You are here

Εγκρίθηκε το εθνικό σχέδιο για κλίμα

15/01/2020 14:12

Σήμερα έγινε ένα καθοριστικό βήμα για να κινηθεί η Κύπρος προς πράσινες και πιο φιλικές προς το περιβάλλον πολιτικές με την έγκριση από το Υπουργικό Συμβούλιο του Εθνικού Σχεδίου για το Κλίμα και την Ενέργεια, είπε ο Υπουργός Γεωργίας, Αγροτικής Ανάπτυξης και Περιβάλλοντος Κώστας Καδής.

Σε δηλώσεις του στους δημοσιογράφους, στο Προεδρικό Μέγαρο, ο κ. Καδής είπε ότι «το Υπουργικό Συμβούλιο ενέκρινε σήμερα το Εθνικό Σχέδιο για το Κλίμα και την Ενέργεια που καλύπτει την περίοδο 2020-2030 μετά από εισήγηση δική μου και του Υπουργού Ενέργειας».

 «Για την κατάθεση του σχεδίου λάβαμε υπόψη τις συστάσεις από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή, τη διαβούλευση που έγινε την τελευταία περίοδο, τις απόψεις της επιστημονικής κοινότητας, αλλά και της κοινωνίας των πολιτών», πρόσθεσε.

Ερωτηθείς είπε ότι τα μέτρα που προτείνεται να υλοποιηθούν θα στοιχίσουν €1,3 δισ. και θα κατευθυνθούν σε κίνητρα και νέες υποδομές. «Το μεγαλύτερο μέρος αφορά τον τομέα των μεταφορών όπου θα κινηθούμε στην υλοποίηση των σχεδίων βιώσιμης κινητικότητας και τη μεγαλύτερη εισαγωγή της ηλεκτροκίνησης», είπε.

Πρόσθεσε ότι αρκετά μέτρα αφορούν τις ανανεώσιμες πηγές ενέργειες, την εξοικονόμηση ενέργειας και τον τομέα διαχείρισης των αποβλήτων.

Τέλος ο κ. Υπουργός είπε ότι αν υλοποιηθεί το σχέδιο «θα φέρει πολύ μεγαλύτερα οφέλη και σε οικονομικό επίπεδο. Εκτιμάται με βάση και τις μελέτες αντικτύπου ότι η πλήρης υλοποίηση του πακέτου θα καλύψει το κόστος της επένδυσης και θα επιφέρει επιπρόσθετο όφελος στη Δημοκρατία της τάξης του μισού δισ. ευρώ».