδιασμοί μάλλον ήταν για τον Ιανουάριο».

«Μέσα από συζητήσεις που έγιναν τελικά οργανώθηκαν τώρα οι εξετάσεις. Τα τεχνικά ζητήματα και οι διευθετήσεις μπορεί να προσαρμοστούν. Θα ακολουθήσουμε τι είναι πρακτικά καλύτερο για όλους και μετά το πέρας των εξετάσεων θα συζητήσουμε για να δούμε ενδεχομένως του χρόνου να είναι καλύτερος σχεδιασμός για να μετατεθούν αυτές οι εξετάσεις μετά τις γιορτές. Θα αντλήσουμε και από την εμπειρία που θα έχουμε τώρα», κατέληξε.