You are here

Ελληνικό ΥΠΕΞ: Υποκριτικό να επικαλείται η Τουρκία το διεθνές δίκαιο

23/01/2020 13:37

Είναι υποκριτικό να επικαλείται η Τουρκία το διεθνές δίκαιο, σημειώνει σε ανακοίνωσή του το ελληνικό Υπουργείο Εξωτερικών, σχολιάζοντας σημερινές δηλώσεις του Τούρκου Υπουργού Άμυνας.

«Είναι τουλάχιστον υποκριτικό μια χώρα που παραβιάζει συστηματικά την εδαφική ακεραιότητα, την κυριαρχία και τα κυριαρχικά δικαιώματα σχεδόν όλων των γειτονικών χωρών της, μια χώρα που απειλεί με πόλεμο γείτονα και σύμμαχό της αν ασκήσει τα νόμιμα δικαιώματά του, μια χώρα που διαλαλεί ότι παραβιάζει το εμπάργκο όπλων του ΟΗΕ στη Λιβύη, να επικαλείται το διεθνές δίκαιο», αναφέρει το ελληνικό Υπουργείο Εξωτερικών.
 
Παράλληλα, στην ανακοίνωση σημειώνεται ότι είναι φυσικό η Τουρκία να μην αντιλαμβάνεται ότι οι γείτονές της είναι υποχρεωμένοι να λαμβάνουν κάθε μέτρο νόμιμης άμυνάς τους σε όλη την επικράτειά τους, παρά το γεγονός ότι αυτό το δικαίωμα κατοχυρώνεται από τον ίδιο τον Χάρτη του ΟΗΕ, δηλαδή το ευαγγέλιο του διεθνούς δικαίου.
 
«Εξακολουθεί δε να προκαλεί την εύλογη ανησυχία μας το ότι οι συνεχείς προτροπές της διεθνούς κοινότητας περί σεβασμού του διεθνούς δικαίου προς τη χώρα αυτή πέφτουν σε ώτα μη ακουόντων», καταλήγει η ανακοίνωση του Υπουργείου Εξωτερικών της Ελλάδας.