You are here

Αντιδράσεις για ποσοστώσεις

04/03/2016 14:37
Έντονα αντιδρά το ΑΚΕΛ με την πρόταση νόμου που κατέθεσαν χθες ο ΔΗΣΥ, το ΔΗΚΟ και η ΕΔΕΚ για να ρυθμιστεί νομοθετικά η ποσόστωση υπέρ των γυναικών κατά τουλάχιστον 2/5 στα διοικητικά συμβούλια των ημικρατικών οργανισμών.

Η βουλευτής του ΑΚΕΛ Σκεύη Κουκουμά κάλεσε το ΔΗΣΥ να απαντήσει γιατί κόπτεται η γυναικεία παρουσία στους ημικρατικούς οργανισμούς, τη στιγμή που προσπαθεί, όπως ισχυρίστηκε, με νύχια και με δόντια να τους ξεπουλήσει.

«Η υποαντιπροσώπευση», είπε, « ων γυναικών στα κέντρα λήψης αποφάσεων είναι ένα υπαρκτό πρόβλημα», προσθέτοντας πως «το γυναικείο κίνημα και ευρύτερα το λαϊκό κίνημα, ανέκαθεν διαφωνούσαν με την εισαγωγή ποσοστώσεων υπέρ των γυναικών, γιατί, ανεξάρτητα από τις προθέσεις, λειτουργούν υποτιμητικά για τις δυνατότητες των γυναικών».

Υποστήριξε πως οι ποσοστώσεις αναποδογυρίζουν τη ρίζα του προβλήματος.

«Αν θέλουμε», είπε, «να δούμε περισσότερες γυναίκες στην πολιτική τότε πρέπει να βελτιώσουμε τις συνθήκες ζωής και τους όρους εργασίας για τις γυναίκες και ειδικότερα για τις εργαζόμενες που είναι η συντριπτική πλειοψηφία», υπογραμμίζοντας πως «εμείς παλεύουμε για την πρόοδο της κοινωνίας, και όχι για μια τεχνητή βελτίωση της βιτρίνας».

Σύμφωνα με την κ. Κουκουμά, αντί να προωθούν την αμφιλεγόμενη πολιτική των ποσοστώσεων, η κυβέρνηση, ο ΔΗΣΥ και το ΔΗΚΟ θα έπρεπε να θυμηθούν την ισότητα όταν ο πρόεδρος διόριζε μία μόνο γυναίκα στο υπουργικό.

« Θα έπρεπε», είπε, « επίσης στο ΔΗΣΥ να ήταν πιο ευαίσθητοι στα κρούσματα ακραίας σεξιστικής συμπεριφοράς από βουλευτές της παράταξης τους».

Υποστήριξε πως η πολιτική της Θάτσερ και σήμερα της Μέρκελ δεν εξυπηρέτησε τις γυναίκες, υπογραμμίζοντας πως «είναι μια πολιτική που διαλύει τους εργαζόμενους και συνθλίβει διπλά τις εργαζόμενες».