You are here

Ν. Πηλείδου: Ανάγκη για αύξηση του τεχνικού προσωπικού στη Ναυτιλία

14/12/2019 12:39

Στην ανάγκη για σημαντική αύξηση του αριθμού του τεχνικού προσωπικού με θαλάσσια εμπειρία και υπηρεσία που θα στελεχώσει τα πλοία, καθώς και τις ναυτιλιακές εταιρείες στη ξηρά, αναφέρθηκε η Υφυπουργός Ναυτιλίας Νατάσα Πηλείδου, κατά την παρουσίαση του συγχρηματοδοτούμενου Πληροφοριακού Συστήματος Ναυτικής Σταδιοδρομίας – MARIS, Marine Career Information System.
 
Όπως αναφέρει ανακοίνωση του Υφυπουργείου, το «Πληροφοριακό Σύστημα Ναυτικής Σταδιοδρομίας -  MARIS» υλοποιήθηκε στα πλαίσια του Προγράμματος Συνεργασίας INTERREG V-A  Ελλάδα – Κύπρος 2014 – 2020 και συγχρηματοδοτείται από το Υφυπουργείο Ναυτιλίας  και την Ευρωπαϊκή Ένωση, μαζί με το Ελληνικό Υπουργείο Ναυτιλίας με σκοπό την ανάπτυξη μιας διαδικτυακής εφαρμογής, η οποία θα αποτελέσει μια εγκεκριμένη πλήρη βάση δεδομένων σταδιοδρομίας, για χρήση της από τους ναυτικούς και από τις ναυτιλιακές εταιρείες.
 
Τα αναμενόμενα αποτελέσματα από τη άμεση χρήση της εφαρμογής, μεταξύ άλλων, είναι η δυνατότητα των ναυτικών που είναι καταχωρημένοι στο μητρώο ναυτικής απογραφής, να ενημερώνονται για το περιεχόμενο του ψηφιακού τους φακέλου αλλά και να τον ενημερώνουν για τις εκπαιδεύσεις και τη θαλάσσια υπηρεσία τους, καθώς και για αλλαγές στα προσωπικά τους στοιχεία που είναι καταχωρημένα στο ψηφιακό μητρώο ναυτικής απογραφής.
 
Μιλώντας στην εκδήλωση, η κ. Πηλείδου αναφέρθηκε στη ραγδαία ανάπτυξη του τομέα της εμπορικής ναυτιλίας στην Κύπρο, και στην ανάγκη για σημαντική αύξηση του αριθμού του τεχνικού προσωπικού με θαλάσσια εμπειρία και υπηρεσία που θα στελεχώσει τα πλοία, καθώς και τις ναυτιλιακές εταιρείες στη ξηρά.
 
Το Υφυπουργείο Ναυτιλίας επιδεικνύει με κάθε ευκαιρία, σε σχολεία και εκθέσεις, τις σημαντικές ευκαιρίες σταδιοδρομίας που υφίστανται στην κυπριακή ναυτιλία αλλά επιδεικνύει και ιδιαίτερο ενδιαφέρον για το βασικό συστατικό της κυπριακής ναυτιλίας που δεν είναι άλλος από τον ανθρώπινο παράγοντα. Επιπρόσθετα, εκτός από την βελτίωση της εκπαίδευσης των υφιστάμενων και μελλοντικών στελεχών της κυπριακής ναυτιλίας, δίνεται έμφαση και στην παροχή κάθε δυνατού μέσου για τη διασύνδεσή τους με τις ναυτιλιακές εταιρείες που θα τους εργοδοτήσουν.
 
Η Υφυπουργός δήλωσε επίσης, ότι το ενδιαφέρον των νέων έχει αυξηθεί τα τελευταία χρόνια, αλλά εξακολουθούν να υπάρχουν αρκετές ευκαιρίες ακόμα ώστε να ενημερωθούν για τις απαράμιλλες και ανεξάντλητες προοπτικές σταδιοδρομίας στα ναυτιλιακά και ναυτικά επαγγέλματα.
 
Τέλος, ανέφερε ότι το Υφυπουργείο Ναυτιλίας προωθεί χειροπιαστά την ψηφιακή ανάπτυξη της ναυτιλίας ώστε η σύγχρονη τεχνολογία να αποτελέσει αρωγό στην προσπάθεια των ναυτικών μας να εισαχθούν και να προοδεύσουν εντός της ναυτιλιακής βιομηχανίας.