You are here

Μεγάλο ενδιαφέρον για σχέδιο απόσυρσης οχημάτων

29/01/2020 20:23

Μεγάλο ενδιαφέρον για το σχέδιο απόσυρσης και αντικατάστασης παλαιών οχημάτων και προώθησης ηλεκτρικού οχήματος, διαπιστώνει το τμήμα οδικών μεταφορών, χωρίς να αποκλείει το ενδεχόμενο επανάληψης του σχεδίου.

Ο Πέτρος Ξενοφώντος , ανώτερος λειτουργός του τμήματος οδικών μεταφορών, δήλωσε ότι με το κονδύλι των €2,5 εκ. που προορίζεται για την απόσυρση και αντικατάσταση παλαιού οχήματος, θα ικανοποιηθούν 1250 αιτητές με χορηγία €2 χιλ. έκαστος.

Επιπρόσθετα, το ποσό των €500 χιλ. θα διαμοιραστεί σε 100 αιτητές που θα λάβουν από €5 χιλ. για την αγορά ηλεκτρικού οχήματος.

Σε ότι αφορά το πρώτο είδος αιτήσεων, οι εγκρίσεις θα δοθούν αναλόγως της παλαιότητας του οχήματος ενώ, στη δεύτερη περίπτωση που αφορά την αγορά ηλεκτρικού οχήματος, θα τηρηθεί σειρά προτεραιότητας και θα ληφθεί υπόψη η ημερομηνία και η ώρα υποβολής της αίτησης. Οι αιτητές που θα εγκριθούν θα έχουν περιθώριο 7 μηνών για υλοποίηση του αιτήματός τους.

Μιλώντας σε εκπομπή της κρατικής τηλεόρασης, ο κ. Ξενοφώντος ανέφερε ότι η περίοδος υποβολής αιτήσεων για το σχέδιο αρχίζει την Τρίτη 4 Φεβρουαρίου στις 10 το πρωί και ολοκληρώνεται στις 5 Μαρτίου στις 12 το μεσημέρι.

Εξήγησε ότι το σχέδιο έχει δύο στόχους, αφενός την απόσυρση από την κυκλοφορία παλαιών οχημάτων με ψηλές εκπομπές διοξειδίου του άνθρακα και αντικατάστασή τους με οχήματα με χαμηλές ή καθόλου εκπομπές ρύπων για προστασία του περιβάλλοντος και αφετέρου, την βελτίωση του επιπέδου οδικής ασφάλειας.

Με βάση τα κριτήρια συμμετοχής στο σχέδιο, πρέπει μεταξύ άλλων, να έχουν περάσει πέραν των 15 ετών από την πρώτη εγγραφή του οχήματος προς απόσυρση σε οποιαδήποτε χώρα και παράλληλα, να ήταν εγγεγραμμένο στην Κύπρο τα τελευταία 10 χρόνια. Το σχέδιο καλύπτει δύο κατηγορίες οχημάτων, τα M1 και N1 και πρόκειται συγκεκριμένα για σαλούν οχήματα και για μονοκάμπινα ή διπλοκάμπινα, με δυνατότητα μεταφοράς μέχρι οκτώ επιβατών ή φορτίου μέχρι 3,5 τόνους. Επίσης, ο αιτητής πρέπει να είναι φυσικό πρόσωπο και όχι εταιρεία.

Ο κ. Ξενοφώντος διευκρίνισε ότι για την αγορά καινούριου οχήματος τίθενται συγκεκριμένα κριτήρια όπως το να είναι μέχρι 1800 κυβικών, τελευταίας αντιρρυπαντικής τεχνολογίας και να έχουν χαμηλές εκπομπές ρύπων σημειώνοντας παράλληλα, ότι η απόσυρση οχήματος δεν αποτελεί προϋπόθεση για την υποβολή αίτησης σε ότι αφορά την αγορά ηλεκτρικού οχήματος. Σε ότι αφορά την αγορά ηλεκτρικού οχήματος, καθορίζεται οροφή ώστε το σχέδιο να καλύπτει οχήματα μέχρι €40 χιλ. χωρίς ΦΠΑ.

Επεσήμανε μάλιστα, ότι όποιος εγκριθεί και για τις δύο πτυχές του σχεδίου, θα λάβει συνολικά €7 χιλ.

Ερωτηθείς εάν το υπουργείο σχεδιάζει να επαναλάβει σχετικό σχέδιο, ο κ. Ξενοφώντος είπε ότι αυτό θα εξεταστεί εφόσον διαφανούν τα αποτελέσματα του σχεδίου.

Σημείωσε ότι υπάρχει μεγάλο ενδιαφέρον, εκφράζοντας την εκτίμηση ότι το σχέδιο θα πετύχει και πρόσθεσε ότι σε αυτή την περίπτωση το τμήμα θα εισηγηθεί στον υπουργό τη συνέχιση του σχεδίου.

Της Μαρίας Χαμπή