You are here

Στόχοι μακροπρολητικής πολιτικής ΚΤ

16/12/2015 21:12
Την πολιτική της για τον Προσδιορισμό Ενδιάμεσων Στόχων Μακρο-προληπτικής Πολιτικής και Επιλογή σχετικών εργαλείων, σύμφωνα με τις Συστάσεις Α και Β της Σύστασης του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Συστημικού Κινδύνου (ΕΣΣΚ/2013/1) ανακοίνωσε η Κεντρική Τράπεζα.

Η πολιτική αυτή καθορίζει τους ενδιάμεσους στόχους και τα μακρο-προληπτικά εργαλεία που έχει στη διάθεσή της η Κεντρική Τράπεζα της Κύπρου κατά την άσκηση μακρο-προληπτικής επίβλεψης του χρηματοοικονομικού τομέα της Δημοκρατίας.

Η Κεντρική Τράπεζα της Κύπρου έχει προσδιορίσει τους ακόλουθους ενδιάμεσους στόχους μακροπροληπτικής πολιτικής:

1. τον περιορισμό και την πρόληψη της υπερβολικής πιστωτικής επέκτασης και μόχλευσης,

2. τον περιορισμό και την πρόληψη της υπερβολικής ασυμφωνίας ληκτότητας απαιτήσεων-υποχρεώσεων και της έλλειψης ρευστότητας στην αγορά,

3. τον περιορισμό της άμεσης και έμμεσης συγκέντρωσης χρηματοδοτικών ανοιγμάτων,

4. τον περιορισμό των συστημικών επιπτώσεων λόγω εσφαλμένων κινήτρων με σκοπό τη μείωση του ηθικού κινδύνου, και

5. την ενίσχυση της ανθεκτικότητας των υποδομών του χρηματοπιστωτικού συστήματος.

Η Κεντρική Τράπεζα της Κύπρου αξιολογεί τακτικά την ανάγκη περαιτέρω ενδιάμεσων στόχων με βάση την εμπειρία που απόκτησε από τη λειτουργία του πλαισίου μακροπροληπτικής πολιτικής, τις διαρθρωτικές εξελίξεις στο χρηματοοικονομικό σύστημα και την ανάδυση νέων συστημικών κινδύνων.

Σύμφωνα με ανακοίνωση της ΚΤ, η διασφάλιση της σταθερότητας του χρηματοοικονομικού συστήματος αποτελεί μια από τις κύριες αρμοδιότητες της Κεντρικής Τράπεζας της Κύπρου, η οποία συνεισφέρει στην επίτευξη του πρωταρχικού στόχου της διασφάλισης της χρηματοοικονομικής σταθερότητας.

Η μακρο-προληπτική επίβλεψη εστιάζει στην παρακολούθηση και αξιολόγηση της σταθερότητας του χρηματοοικονομικού συστήματος ως συνόλου, καθώς και στην εφαρμογή των εργαλείων μακρο-προληπτικής πολιτικής με ευρύτερο στόχο τον περιορισμό της συσσώρευσης των συστημικών κινδύνων. Συμπληρώνει τη μικρο-προληπτική εποπτεία των μεμονωμένων χρηματοοικονομικών ιδρυμάτων που ασκείται από την Κεντρική Τράπεζα της Κύπρου και τις άλλες αρμόδιες εποπτικές αρχές του χρηματοοικονομικού τομέα της Δημοκρατίας.

Η Κεντρική Τράπεζα της Κύπρου, ως η εθνική μακρο-προληπτική αρχή, έχει, μεταξύ άλλων, την ευθύνη για τον ορισμό και την εφαρμογή μιας μακρο-προληπτικής στρατηγικής για τη διασφάλιση της σταθερότητας του χρηματοοικονομικού συστήματος, συμπεριλαμβανομένης της ενίσχυσης της ανθεκτικότητας του χρηματοοικονομικού συστήματος και τη μείωση της συσσώρευσης των συστημικών κινδύνων, διασφαλίζοντας με τον τρόπο αυτόν τη βιώσιμη συμβολή του χρηματοοικονομικού τομέα στην οικονομική ανάπτυξη.