You are here

Διασφάλιση εγκλωβισμένων και δήμων

03/09/2015 17:52
Διπλή λύση έδωσε το απόγευμα η ολομέλεια της βουλής με την ομόφωνη ψήφιση του νομοσχέδιου και των κανονισμών για τους εγκλωβισμένους ιδιοκτήτες ακινήτων.

Θα απεγκλωβιστούν 80 χιλ. ιδιοκτήτες ακινήτων από αφερέγγυους επιχειρηματίες ανάπτυξης γης, οι οποίοι θα λάβουν τίτλο ιδιοκτησίας.

Επίσης διασφάλισε πως θα πάρουν το λαβείν τους, το κράτος, οι τοπικές αρχές, τα συμβούλια αποχετεύσεως και τα συμβούλια υδατοπρομήθειας.

Κατά πλειοψηφία ψηφίστηκε τροπολογία του ΔΗΣΥ με την οποία δεν θα εκδίδονται τίτλοι ιδιοκτησίας όταν εκκρεμούν οφειλές του αγοραστή από τις συμβατικές υποχρεώσεις που έχουν σχέση με το φόρο ακινήτων, το τέλος ακίνητης ιδιοκτησίας, τα τέλη δημοτικών και κοινοτικών αρχών καθώς και αποχετευτικά τέλη.

Υπέρ της τροπολογίας ψήφισαν όλα τα κόμματα, πλην των βουλευτών της ΕΔΕΚ που τήρησαν αποχή.

Βασικά δεν θα εκδίδεται τίτλος ιδιοκτησίας όταν εγκλωβισμένος ιδιοκτήτης δεν πλήρωσε το φόρο ακίνητης ιδιοκτησίας και διάφορα άλλα τέλη που επιβάλλουν οι δήμοι, οι κοινότητες, τα συμβούλια αποχετεύσεως και η υδατοπρομήθεια.

Επίσης εγκρίθηκε ομόφωνα τροπολογία του ΔΗΚΟ με την οποία δίνεται η δυνατότητα καταβολής των μεταβιβαστικών τελών από τον αγοραστή σε δώδεκα μηνιαίες δόσεις.

Ενωρίτερα απορρίφθηκε τροπολογία του ΑΚΕΛ, της ΕΔΕΚ και των Οικολόγων με την οποία απαγορεύει μέχρι το 2017, την εκποίηση ακινήτων των οποίων ο αγοραστής κατέβαλε τουλάχιστον το 80% του τιμήματος πώλησης και αδυνατεί να καταβάλει το υπόλοιπο ποσό.

Για τη συγκεκριμένη τροπολογία ο πρόεδρος του ΔΗΣΥ Αβέρωφ Νεοφύτου είχε απευθύνει έκκληση να αποσυρθεί από τους εισηγητές και να συζητηθεί αργότερα, γιατί ενδεχομένως, προέκυπταν συνταγματικά και κοινωνικά προβλήματα.

Είπε πως θα τιναζόταν στον αέρα η προσπάθεια της βουλής για επίλυση του προβλήματος, εάν ψηφίζονταν η τροπολογία και ο πρόεδρος ανέπεμπε το νόμο.

Οι εισηγητές δεν έκαναν πίσω αλλά η τροπολογία απορρίφθηκε με 25 ψήφους κατά και 24 ψήφους υπέρ.

Ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του ΑΚΕΛ Γιάννος Λαμάρης δήλωσε πως με το νομοσχέδιο επιλύεται ένα μεγάλο θέμα που απασχολεί για χρόνια την κοινωνία.

Είπε, πως με το νομοσχέδιο δείχνει πως η κυβέρνηση όταν θέλει υπερασπίζει και τα συμφέροντα των απλών πολιτών και όχι μόνο τα μεγάλα συμφέροντα.

Υποστήριξε πως από τη μη εκποίηση των ακινήτων εξαιρείται μια κατηγορία αγοραστών οι οποίοι πλήρωσαν το 80% του τιμήματος, αλλά λόγω κρίσης δεν μπορούν να αποπληρώσουν το υπόλοιπο.

Ο κ. Λαμάρης απηύθυνε έκκληση στις τράπεζες με την υποβολή της αίτησης για έκδοση τίτλου ιδιοκτησίας να παγοποιήσουν τις εκποιήσεις.

Ο πρόεδρος του ΔΗΣΥ Αβέρωφ Νεοφύτου σημείωσε πως η κυβέρνηση και η βουλή δίνουν διέξοδο σε δεκάδες χιλιάδες εγκλωβισμένους ιδιοκτήτες, επισημαίνοντας πως με την τροπολογία του ΔΗΣΥ υποχρεώνεται ο εγκλωβισμένος, εάν χρωστά στους δήμους να πληρώσει, γιατί εάν εκδοθεί τίτλος χωρίς να πληρώσει αποχετευτικά ή δημοτικά τέλη δεν θα τα πληρώσει.

Ο πρόεδρος του ΔΗΚΟ Νικόλας Παπαδόπουλος δήλωσε πως με την καταβολή των μεταβιβαστικών με δόσεις θα διευκολυνθούν οι αγοραστές.

Σε σχέση με την αποπληρωμή των οφειλών των αγοραστών στις τοπικές αρχές, ο κ. Παπαδόπουλος σημείωσε πως θα πρέπει να υφίσταται αυτή η υποχρέωση γιατί δήμοι, κοινότητες και συμβούλια αποχετεύσεως θα μείνουν εκτεθειμένα.

«Δεν είμαι αισιόδοξος» είπε «πως αυτές τις ρυθμίσεις θα σταθούν στα δικαστήρια», επισημαίνοντας πως «οι τράπεζες είπαν πως δεν θα υποβάλλουν ενστάσεις αλλά δεν πιστεύω ότι θα κρατήσουν λόγο τους και θα καταθέτουν ενστάσεις».

Ο βουλευτής της ΕΔΕΚ Νίκος Νικολαΐδης, δήλωσε πως το νομοσχέδιο αποτελεί βήμα προς την ορθή κατεύθυνση, προσθέτοντας πως θα πρέπει η κυβέρνηση να καταθέσει και άλλες νομοθετικές ρυθμίσεις για ολική επίλυση του προβλήματος.

Ο πρόεδρος των Οικολόγων Γιώργος Περδίκης σημείωσε πως η βουλή επιλύει το πρόβλημα μερικώς, καθώς έχει να κάνει με τη ασυδοσία και το μπάχαλο στην αγορά κατοικίας και γης.

Η τρόικα, είπε, το θυμήθηκε γιατί υπάρχουν δικαστικές αποφάσεις για τα σκάνδαλα κομπίνες, επικαλούμενος το πρόβλημα των ατασθαλιών.

Ο πρόεδρος του ΕΥΡΩΚΟ, Δημήτρης Συλλούρης είπε πως το συγκεκριμένο ζήτημα ήταν ένας από τους λόγους της κρίσης στην κτηματαγορά, επισημαίνοντας πως είναι σωστή η ψήφιση του νομοσχεδίου παρόλο που είναι ευάλωτο συνταγματικά.

Της Ελευθερίας Παϊζάνου