You are here

Οι προπωλήσεις πύργων καθησυχάζουν τους developers

13/01/2020 07:04

Οι προπωλήσεις σχετικά μεγάλου ποσοστού των διαμερισμάτων στις μεγάλες αναπτύξεις πολυώροφων κτιρίων καθησυχάζουν τους επιχειρηματίες ανάπτυξης για την παρατηρούμενη καθίζηση στην εισροή νέων επενδυτών μέσω του προγράμματος πολιτογραφήσεων.

Η απότομη συρρίκνωση των αιτήσεων για τα χρυσά διαβατήρια το τελευταίο εξάμηνο του 2019 δεν φαίνεται να πτοεί τους επιχειρηματίες οι οποίοι υποδεικνύουν ότι ήδη έχουν προπωλήσει από τα χαρτιά τη μερίδα του λέοντος των projects τους.

Σε δηλώσεις στη StockWatch επισημαίνουν ότι οι πωλήσεις μέσω των πολιτογραφήσεων που κλείδωσαν τα τελευταία χρόνια αγγίζουν το 95% με αποτέλεσμα οι πλείστες αναπτύξεις να μην επηρεάζονται από τις δυσμενείς εξελίξεις στο επενδυτικό πρόγραμμα της Κύπρου.

Ο επίτιμος πρόεδρος του συνδέσμου ανάπτυξης γης και οικοδομών Παντελής Λεπτός παραμένει αισιόδοξος για την πορεία του κλάδου λέγοντας ότι «η μικρή Κύπρος πάντα θα αποτελεί την ασφαλή γέφυρα με την Ευρώπη για τους ξένους επενδυτές. Η Κύπρος πάντα θα παρέχει εξαιρετικές ευκαιρίες σε ξένους και ντόπιους για νέες επιχειρήσεις και επενδύσεις».

Πρόσθεσε ότι ήδη «οι developers έχουν εξορμήσει σε διάφορες χώρες για προσέλκυση νέων επενδυτών αναδεικνύοντας το ασφαλές πολιτικοοικονομικό περιβάλλον της Κύπρου».

«Ίσως οι πωλήσεις να μην φθάσουν στα επίπεδα ρεκόρ του 2018 και του 2019 αλλά η αγορά θα κινηθεί διορθωτικά και θα σταθεροποιηθεί», δήλωσε στη StockWatch ο CEO της Korantina Homes Γιώργος Ιωάννου, τονίζοντας ότι «η Κύπρος είναι η πιο ασφαλής ευρωπαϊκή χώρα γι’ αυτό προσελκύει επενδυτές από όλο τον κόσμο».

Η StockWatch συνέλεξε στοιχεία για τις προπωλήσεις διαμερισμάτων στα πιο μεγάλα έργα ανάπτυξης, μιλώντας με τους υπεύθυνούς ή ιδιοκτήτες των έργων.

ONE και Limassol NEO

Οι πωλήσεις στο One έχουν ξεπεράσει το 95%, γεγονός που φανερώνει το αυξημένο ενδιαφέρον των αγοραστών και την εμπιστοσύνη που δείχνουν προς την Pafilia, δήλωσε στη StockWatch η εκτελεστική διευθύντριας της Pafilia, Ευαγγελία Ηλιάδου.

Η πρόοδος των εργασιών νομίζω πως είναι πλέον εμφανής. Η κατασκευή της ανωδομής έχει ολοκληρωθεί με επιτυχία, ενώ έχει αρχίσει να διαμορφώνεται αισθητικά η όψη του κτιρίου με την τοποθέτηση του εξωτερικού κελύφους, των υαλοπινάκων και των μεταλλικών σκιαδιών. Το One είναι το ψηλότερο παραθαλάσσιο οικιστικό κτήριο της Ευρώπης, υποστηρίζει, καθώς οι 37 όροφοι του εκτείνονται σε 170 μέτρα ύψος.

Η κ. Ηλιάδου, αναφερόμενη στο δεύτερο μεγάλο έργο της εταιρείας, το Limassol Neo, είπε ότι αποτελεί ένα από τα μεγαλύτερα έργα που βρίσκονται υπό υλοποίηση. Οι πωλήσεις φτάνουν το 30% της πρώτης φάσης γεγονός που μας αφήνει πολύ ικανοποιημένους ειδικότερα γιατί το έργο βρίσκεται μόνο για μερικούς μήνες στην αγορά. Η πρώτη φάση του ΝΕΟ, περιλαμβάνει τα κτίρια RIVA και KAIA και τη συντριπτική πλειοψηφία των εγκαταστάσεων και αναμένεται να ολοκληρωθεί το 2023, ενώ η δεύτερη φάση του έργου που περιλαμβάνει τα κτήρια AMIA και UNA αναμένεται να ολοκληρωθεί το 2025.

Το έργο βρίσκεται δίπλα από το δημόσιο κήπο της Λεμεσού και είναι ένα άκρως επιβλητικό σύμπλεγμα τεσσάρων κτιρίων 43, 38, 31 και 25 ορόφων αντίστοιχα, με μέση απόσταση μεταξύ των κτηρίων τα 26 μέτρα.

Το Trilogy των €350 εκ.

Θεαματικές είναι και οι πωλήσεις από τα χαρτιά και του Trilogy ανέφερε η υπεύθυνη μάρκετινγκ και δημοσίων σχέσεων Σοφία Παρασκευά.

Συνολικά είπε ότι οι πωλήσεις των δύο μπροστινών πύργων ανήλθαν στο 50% που αντιστοιχούν στα €150 εκ. Από το 50%, το 25% αφορά γραφειακούς χώρους και το 55% των διαμερισμάτων.

Το έργο συνθέτουν τρεις πύργοι 39, 36 και 37 ορόφων.

Σύμφωνα με την κ. Παρασκευά, έχουν ήδη ξεκινήσει και οι εργασίες των δύο μπροστινών πύργων 39 και 36 ορόφων ενώ σε αρχικό στάδιο είναι και τα κατασκευαστικά έργα του τρίτου πύργου των 37 ορόφων.

Πρόσθεσε ότι ολόκληρο το έργο θα παραδοθεί το 2023 ενώ οι δύο μπροστινοί πύργοι αρχές του 2022.

Παράλληλα εξέφρασε την ικανοποίηση της διότι όπως είπε, «οι πωλήσεις έχουν ξεπεράσει τις προσδοκίες μας. Το σημαντικό είναι ότι το ενδιαφέρον των επενδυτών για την Κύπρο είναι αυξημένο».

Η ταυτότητα των αγοραστών είναι από Ρωσία, Βορειοανατολική Ασία, Μέση Ανατολή, Ευρώπη και Βόρεια Αμερική.  Πρόκειται για επενδυτές που επιθυμούν να διαμένουν και να εργάζονται στην Κύπρο. Στα έργα της Cybarco υπάρχει πάντα και ενδιαφέρον από κύπριους αγοραστές οι οποίοι προτιμούν ειδικότερα τα μονάρια για επένδυση, ανέφερε η κ. Παρασκευά.

Μαρίνα Λεμεσού

Στη μαρίνα Λεμεσού έχει πουληθεί η μερίδα του λέοντος από τα 285 ακίνητα. Διαθέσιμα είναι μόνο 29, δηλαδή 9 επαύλεις από τις 74 και από τα 211 πολυτελή διαμερίσματα μόνο 20. Το ποσό που εισέπραξε η εταιρεία άγγιξε τα €500 εκ.

M.M. Makronisos Marina Ltd - Πουλήθηκε το 86%

Από τις τέσσερις γωνιές του πλανήτη είναι οι αγοραστές του μεγαλόπνοου έργου της μαρίνας Αγίας Νάπας, η οποία περιλαμβάνει και δύο πύργους 26 ορόφων έκαστος.

Σύμφωνα με τον υπεύθυνο μάρκετινγκ της M.M. Makronisos Marina Ltd, Σάββα Χριστοδούλου, μέχρι τέλος του 2019 είχε πωληθεί το 86% του ανατολικού πύργου ενώ έχει θεμελιωθεί και ο δεύτερος πύργος.

Οι αγοραστές προέρχονται από τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα, την Αίγυπτο, τη Ρωσία, την Ασία, το Ισραήλ, την Ευρώπη, την Κύπρο και την Αφρική. Το συνολικό κόστος του έργου ανέρχεται στα €250 εκ.

Εξαιρετικές οι πωλήσεις και στο Limassol Del Mar

Προπωλήθηκε η συντριπτική πλειοψηφία των διαμερισμάτων του 17όροφου Limassol Del Mar, ανέφερε ο εκ των διευθυντών της εταιρείας Λεπτός Παντελής Λεπτός.

«Έχει πωληθεί πέραν του 95% των διαμερισμάτων», είπε, σημειώνοντας ότι μπαίνουν οι τελευταίες πινελιές στο έργο.

Από τη δεύτερη φάση του έργου η οποία περιλαμβάνει ένα πύργο 27 ορόφων έχει ήδη διατεθεί το 30% των πολυτελών διαμερισμάτων. Η δεύτερη φάση περιλαμβάνει την παράδοση των διαμερισμάτων του «Signature Collection», όπως ονομάζεται το κτίριο του ανατολικού project.

Το πολυβραβευμένο Limassol Del Mar είναι ένα διεθνών προδιαγραφών αναπτυξιακό έργο σε μια από της πιο πολυπόθητες παραλιακές περιοχές της Λεμεσού, με απρόσκοπτη θέα στη θάλασσα από όλα τα διαμερίσματα. Το πρότυπο αυτό αναπτυξιακό έργο αποτελείται από διαμερίσματα πολυτελείας, εγκαταστάσεις και υπηρεσίες πέντε αστέρων, spa, καθώς και πολυτελή καταστήματα και εστιατόρια.

Χρυσή χρονιά το 2019 για Korantina Homes

Χαρακτηριστική και η δήλωση του CEO της Korantina Homes Γιώργου Ιωάννου ότι «το 2019 ήταν η καλύτερη για την εταιρεία», σημειώνοντας ότι έχει ήδη προπωληθεί από τα χαρτιά το 50% των δύο πύργων 15 ορόφων της θυγατρικής εταιρείας Meridoro Ltd – Celicandia Ltd που θα ανεγερθούν στο παραλιακό μέτωπο της Κάτω Πάφου. Το έργο έχει ήδη θεμελιωθεί και προχωρούν τα κατασκευαστικά έργα με γοργούς ρυθμούς.

360 το ψηλότερο κτήριο της πρωτεύουσας

Περισσότερο από το 70% πωλήθηκε και από το 34 ορόφων κτήριο της Cyfield, «360», στη Λευκωσία, η υπεύθυνη μάρκετινγκ της εταιρίας Βίκυ Νέμιτσα, εξέφρασε ικανοποίηση για το ενδιαφέρον των επενδυτών, ξένων αλλά και κυπρίων, με υψηλά εισοδήματα οι οποίοι ενδιαφέρονται να αποκτήσουν κάτι διαφορετικό.

Τελευταίες πινελιές και για το ψηλότερο κτήριο της πρωτεύουσας το οποίο έχει ύψος 135 μέτρα και βρίσκεται στην καρδιά της εμπορικής Λευκωσίας, επί της λεωφόρου Μακαρίου, Dream Tower.

Μόλις πέρσι ξεκίνησαν τα κατασκευαστικά έργα του 27όροφου κτηρίου Dream Tower στη Λεμεσό και έχει ήδη προπωληθεί το 30% σύμφωνα με την υπεύθυνη μάρκετινγκ της εταιρείας της Property Gallery.

Το έργο είναι τοποθετημένο λίγα βήματα μακριά από την πανέμορφη καταγάλανη ακτογραμμή της Λεμεσού. Οι αγοραστές κατάγονται κυρίως από χώρες της Μέσης Ανατολής και πρώην Σοβιετικές χώρες.

Προχωρά το QN Kition Λάρνακας

Από τα χαρτιά προπωλήθηκε και το 50% του πρώτου πολυώροφου κτηρίου της Λάρνακας της εταιρείας QN Developing του Ομίλου Quality, δήλωσε στη StockWatch ο ιδιοκτήτης της εταιρείας.

Πρόκειται για το έργο QN Kition, το οποίο θα κτιστεί στο οικόπεδο όπου λειτουργούσε τις προηγούμενες δεκαετίες το ιστορικό ξενοδοχείο Κίτιον, στη συμβολή της λεωφόρου Γρηγόρη Αυξεντίου με την παραλιακή λεωφόρο Αθηνών, απέναντι από τον κεντρικό αστυνομικό σταθμό της πόλης και το ταχυδρομείο.

Το κόστος του έργου 22 ορόφων και ύψους περίπου 92 μέτρων αναμένεται να ανέλθει στα €50 εκ.

Της Ηρώς Ευθυμίου