You are here

Πρόστιμο €1 εκ. στη Cyta

25/05/2015 10:21
Πρόστιμο €1 εκ. επέβαλε στην Αρχή Τηλεπικοινωνιών η επιτροπή προστασίας του ανταγωνισμού για παραβάσεις των άρθρων 6(1)(α) και 6(1)β) των περί της προστασίας του ανταγωνισμού νόμων, στο πλαίσιο της εξέτασης καταγγελίας της εταιρείας PrimeTel Co Ltd εναντίον της.

Σύμφωνα με σχετική ανακοίνωση, η επιτροπή προστασίας του ανταγωνισμού, με την ολοκλήρωση της ενώπιον της ακροαματικής διαδικασίας έχοντας αξιολογήσει όλα τα ενώπιον της στοιχεία, ομόφωνα κατέληξε ότι στοιχειοθετείται παράβαση των άρθρων 6(1)(α) και 6(1)(β) των περί της προστασίας του ανταγωνισμού νόμων του 2008 και 2014, από την Αρχή Τηλεπικοινωνιών Κύπρου ως αποτέλεσμα της επιβολής αθέμιτων τιμών στα συμβόλαια που υπογράφηκαν μεταξύ της ΑΤΗΚ και της Primetel, με ημερομηνίες 8/2/2008 και 5/11/2009, αναφορικά με την αγορά δικαιώματος χρήσης διεθνούς χωρητικότητας στο υποθαλάσσιο υποσύστημα με την εμπορική επωνυμία Minerva.

Αντικείμενο της υπόθεσης ήταν η καταγγελία που υπέβαλε η εταιρεία PrimeTel Co Ltd στην επιτροπή εναντίον της ΑΤΗΚ, για πιθανή παράβαση του άρθρου 6(1)(α), (β), (γ) και του άρθρου 6(2) του νόμου.

Η Επιτροπή, με την απόφαση της ημερομηνίας 3/5/2015, έκρινε ότι η ΑΤΗΚ κατά τον ουσιώδη χρόνο της καταγγελίας, κατείχε δεσπόζουσα θέση επί της διαθέσιμης διεθνούς χωρητικότητας σε υποθαλάσσια καλωδιακά συστήματα που τερματίζονται στην Κύπρο, μέσω των οποίων μπορεί να διοχετευτεί κίνηση με προορισμό το Λονδίνο και Φρανγκφούρτη. Ειδικότερα, η επιτροπή σημείωσε ότι η ΑΤΗΚ ως κρατικός οργανισμός που λειτουργούσε επί σειρά χρόνων σε μονοπωλιακό καθεστώς, είχε τη δυνατότητα να αναπτύξει διεθνείς συνεργασίες, να επενδύσει και να δημιουργήσει ένα σημαντικό διεθνές καλωδιακό σύστημα.

Η Επιτροπή έκρινε ότι τα τέλη χρέωσης που συμπεριλαμβάνονται στα συμβόλαια της ΑΤΗΚ και της Primetel για την απόκτηση δικαιώματος χρήσης διεθνούς χωρητικότητας στο υποθαλάσσιο υποσυστήμα με την εμπορική επωνυμία Minerva (με προορισμό από την Κύπρο προς Λονδίνο και Φραγκφούρτη) δεν έχουν επαρκή σχέση με την πραγματική οικονομική αξία της παρεχόμενης υπηρεσίας. Συνεπώς, κρίθηκε ότι η ΑΤΗΚ εφαρμόζει μη δίκαιη τιμή πώλησης, προς την Primetel καθότι η τιμολόγηση ήταν υπερβολική κατά την έννοια του άρθρου 6(1)(α) του νόμου.

Η επιτροπή σημείωσε ότι η απόκτηση δικαιωμάτων χρήσης χωρητικότητας σε υποθαλάσσια καλωδιακά συστήματα είναι απαραίτητη για την παροχή υπηρεσιών ηλεκτρονικών επικοινωνιών από τους παρόχους και ως αποτέλεσμα της υπερβολικής τιμολόγησης της άδειας χρήσης σε διεθνή χωρητικότητα διατηρούνται υψηλές τιμές στη λιανική αγορά ηλεκτρονικών επικοινωνιών (τηλεφωνία, διαδίκτυο, συνδρομητική τηλεόραση) προς ζημία του καταναλωτή.

Η επιτροπή με την απόφαση της υποχρεώνει την ΑΤΗΚ ως επιχείρηση, να παύσει τη διαπιστωθείσα παράβαση του άρθρου 6(1)(α) του νόμου και να αποφύγει επανάληψη αυτής στο μέλλον.

Επιπρόσθετα, η Επιτροπή με την απόφαση της, έκρινε ότι στοιχειοθετείται παράβαση του άρθρου 6(1)(β) του νόμου από μέρους της ΑΤΗΚ ως αποτέλεσμα των πράξεων ή/και παραλήψεων της και της άρνησης της να αποδεχθεί τη σταδιακή ή/και τμηματική αποπληρωμή των οφειλών ή/και παραχώρηση διευκολύνσεων στην αποπληρωμή των εξόδων λειτουργίας και συντήρησης για το έτος 2013 αναφορικά με τη χωρητικότητα στο Μinerva, για την οποία είχε αγοράσει δικαιώματα χρήσης δυνάμει της συμφωνίας ημερομηνίας 8/2/2008 και ακολούθως δυνάμει της συμφωνίας 5/11/2009. Η Επιτροπή, διαπίστωσε ότι ο τερματισμός της συμφωνίας και η προτιθέμενη ανάκτηση της εκχωρημένης χωρητικότητας από μέρους της ΑΤΗΚ, ως αποτέλεσμα της άρνησης της να αποδεχτεί την πληρωμή του οφειλόμενου ποσού σε δόσεις, κατά παράβαση του άρθρου 6(1)(β) του νόμου, επέφερε μακροπρόθεσμα αρνητικές συνέπειες στους καταναλωτές.

Η επιτροπή, κατά την εξέταση του ύψους των προστίμων, έλαβε υπόψη τη φύση, τη σοβαρότητα της παράβασης καθώς και τη διάρκεια αυτής.