You are here

Μάχη το 2020 για τα ταμεία υγείας ημικρατικών

17/12/2019 07:12

Μάχη προμηνύεται να δοθεί στο πλαίσιο των διαπραγματεύσεων μεταξύ ημικρατικών οργανισμών και συντεχνιών για τον καθορισμό ενός νέου μοντέλου παροχής ιατροφαρμακευτικής περίθαλψης το οποίο θα λειτουργεί παράλληλα με το Γενικό Σχέδιο Υγείας.

Με βάση την απόφαση του υπουργικού συμβουλίου οι διευθύνσεις των ημικρατικών οργανισμών θα πρέπει να διεξάγουν διάλογο με τις συντεχνίες για να διαμορφωθούν τα ταμεία υγείας σε συνάρτηση με την εφαρμογή του ΓεΣΥ.

Οι πληροφορίες που διαρρέουν φέρουν τη μεγάλη πλειονότητα των διοικητικών συμβουλίων των ημικρατικών οργανισμών να είναι έτοιμη να δώσει μάχη στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων με τις συντεχνίες για να περιορίσει τις δαπάνες των οργανισμών ειδικά σε ένα ωφέλημα το οποίο η πολιτεία παρέχει πλέον μέσω του ΓεΣΥ.

Στους ημικρατικούς οργανισμούς λειτουργούν εδώ και τέσσερις δεκαετίες ταμεία υγείας για να καλύπτουν τις ιατροφαρμακευτικές ανάγκες των περίπου 10 χιλιάδων εργαζομένων στον ημιδημόσιο τομέα.

Με την εφαρμογή του ΓεΣΥ, οι συνδικαλιστικές οργανώσεις των ημικρατικών υπαλλήλων διεκδίκησαν και κατάφεραν, μετά που το υπουργικό συμβούλιο αναίρεσε αρχική του απόφαση, να διατηρήσουν τα ταμεία υγείας ως συμπληρωματικά για υπηρεσίες φροντίδας υγείας που δεν θα παρέχονται μέσω του γενικού σχεδίου υγείας.

Η σχετική απόφαση του υπουργικού συμβουλίου που λήφθηκε τον περασμένο Νοέμβριο προβλέπει όπως μεταξύ ημικρατικών οργανισμών και συντεχνιών διεξαχθούν διαπραγματεύσεις για να συμφωνηθεί για τον κάθε οργανισμό το βασικό πλαίσιο εφαρμογής του νέου μοντέλου ταμείου υγείας.

Η αρχική απόφαση του υπουργικού συμβουλίου, τον περασμένο Μάρτιο, ήταν με την εφαρμογή του ΓεΣΥ να καταργηθούν τα υφιστάμενα ταμεία υγείας.

Η απόφαση αυτή προκάλεσε την έντονη αντίδραση των συνδικαλιστικών οργανώσεων ΣΕΚ και ΠΕΟ, οι ηγεσίες των οποίων απείλησαν με τη λήψη δυναμικών μέτρων καθότι, όπως υποστηρίζουν, τα ταμεία υγείας αποτελούν σημαντικό κεκτημένο δικαίωμα το οποίο απορρέει από συλλογικές συμβάσεις.

«Η κυβέρνηση, ως εργοδότης, έπρεπε, και σωστά έπραξε, να σεβαστεί τα συμφωνηθέντα με το συνδικαλιστικό κίνημα», σημειώνει στη StockWatchο γγ της ΟΗΟ –ΣΕΚ Ανδρέας Ηλία, ο οποίος, προσθέτει ότι εντός του νέου έτους, οι συντεχνίες μαζί με τις διευθύνσεις των ημικρατικών οργανισμών συμφώνησαν να ξεκινήσουν διαπραγματεύσεις για το πώς θα μετεξελιχθούν τα ταμεία υγείας σε σχέση με την εφαρμογή και της δεύτερης φάσης του ΓεΣΥ.

Ο κ. Ηλία επικαλείται την απόφαση του υπουργικού συμβουλίου του Νοεμβρίου που παρέχει την ευελιξία στους ημικρατικούς οργανισμούς και στους επηρεαζόμενους υπαλλήλους, να βρουν κοινή συνισταμένη ως προς τη σύσταση συμπληρωματικών ταμείων υγείας τα οποία θα καλύπτουν υπηρεσίες τις οποίες το ΓεΣΥ δεν περιλαμβάνει στις λίστες του.

Σημειώνεται ότι το υπουργικό με την απόφαση του Νοεμβρίου καλεί τους ημικρατικούς οργανισμούς να προσαρμόσουν ανάλογα τους προϋπολογισμούς τους και επαναλαμβάνει την απόφαση του για κατάργηση των ταμείων υγείας από τον Ιούνιο του 2020, οπόταν το ΓεΣΥ θα εισέλθει στη δεύτερη του φάση.

Η ομοσπονδία εργοδοτών δια του γενικού της διευθυντή Μιχάλη Αντωνίου επαναλαμβάνει την πάγια θέση της οργάνωσης του στο θέμα αρχής ότι το ΓεΣΥ είναι καθολικό για όλους με ένα χαρακτήρα μονοασφαλιστικό το οποίο η πολιτεία καλώς ή κακώς έχει αποφασίσει.

«Δεν πρέπει να γίνεται αποδεκτή η πολιτική των δύο μέτρων και δύο σταθμών για κατηγορίες εργαζομένων που έχουν διαπραγματευτική ισχύ και υπό την απειλή δυναμικών μέτρων πετυχαίνουν ενδεχόμενες στρεβλώσεις», ανέφερε στη StockWatch ο κ. Αντωνίου.

Σημείωσε ότι οι ημικρατικοί οργανισμοί είναι αρχές κοινής ωφελείας, τα πλείστα έσοδα τους προέρχονται από το φορολογούμενο πολίτη.

Στους πλείστους των ημικρατικών οργανισμών η συνεισφορά στο ταμείο υγείας γίνεται μόνο από τον εργοδότη το ύψος της οποίας ανέρχεται κατά μέσο όρο, ανάλογα με τη σύμβαση του κάθε οργανισμού, από 3% μέχρι 8%.

Η μόνη πολιτική δύναμη, μέχρι στιγμής που έχει διαφωνήσει με την απόφαση του υπουργικού να διατηρηθούν τα ταμεία υγείας στους ημικρατιούς οργανισμούς, είναι το ΔΗΚΟ το οποίο θεωρεί ότι η απόφαση αυτή οδηγεί σε στρέβλωση και παρέκκλιση από τη μονοασφαλιστική βάση του ΓεΣΥ.

Η απόφαση της κυβέρνησης δημιουργεί ασθενείς δύο ταχυτήτων, σύμφωνα με το ΔΗΚΟ το οποίο είχε αποδώσει ευθύνες στις συντεχνίες ΣΕΚ και ΠΕΟ.

Επισημαίνεται ότι στους προϋπολογισμούς των ημικρατικών οργανισμών για το 2020, περιλήφθηκε μειωμένο κονδύλι για τα ταμεία υγείας.

Σε πολλούς ημικρατικούς οργανισμούς τα ταμεία υγείας καλύπτουν δαπάνες για τοκετό, διάφορες χειρουργικές επεμβάσεις, μαγνητικές τομογραφίες καθώς και καρδιολογικές εξετάσεις και εγχειρήσεις.

Πάντως ο γενικός ελεγκτής Οδυσσέας Μιχαηλίδης σε παρέμβαση του επί του θέματος παρατήρησε ότι η διατήρηση των ταμείων υγείας στους ημικρατικούς οργανισμούς αποτελεί στρέβλωση καθώς δημιουργεί, όπως είπε, εργαζόμενους δύο ταχυτήτων.  Τα ταμεία έχουν σχεδόν σε όλες τις περιπτώσεις διαφορετικές καλύψεις, αναλόγως του οργανισμού.

Οι στρεβλώσεις, σημείωσε, θα πρέπει να διορθώνονται και όχι να μονιμοποιούνται.

Του Λεύκου Χρίστου